ZRENJANIN: “Političkim inženjeringom” do nove vlasti

Naprednjaci predvođeni Goranom Kneževićem do tesne većine uz podršku odbornice sa liste LSV

15. okt 2012

Na majskim lokalnim izborima u Zrenjaninu ubedljivo najviše glasova dobila je koalicija „Pokrenimo Zrenjanin – Tomislav Nikolić“, koju okupljenu oko Srpske napredne stranke čine i Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, Pokret Snaga Srbije, Pokret socijalista, DPM i Pokret „Napred Banat“. Ovoj listi pripalo je oko 30 odsto glasova ili 26 od ukupno 67 odborničkih mandata u Skupštini grada Zrenjanina.

Drugoplasirana je bila Demokratska stranka sa osvojenih 15 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine dobila je 13 mandata, a koalicija Socijalističke partije Srbije, PUPS-a i Jedinstvene Srbije osam. Srpska radikalna stranka u novom sazivu Skupštine grada broji četiri predstavnika, a dbornika je još dobio i Savez vojvođanskih Mađara.

Dugo se u javnosti najavljivalo da će vlast po četvrti put uzastopno u gradu formirati DS i LSV, ovoga puta potpomognuti odbornicima koalicije oko SPS-a, ali su se stvari počele menjati nakon što je obelodanjeno da će novu Vladu Srbije formirati naprednjaci i socijalisti. Već je bio i dogovoren termin potpisivanja koalicionog sporazuma pomenutih partija, ali je SPS naprasno izostao, što je bio jasan signal da će se socijalisti prikloniti naprednjacima predvođenim dugogodišnjim demokratskim gradonačelnikom Zrenjanina Goranom Kneževićem.

To se i dogodilo 6. jula, ali je zbog očekivane izostanka podrške odbornika radikala Knežević većinu bio prinuđen da potraži u suparničkom taboru. Našao ju je na listi LSV-a i to od jedinog odbornika Srpskog pokreta obnove Ljubomira Stanisavljeva i odbornice lige iz Ečke Lukrecije Ursulesku. Skupštinsko zasedanje je održano i pored odluke dotadašnjeg predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona (LSV) da ga odloži, zbog čega su se DS i LSV žalili Upravnom sudu na čiju se odluku još uvek čeka.

Knežević se tako zahvaljujući njegovoj podugačkoj koaliciji pojačanoj novim članovima ponovo vratio na funkciju gradonačelnika, sa koje je smenjen nakon hapšenja 2009. godine, ali ovoga puta kao naprednjak. Međutim, tu zrenjaninskoj postizbornoj priči nije kraj. Nakon što je imenovan za ministra poljoprivrede, Knežević je bio primoran da podnese ostavku na mesto gradonačelnika, a SNS-u je trebalo nekoliko nedelja da se opredeli za njegovog naslednika.

Izbor za novog prvog čoveka grada je pao na Ivana Bošnjaka (38), magistra veterinarskih nauka iz Melenaca, koji je na tu funkciju izabran 21. avgusta na maratonskoj sednici punoj opstrukcija od strane odbornika DS-a. Odbornici LSV-a odlučili su da bojkotuju skupštinska zasedanja do odluke Upravnog suda. Problem donekle predstavlja to što je Bišnjak na pokrajinskim izborima izabran za poslanika naprednjaka u Skupštini Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, pa će najverovatnije morati da podnese ostavku, što znali da će u njegovoj izbornoj jedinici biti ponovljeni pokrajinski izbori.

Darko Šper

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga