Zločinac iz BiH srušio malezijski avion?

Vođa ukrajinskih separatista Igor Girkin se 1992. slikao u Višegradu očišćenom od Bošnjaka

27. jul 2014

Penzionisani ruski oficir Igor Girkin, koji je lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini i koji je osumnjičen za rušenje malezijskog aviona MH17, bio je umešan u srpsko etničko čišćenje Muslimana u Višegradu u istočnoj Bosni i Hercegovini 1992. godine, piše International Business Times (IBT).

Na fotografiji koju je objavio ovaj portal vidi se Igor Girkin, poznat i pod svojim pseudonimom Igor Strelkov, iz mlađih dana zajedno sa još jednim ruskim plaćenikom i Bobanom Indićem, članom srpske brigade koja je započela opsadu grada. Kako se ističe, najmanje tri hiljade Muslimana bilo je masakrirano u ovom gradu na istoku BiH.

„Muškarci su bili vezani i ubijani, dok su stotine žena bile zarobljene i silovane u lokalnoj banji. Žene, deca i stariji ljudi su bili zaključavani u kuće i spaljivani „, podseća se u tekstu IBT.

Igor Strelkov je, navodi se, nazivan jednim od najuticajnijih separatista u istočnoj Ukrajini. Autor teksta ga opisuje kao veterana i sovjetske i ruske vojske,kao i agenta ruske vojne obaveštajne službe. „Sam sebe je proglasio ministrom odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck“, objašnjava se u IBT.

U vreme kada je malezijski avion srušen Strelkov je na ruskoj verziji Fejsbuk, preuzeo odgovornost za ovaj napad. „Mi smo ih upozorili da ne lete na našem nebu“, napisao je on, da bi nešto kasnije svoju post obrisao. Strelkov je potom tvrdio i da su ljudi, čija su tela nađena u blizini ruševina aviona, umrli pre nego što je avion i poleteo, dodaje se u tekstu.

Portal klix.ba piše da je Strelkov učestvovao je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa, kako se procenjuje, najmanje 700 ruskih dobrovoljaca.

Ovaj medij prenosi i i da je penzionisani major Armije RBiH Aziz Tafro, autor knjige „Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini“, potvrdio da je Igor Girgkin, prema informacijama kojima raspolaže, zaista učestvovao u agresiji na BiH. Tafro je, dodaje se, u pisanju knjige koristio dokumente koje je dobio iz Moskve od raznih političkih partija i Ministarstva pravde Ruske Federacije, te dokumentaciju Haškog tribunala.

Igor Girkin

Igor Girkin (u sredini) sa Bobanom Inđićem (desno)

„Igor Girkin Strelkov, poznati međunarodni terorist, u oktobru odnosno novembru 1992. godine došao je sa Kozacima u Višegrad, gde je ratovao kao pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona. U to vreme u Višegradu su postojale dvije jedinice: Drugi ruski dobrovoljački odred i Prvi kozački polueskadron. Nakon gubitaka i atentata Kozaka na njihovog komandanta, Aleksandra Zagrabova, te jedinice se spajaju u Drugi objedinjeni ruski dobrovoljački odred. Dobili su prekomandu i ratovali na području Prače. Nakon pogibije njihovog komandanta, oni ratuju na području Sarajeva „, izjavio je Tafro, a prenosi klix.ba.

Ovaj portal se pozvao na navode OBN, koja je ranije objavila da je Girkin 1998. godine u najpoznatijem ruskom časopisu ekstremne desnice objavio svedočenje u ratu u BiH i opisao svoje učešće u borbama u ovoj zemlji krajem januara 1993. godine.

Klix.ba podseća i da je na ovom portal ranije objavljeno da je Girkin u svojim tekstovima opisivao gnusne ratne detalje o tome kako su „muslimani dehumanizirali Srbe“, ističući kako je došao da se bori protiv „muslimanskih divljaka“, jer je osjećao dužnost da bude na strani „svojih pravoslavaca“.

IBT/Klix.ba/Autonomija

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga