Zrenjanin: Meštani gradili objekte na kanalu i zatrpavali ga

Pojedini delovi kanala, pored kojih se nalazi pijaca, služe kao deponija i u njima se može naći čak i odbačenog nameštaja

01. okt 2013

Na jednom kanalu u okviru kanalske mreže u Zrenjaninu meštani su izgradili privatne objekte, zatrpali neke delove kanala, a na pojedinim delovima su čak postavili i kanalizacionu mrežu i šahtove, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Pojedini delovi kanala, pored kojih se nalazi pijaca, služe kao deponija i u njima se može naći čak i odbačenog nameštaja, navodi se u saopštenju.

Zbog ovih problema na kanalu dugačkom kilometar i po Vode Vojvodine su morale obustaviti radove, čiji je nastavak neizvestan, piše u saopštenju.

Precizira se da je reč o kanalu u zrenjaninskoj Mesnoj zajednici „Nikola Tesla“.

To preduzeće izvodi radove na kanalskoj mreži u Zrenjaninu, vredne oko 54 miliona dinara.

Radove izvodi Vodoprivredno preduzeće Srednji Banat Zrenjanin, a finansijska sredstva obezbedili su Vode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave.

Vojvodina ima jednu od najvećih kanalskih mreža u Evropi. Izgradnja kanala započela je u 18. veku, s ciljem da se isuše močvarni predeli i od površinske vode i podzemnih voda „otme“ plodno zemljište.

U poslednjih četvrt veka, zbog nebrige stanovništva i države, kanalska mreža u Vojvodini je mestimično veoma zapuštena, što otežava odvodnjavanje i dovodi do gomilanja podzemnih voda i poplava.

Iako imaju veliki kapacitet i za navodnjavanje obradivog zemljišta, kanali se veoma slabo koriste u te svrhe.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga