Zrenjanin konačno gradi fabriku vode

U Zrenjaninu je zabranjena upotreba vode iz gradskog vodovoda još od 2004. godine, zbog povećane koncentracije arsena

18. apr 2012

Zrenjaninski Vodovod i kanalizacija i austrijsko-nemačka firma VTE Vasertehnik (WTE Wassertechnik) potpisali su u sredu ugovor o gradnji fabrike za prečišćavanje pijaće vode, vredan 25,6 miliona evra.

Generalni direktor firme VTE Ralf Šreder kazao je da bi fabrika trebalo da bude izgrađena za tri godine i da će time biti rešen problem snabdevanja pijaćom vodom u Zrenjaninu.

Ugovor obuhvata izgradnju, projektovanje i izvođenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu.

Direktor zrenajninskog Vodovoda i kanalizacije Milorad Bjelogrlić kazao je da će cena prerade vode biti od 0,27 do 0,34 evro centa, a da će cena vode zavisi od politike koja se bude vodila.

„Sigurno je da će ta voda biti jeftinija od one koju Zrenjaninci sada kupuju u balonima“, rekao je Bjelogrlić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da će izgradnjom fabrike biti obezbeđena kvalitetna, čista pijaća voda i da će to Zrenjanin činiti atraktivnijim za strane i domaće investitore kojima voda ulazi u strukturu proizvoda.

„Taj projekat može biti model za sve druge sredine u Vojvodini koje imaju sličan problem sa vodom za piće“, rekao je Pajtić.

Pokrajinska sanitarna inspekcija je 16. januara 2004. godine zabranila za piće i pripremanje hrane vodu iz zrenjaninskog vodovoda zbog višestruko povećane koncentracije kancerogenog arsena.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga