ZR: Otvorena izložba posvećena antifašističkoj tradiciji grada

Povodom sedamdesetogodišnjice od završetka Drugog svetskog rata

03. okt 2015

U holu zrenjaninskog Kulturnog centra sinoć je otvorena izložba „Antifašistička tradicija u Zrenjaninu“, koja prikazuje prve pojavne oblike fašizma u tom gradu, njegove nosioce i protivnike, zločince i žrtve, kao i celovit osvrt na negovanje antifašističke tradicije.

Izložbu, kojom se obeležava i sedamdesetogodišnjica od završetka Drugog svetskog rata, priredili su članovi udruženja „Zrenjanin Eksplorativa“, koje je posvećeno negovanju i istraživanju lokalne istorije, u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina. Autori izložbe su mladi istoričari Aleksandar Stefanov i Aleksandar Radlovački.

„U 2015. godini svet obeležava punih sedam decenija od pobede nad jednim od najvećih zala koje ga je zadesilo u 20. veku – fašizmom. Grad Zrenjanin, koji je imao tu sreću da nešto ranije (1944.) bude oslobođen od fašističke pošasti, platio je krvav danak ovoj totalitarnoj ideologiji koja je četrdesetih godina prošlog veka zavila čovečanstvo u crno“, istakli su autori izložbe.

Oni su ocenili i da je, zbog tog danka, kao i zbog antifašističke tradicije koju je od završetka Drugog svetskog rata do danas negovao, Zrenjanin u prilici da se na adekvatan način pridruži obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom.

Izložbena postavka obuhvata uglavnom fotografsku građu, kako arhivske provenijencije, tako i onu nastalu terenskim radom, odnosno dokumentovanjem lokalnih spomen-obeležja posvećenih negovanju antifašističke tradicije i stanju u kojem se oni danas nalaze.

Na izložbi je prikazana delatnost istaknutih pripadnika ljotićevog Zbora Milorada Mojića i braće Olćan. Pored dokumentarnog materijala o pogromu nad Jevrejima prikazani su i drugi zločini okupatora, a posebnu pažnju autori izložbe posvetili su antifašističkim herojima Ruži Šulman, Sonji Marinković, Koči Kolarovu, Servu Mihalju, Žarku Turinskom, Stevici Jovanoviću, Olgi Ubavić i Žarku Zrenjaninu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga