Zrenjanin: Nakon hapšenja zbog malverzacija oko fabrike vode traži se i politička odgovornost

"Iza projekta stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS, a republički organi tolerisali kršenje zakona"

13. feb 2020

Policija je uhapsila tri lica koje terete za krivična dela u vezi sa javnom nabavkom za prečiščavanje pitke vode za Zrenjanin, od kojih su dvoje sadašnjih ili nekadašnji rukovodioci u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“ i jedno u privatnom preduzeću, potvrđeno je danas iz Ministartsva unutrašnjih poslova.

„Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JКP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JКP „Vodovod i kanalizacija“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synertech“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

Sumnja se da su se N. O. kao odgovorno lice preduzeća „Synertech“, i I. D. u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA“ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Кako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JКP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“ iz Novog Sada i „Synertech“ iz Beograda.

Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Budući da je firma „Gruppo Zilio SPA“ izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“ nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

N. O. se sumnjiči i da je 17.maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi njegovog puštanja u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Voda iz gradskog vodovoda, zbog nedozvoljene količine arsena, zabranjena je za piće od 2004. godine.

Ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode (fabriku vode) između grada Zrenjanina, odnosno javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i italijanske kompanije „Gruppo Zilio“ potpisan je 12. februara 2015.

Postrojenje je puštano u probni rad, u nekoliko navrata, a krajem prošle godine je, kako je navedeno, zbog tehničkih problema, prestalo sa radom.

Nova stranka Zrenjanin pozdravlja hapšenje

Nova stranka Zrenjanin pozdravila je danas akciju nadležnih državnih organa u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu i podsetila da je godinama ukazivala na „kriminal koji se odvijao pod velom navodne brige za zdravlje Zrenjaninaca“.

„Nedavno su Gradska uprava i Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu postavili građanima linkove sa kojih mogu da skinu i pregledaju ispitivanja kvaliteta sirove i prečišćene vode, što vrlo cinično urađeno, jer su sva ispitivanja smeštena u dva foldera, bez ikakvog komentara na rezultate. Nova stranka Zrenjanin stoga obeveštava građane da je ipak ovim potezom potvrđeno ono što svi znaju već nekoliko godina – prečistač za vodu ne radi, a postrojenje, koje je verovatno svetski rekorder u broju dana rada u probnom režimu, ne isporučuje vodu koja može da se pije“, navedeno je u saopštenju.

Nova stranka Zrenjanin je upitala gradsku upravu zašto ne raskine ugovor i „čiji je interes da se ovaj ‘mrtvac’ održava i jede novac svih građana?“

„Da podsetimo, u aprilu 2012. godine Grad Zrenjanin je potpisao Ugovor sa austrijsko-nemačkom kompanijom Wassertechnik o izgradnji, projektovanju izvođenju, finansiranju i upravljanju postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu. Po dolasku na vlast koalicije oko SNS-a, koja prvobitno nije imala većinu, te je kasnije stekla uz pomoć poslanika LSV i SPO, raskinut je ugovor iz najprostije političke i ljudske pakosti“, navela je ta stranka.

Kako je istakla, građani Zrenjanina su „uzeti kao taoci političko – nadriekspertskog eksperimenata sledećih osam godina„.

„Zato je naša dužnost da se ne zaustavimo na jutrošnjim hapšenjima, nego da nastavimo da se odupiremo ovom naprednom urušavanju ne samo našeg grada već i čitave države, i jasnom, odlučnom i doslednom borbom izborimo za Zrenjanin i Srbiju kao deo Evrope 21. veka, za Zrenjanin i Srbiju koje će poštovati“, poručila je Nova stranka Zrenjanin.

LSV poziva lokalnu vlast da kolektivno podnese ostavku

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je akciju nadležnih državnih organa u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi izgradnje Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu i pozvala loklanu vlast da podnese ostavku.

“Ova akcija je morala uslediti mnogo ranije, jer je jasno da je čitav postupak izgradnje ovog postrojenja prepun nezakonitih i kriminalnih radnji“, poručila je u saoštenju LSV.

Ta stranka navodi i da građani Zrenjanina očekuju da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su umešani u protivzakonite radnje.

“Ništa manje bitno je i utvrđivanje političke odgovornosti svih onih koji su učestvovali u procesu donošenja odluka vezanih za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje vode“, ocenjuje se u saopštenju.

LSV je pozvala i lokalnu vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Čedomir Janjićem, da zakaže sednicu Skupštine grada i da na njoj, pred odbornicima, kolektivno podnesu ostavke.

ZSF: Mora biti i političke odgovornosti

I Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) saopštili su danas da su godinama upozoravali da je tzv „fabrika vode“ u Zrenjaninu u stvari velika prevara, a da odgovornost za to mora biti i politička.

Naveli su da je posao od početka bio notorno nezakonit, da je više stručnjaka za tehnologiju prečišćavanja vode tvrdilo da je poduhvat unapred osuđen na nesupeh kao i da se nije radilo o samonicijativi male grupe ljudi, nego o projektu iza koga je stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS.

„Odgovornost za bruku pada i na republičke organe koji su izdavali dozvole za nezakonite poslove i koji su godinama tolerisali kršenje zakona. Zbog toga odgovornost mora biti i politička“, naveli su iz ZSF.

Smatraju da ukoliko danas gradonačelnik Zrenjanina ne podnese ostavku znači da će se „kola ponovo slomiti samo na neposrednim izvršiocima“.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga