Zrenjanin: Osveta ombudsmanu zbog kritike vlasti

Sada je na meti napada zrenjaninske vlasti – institucija Zaštitnika građana Zrenjanina, samo nekoliko nedelja nakon kritike lokalne samouprave

20. apr 2014

Samo nekoliko nedelja otkako je u svom izveštaju o radu zrenjaninska Zaštitnica građana kritikovala lokalnu samoupravu, odbornici skupštine Zrenjanina su doneli novu Odluku o Zaštitniku građana, po kojoj će u roku od 60 dana od stupanja na snagu nove odluke birati Zaštitnika građana i, umesto dosadašnjih tri – jednog zamenika.

Zaštitnica građana u Zrenjaninu je Dragana Grozdanov Radlovački, koja ima tri zamenika: za zaštitu prava manjina, za ravnopravnost polova i zaštitu prava deteta. Najglasniji po kritikama vlasti bio je Trajan Pankarićan, koji redovno izveštava javnost o kršenju prava nacionalnih manjina u Zrenjaninu.

Pankarićan: Vrhunac nezakonja

Zameniku Zaštitnika Trajanu Pankarićanu nije bilo dozvoljeno da se obrati pred skupštinom, jer je predsednik lokalnog parlamenta ocenio da se ne raspravlja o pitanju iz nadležnosti ove institucije, već iz nadležnosti skupštine. Međutim, Pankarićan je ocenio ovo vrhuncem nezakonja.

„Ovaj skandal je počeo samim pisanjem nove Odluke, što nam se radilo iza leđa“, upozorio je Pankarićan. On je dodao i da je o promenama trebalo obavestiti i Savet za međunacionalne odnose, ali da ni to nije ispoštovano.

„Mogu oni da odluče šta god žele, ali sve mora biti u skladu sa zakonom. Odluka koju su doneli ima materijalno-pravne nedostatke, jer donošenje nove Odluke nije uslov za našu smenu, jer bi to značilo da bi Zaštnik gradađana grada mogao biti smenjivan na svakoj sednici skupštine, što bi značilo da ne postoji pravna sigurnost“, rekao je Pankarićan.

On je napomenuo i da je zadatak institucije Zaštitnika građana da štiti građane, a ne vlastodršce, te da je stoga i opravdana kritika na račun vlasti.

„Siguran sam da su upravo kritike razlog za ovakav postupak“, zaključio je Pankarićan.

Zamenik zrenjaninskog Zaštitnika građana najavio je i da će se ta institucija žaliti nadležnima zbog ovakve Odluke skupštine.

Ušteda za budžet ili nelegitimna smena?

Predsedništvo zrenjaninske skupštine obrazložilo je da je do ovakvih promena došlo usled zahteva republičkog Zaštitnika građana, Saše Jankovića, ali i zbog ušteda, jer su tri zamenika gradskog Zaštitnika „mnogo za budžet“. Na kritike opozicije da bi se uštedelo i na ukidanju funkcija pomoćnika predsednika skupštine nije se obaziralo.

Međutim, ubrzo je stiglo i upozorenje od republičkog Zaštitnika građana, u kojem se kaže da ni novom Odlukom nisu otklonjeni nedostaci, ali i da je nov izbor Zaštitnika građana i zamenika neopravdan.

„Dužnost zaštitnika građana ne treba da prestaje zbog promene akta o radu tog organa i tako nešto predstavlja netransparentan, indirektan, a samim tim i nelegitiman način moguće smene ombudsmana”, naveo je Saša Janković.

On je dodao i da je broj zamenika lokalnog Zaštitnika stvar lokalne samouprave, ali i da njih treba da bira sam ombudsman.

„Jedini primeren način za izbor zamenika ombudsmana je da ih sam ombudsman predlaže. Ombudsman je osoba kojoj je dat institucionalni karakter i to nije ni inokosni ni kolektivni organ, već organ „ad personam“, ličnost-institucija sa i stručnom podrškom. Njegovi, odnosno njeni zamenici obavljaju poslove u ime ombudsmana, a ne svoje sopstveno, i zbog toga je neprimereno i neprirodno da ih neko drugi nameće ombudsmanu”, upozorio je Janković.

Janković je podsetio da je dopisom od predsednika zrenjaninske skupštine, tražio da se Odluka o gradskom ombudsmanu, uskladi sa odredbama Zakona o Zaštitniku građana koji propisuje da su lokalni ombudsmani dužni da pritužbe građana koje su primili, a koje su iz Zakonom propisane nadležnosti republičkog Zaštitnika građana, ovom organu proslede bez odlaganja.

Naime, Zaštitnik građana je utvrdio da je lokalni ombudsman vodio postupke u stvarima koje su Ustavom i zakonom utvrđene kao nadležnost republičkog Zaštitnika građana. Kao osnov za postupanje, lokalni ombudsman se pozivao na odluku gradske vlasti o lokalnom ombudsmanu, kojom su, zaista, u nadležnost lokalnog ombudsmana stavljeni poslovi koji su Zakonom utvrđeni kao nadležnost republičkog ombudsmana.

Janković je takođe tražio da se preduzmu mere kako se „odluke“ lokalnog ombudsmana koje su donete u poslovima koji su zakonom propisani kao poslovi republičkog Zaštitnika građana, a koje Zaštitnik građana smatra nezakonitim i, još bitnije, nepravilnim, ne sprovedu.

Marton: Moguće negativne posledice po rad Zaštitnika

Postupak zrenjaninske skupštine kritikovala je i opozicija. Poslanik LSV u pokrajinskoj skupštini i odbornik u zrenjaninskoj, Aleksandar Marton rekao je za Autonomiju da smatra da način na koji je došlo do promene Odluke nije u duhu dobre prakse, koji je karakterisao odnos lokalnih vlasti u Zrenjaninu prema nezavisnoj instituciji Zaštitnika građana u tom gradu.

“Institucija Zaštitinika građana je veoma važna za našu zajednicu i predstavlja instrument kontrole. Devedesete godine nas podsećaju na period u kojem su se ljudska prava masovno kršila i potrebno je, u godinama u kojima Srbija vodi pregovore sa Evropskom unijom, a veliki deo tog pregovaračkog procesa se odnosi na vladavinu prava i ljudska prava, osnažiti institucije koje se bave ovom oblašću”, upozorio je Marton.

On je zaključio i da je uskraćivanje obraćanja zameniku zrenjaninskog Zaštitnika građana Trajanu Pankarićanu u lokalnoj skupštini još jedan pokazatelj da se ovoj temi nije prišlo na dobar način. Marton je ukazao i na mogućnost da će donošenje ovakve Odluke imati negativne posledice po rad ove nezavisne institucije.

Ž. Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga