ZR: NVO protestuju zbog izvođača na Danima piva

Svetlana Ražnatović ne zavređuje da se postavi u neki vrednosni niti kulturni obrazac, niti da joj se omogući nastup u Zrenjaninu

19. avg 2015

Nekoliko organizacija civilnog društva iz Zrenjanina uputilo je danas gradskim čelnicima i lokalnim odbornicima protest povodom najavljenih troškova za izvođače koji će nastupati na predstojećim Danima piva.

U pismu koje je dostavljeno i novinarima, a koje su potpisali Panonska aktivistička organizacija – PAOR, Udruženje za radna prava žena Roza, Umetnička asocijacija – UA, Centar za decu i mlade – Maštalište i Centar za razvoj civilnog društva – CRCD, ocenjuje se da je odlukama o izboru najavljenih izvođača za koncerte koji će se održati tokom manifestacije ozbiljno ugrožena uloga i volja građana, kao i da su pogrešne i neosnovane odluke o nameni trošenja novca iz gradskog budžeta.

„To u ovom slučaju izbora izvođača za Dane piva nije bila građanska volja, niti javni interes u odnosu na lokalne potrebe i alarmantno socijalno stanje sa kojim se suočava većina građana“, poručile su zrenjaninske NVO.

U protestnom pismu se dodaje da su se organizatori manifestacije vodili autoritarnim odlukama, samovoljom, ličnim i partijskim interesima. „Jedino što ste bili u obavezi da ‘nametnete’ odnosno da incirate, bez prethodno preispitane volje i izbora građana, jeste kultura, etika, solidarnost i prioriteti u odnosu na tekuće društvene potrebe i javni interes“, navele su NVO.

Aktivisti su dodali da zahtevaju preispitivanje odluka i ispravljanje grešaka, dok je još pravo vreme za to. „Ovo se odnosi na vaše odluke ili podršku odlukama koje se odnose na izbor najavljenih izvođača i izvođačica, za koncerte koji se trebaju održati tokom ovogodišnje manifestacije Dani pivan i za čije ste honorare ste iz budžeta građana izdvojili 180 hiljada evra“, poručili su aktivisti predstavnicima lokalne samouprave.

Oni su podsetili na probleme sa vodom, koja je u Zrenjaninu zabranjena za piće, nezaposlenost i socijalne probleme radnika propalih preduzeća.

„U ostale socijalne probleme i potrebe vi imate još bolji uvid, pa vas molimo da se u odnosu na to vodite kao javnim interesom. Najavljeni koncerti izvođača i izvođačica za manifestaciju Dani piva nisu u skladu sa potrebama niti javnim interesom Zrenjanina i njegovih građana i građanki. Ovo se posebno odnosi na najavljene centralne nastupe Svetlane Ražnatović, Željka Joksimovića i bliskih izabranih pop, folk izvođača“, ocenjuje se u pismu.

Njihovi nastupi, dodaje se, odraziće se na već ionako ugrožen gradski budžet, „koji se prazni lošim usmeravanjem i odlukama“.

NVO su ocenile i da manifestacija Dani piva, kao masovno okupljanje, zavređuje ozbiljan pristup, u službi i u javnom interesu podizanja kulture i kulturnih kapaciteta, a ne suprotno, u kojem interes jedino imaju oni kojima će ta manifestacija doneti najviše zarade i koristi, a da to nisu građani.

„Kao donosici odluka mogli ste se voditi javnim interesom i navedenim potrebama, a u odnosu na to ste mogli doneti i važnu odluku da na primer ove godine neće biti izvođača i izvođačica čiji troškovi nastupa prazne gradski budžet. Pored toga mogli ste pozvati na solidarnost i pozvati izvođače koji bi se odrekli svojih honorara u cilju pomoći građanima Zrenjanina, da reše osnovne socijalne probleme i potrebe sa kojima se suočavaju svaki dan. Vama su te mogućnosti za odlučivanje u javnom interesu bile poznate. Ipak ste doneli pogubne odluke kako za budžet, tako i za kulturnu pozadinu značaja ove manifestacije u Zrenjaninu“, navodi se u pismu zrenjaninskih NVO.

Aktivisti su kritikovali i izbor Svetlane Ražnatović, ocenjujući da ona ne zavređuje da se postavi u neki vrednosni niti kulturni obrazac, niti da joj se omogući nastup u Zrenjaninu.

ceca arkan„Njena društvena i javna uloga i odgovornost potpuno su jasni i nedvosmisleni. Vrsta muzike, javni nastup i istorijska uloga navedene izvođačice dovoljno govore u prilog oštrom protestu koji upućujemo. Ova folk pevačica, ‘estradna umetnica’ svoju karijeru je počela i unapredila tokom krvavih devedesetih godina. Pevala je ispraćajući vojnike koji su posle ginuli u nacionalističkom i klerofašističkom ratu koji se događao devedesetih godina. Pevala je funkcionerima, mafijašima i svesno ili polusvesno se bogatila kroz organizovani kriminal za šta je i lično odgovarala sudskom presudom o njenoj odgovornosti. Mladima se istina o njenoj ulozi treba pričati, kao o ulozi svih sličnih i bliskih ličnosti te scene“, dodaje se u protestnom pismu.

U njemu se ističe da je Ražnatović supruga Željka Ražnatovića, koji je direktno učestvovao u ratu devedesetih, koji je na istom profitirao, baveći se kriminalom, a protiv njega je podignuto i nekoliko međunarodnih poternica i tužbi za ratne zločine.

„Bez obzira na ta saznanja, Svetlana Ražnatović je vodila poslove svog muža i pevala u čast njemu i njegovim zločinima i kriminalnim radnjama, pravdajući to sve patriotizmom i navodnom brigom za Srbiju. Publika koja je pratila pevačicu do sada, nema jasnu sliku koga zapravo sluša i gleda tokom koncerta. Odgovornost za to je na društvu i državi koje se nije jasno odredilo u odnosu na njenu ulogu i uticaj. Jasno je da su tokom devedeseth svesno, državnom politikom, uništavani svi kulturni i vrednosni obrazci. Pitanje zašto vi to isto činite ponovo, ovim pogubnim odlukama i pozivanju takvih javnih ličnosti, da održe nastupe u Zrenjaninu?“, piše u pismu upućenom čelnicima grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga