- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zloupotreba dece u oružanim sukobima

Postoje „verodostojna izveštavanja o tome da pobunjenici i milicije bliske vladi sve više regrutuju maloletnike i uvlače ih u oružani sukob“, saopšteno je iz Fonda Ujedinjenih nacija za decu, UNICEF, u Ženevi. Reč je i o dečacima i o devojčicama. Najviše su ugrožena ona deca koja su u aktuelnom haosu odvojena od roditelja, kazao je predstavnik UNICEF-a za Centralnoafričku Republiku.

Prema navodima UNICEF-a, i pre najnovijeg konflikta u toj zemlji je bilo aktivno oko 2.500 dece u oružanim konfliktima. Od tada je takva praksa znatno pojačana, kazala je jedna portparolka UNICEF-a i dodala da pogođena deca koja se prisiljavaju na borbe takođe rizikuju da budu seksualno zlostavljana. UNICEF je zatražio kraj iskorišćavanju dece u oružanom konfliktu.

Kako se definiše „dete-vojnik“?

Kao deca-vojnici, prema UN-ovoj Konvenciji o pravima deteta iz 1989., važe svi učesnici oružanih sukoba mlađi od 15 godina, a koji direktno učestvuju u neprijateljskim radnjama. Dodatnim protokolom Konvencije iz 2002. povećana je starosna granica za vojnu obavezu, u zemljama koje su ratifikovale Konvenciju, na 18 godina. Dobrovoljni učesnici u ratu, stariji od 14 godina su, prema međunarodnom pravu, i dalje legalni. Međutim, UNICEF i organizacije za ljudska prava Terre des Hommes i Amnesty International sve učesnike oružanih konflikata i njihove pomoćnike mlađe od 18 godina nazivaju „decom-vojnicima“.

U međuvremenu je u Centralnoafričkoj Republici nastala zabuna zbog mogućeg početka mirovnih pregovora između vlade u Bangiju i pobunjeničke grupe Seleka. Prema navodima Centralnoafričke ekonomske zajednice (ECCAS), delegacija pobunjenika bi u nedelju (6.1.) trebalo da stigne u grad Gabun na pregovore. Portparol pobunjenika Erik Masi je novinskoj agenciji AFP kazao da mu nije poznat taj termin.

Konflikt traje nepunih mesec dana

Pobunjenički pokret Seleka je 10. decembra 2012. uzeo oružje u ruke. Pobunjenici optužuju vladu ove bivše francuske kolonije da se ne pridržava dogovora iz 2007. godine. Od tada su veliki delovi zemlje pod kontrolom pobunjenika. Predsednik Fransoa Bozize je protekle nedelje izrazio spremnost da pregovara s pobunjenicima. U međuvremenu im je ponudio učešće u jednoj koalicionoj vladi i odustajanje od ponovne kandidature nakon isteka njegovoga mandata 2016. godine. Nakon tih predloga predsednika, pobunjenici su odustali od osvajačkog pohoda na glavni grad Bangi. Međutim, kao preduslov za otpočinjanje mirovnih pregovora pobunjenici zahtevaju bezuslovnu ostavku Bozizea.

Savet bezbednosti UN, u jednom saopštenju za javnost, pozvalo je pobunjenike da zaustave vojnu ofanzivu i da se povuku iz osvojenih gradova, navodeći da vojne aktivnosti pobunjenika ugrožavaju bezbednost i stabilnost zemlje, civilno stanovništvo, te da sprečavaju humanitarne akcije.

(Marina Martinović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!