Zrenjanin: Peške na skup protiv fašizma u Novom Sadu

Aktivisti "Paora" će prepešačiti razdaljinu od oko 50 kilometara kako bi učestvovali u antifašističkom skupu

22. okt 2014

Aktivisti Panonske aktivističke organizacije „Paor“ sutra oko devet časova ujutro krenuće peške iz Zrenjanina u Novi Sad, kako bi učestvovali na velikom skupu protiv fašizma.

Kako je za Autonomiju rekao Srđan Papić Đurić iz te organizacije povod za takvu akciju je šetnja protiv mržnje, za slobodu i mir i podrška građanskom skupu „Građanski otpor fašizmu“, koja se organizuje tog dana u Novom Sadu.

„Mnogi su zaboravili 1999. godinu i ‘revanširanje’ kada je počelo bombardovanje. Tada su razbijane pekare u Zrenjaninu i širom Vojvodine i naši sugrađani su bili prinuđeni da odu. Dešavanja u proteklih nekoliko dana pokazuju da i 15 godina kasnije mi ne živimo u miru, sređenom društvu, niti u društvu u kojem se poštuje zakon o zabrani diskriminacije“, poručio je Papić Đurić.

On je objasnio da će najspremniji aktivisti organizacije „Paor“ prepešačiti razdaljinu od oko 50 kilometara, koliko ima od Zrenjanina do Novog Sada, kako bi učestvovali u antifašističkoj šetnji.

„Paor“ je nedavno organizovao i pešačku turu od Zrenjanina do Srebrenice u dužini od 228 kilometara. Cilj akcije, koja se zvala “Walking Ideas” (Šetanje ideja), bio je doprinos izgradnji trajnog mira u postkonfliktnom društvu zapadnog Balkana.

Sutrašnjim građanskim skupom “Građanski otpor fašizmu” izraziće se protest zbog nasilja kojem su izloženi pripadnici nacionalnih manjina i delovanja ekstremističkih i profašističkih grupa u Vojvodini.

Skup počinje u 16:30 časova u Zmaj Jovinoj 3, ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu.

Predviđeno je da će se tada prisutnima obratiti Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra, Marija Perković iz organizacije Žene u crnom i novinar Teofil Pančić.

Nakon toga učesnici će, predvođeni predstavnicima koalicije nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”, prošetati do spomenika na Keju žrtava racije, gde će položiti cveće u znak sećanja na žrtve fašizma.

Organizatori skupa su Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” i prijateljske nevladine organizacije i inicijative, te pojedinci i građani Novog Sada i Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga