Zograf – Dvaput naopačke

Nova knjiga stripova Saše Rakezića alijas Aleksandra Zografa “Dvaput naopačke” sadrži stripove objavljene u listu “Vreme” od jula 2009. do februara 2011.

23. nov 2012

Nova knjiga stripova Saše Rakezića alijas Aleksandra Zografa “Dvaput naopačke” sadrži stripove objavljene u listu “Vreme” od jula 2009. do februara 2011., a objavljena je u izdanju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina kao deo nagrade “Todor Manojlović” koju je dobio za 2011. godinu.

Zografova nova knjiga biće predstavljena 27. novembra u okviru Salona umetnosti u Pančevu, na kojem je jedan od učesnika, a osim njega, na promociji će govoriti i predsednica Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović” Vladislava Gordić Petković i Vladimir Arsenić iz Biblioteke “Žarko Zrenjanin”, urednik izdanja.

Zograf je dobio tu prestižnu nagradu za moderni umetnički senzibilitet za “duboku iskrenost, neumirnu predanost, beskompromisnost i jedinstvenost autorskog izraza”.

Fond “Todor Manojlović” osnovala je Gradska narodna biblioteka u Zrenjaninu 1991. godine, u cilju popularizovanja stvaralaštva pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca Todora Manojlovića.

Zograf je i jedan od učesnika Salona umetnosti u Pančevu koji je, pod nazivom “PA2012ART PROFILI” osmislio kustos Sava Stepanov, a otvoren je od 6. do 27. novembra u Galeriji savremene umetnosti.

Na Salonu učestvuju i Pal Dečov, Nada Denić, Milan Jakšić, Dragan Jelenković, Jelena Lalić, Stevan Markuš, Milica Murgić, Milan Stankov i Nataša Teofilović.

Ovogodišnji autorski pogled na umetničku scenu u Pančevu usmeren je ka individualnim poduhvatima, pa otuda i naslov “PA2012ART PROFILI”, jer namera selektora, kako je naveo, nije bila usmerena ka sagledavanju opšte situacije i ukazivanje na prevladavajući umetnički stil ili pravac, već je izložba koncipira tako da akcentuje delatnost istaknutih umetnika iz Pančeva, odnosno autentične stvaralačke ličnosti koji su oformili svoje opuse kao zasebne vizuelno-plastičke, karakteristične sadržinske (metaforičke, kritičke, filozofske, komunikacijske) i (neo)modernističke iskaze.

Njihova stvaralačka aktivnost – u višeglasnom saglasju sa ostalim umetničkim akcijama – čini glavninu pančevačke umetničke scene tokom ranih godina druge decenije 21. veka, istakao je Stepanov u katalogu.

Prema navodima Stepanova, ukazivanje na odabrane umetničke ličnosti u aktuelnom trenutku zasnovano je na uvažavanju ostvarenih stvaralačkih kontinuiteta, te na uverenju da se upravo iz tih kontinuiteta mogu selekcionisati primereni ovovremenski rezultati. U tom smislu treba shvatiti i prihvatiti salonsku prezentaciju dela kojima desetoro umetnika, u okviru vlastitih opusa, iznalaze nove plastičke i metaforičke potencijale.

Salon umetnosti Pančeva je revijalna, godišnja izložba vizuelne umetnosti, nastala po ugledu na Oktobarski salon Beograda.

Održava se od 1971. godine i tokom vremena je menjala strukturnu koncepciju.

Izložba se organizuje kao autorska sa jasno definisanim programom koji je koncipiran sa namerom da poveže i prikaže lokalnu i regionalnu scenu kroz otvorenu saradnju i interaktivan pristup učesnika i publike.

Revijalni karakter izložbe omogućava uvid u aktuelnu umetničku produkciju i mogućnost razmene aktera, umetničkog iskustva i prakse. U okviru te manifestacije, objavljuje se publikacija sa pratećim tekstovima teoretičara i kritičara, opremljena foto dokumentacijom.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga