Zlatni toranj filmu „Ovnovi“

Film “Ovnovi” dobio je Zlatni toranj u konkurenciji sa još 11 ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu 22. FEF Palić, koji je svečano završen 24. jula na Letnjoj pozornici dodelom nagrada

25. jula 2015

Najboljim filmom u Glavnom takmičarskom programu 22. Festivala evropskog filma Palić proglašen je islandski “Ovnovi”, u režiji Grimura Hakonarsona, koji govori o dva brata koja nisu govorila 40 godina, a moraju da se udruže kako bi spasili ono što im je najdraže – svoje ovce.

Film “Ovnovi” dobio je Zlatni toranj u konkurenciji sa još 11 ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu 22. FEF Palić, koji je svečano završen 24. jula na Letnjoj pozornici dodelom nagrada.

Međunarodni žiri istakao je za pobednički film da govori o “univerzalnoj potrebi čoveka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način” – kroz priču o dva brata koja gube ono što im je najvažnije: svoje ovce, koje su njihovo nasleđe, kao i krvno srodstvo.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Magnusu von Hornu za poljsko-švedski film “Život posle” o povratniku iz zatvora koji se vraća u rodno selo posle odsluženja kazne, ali se suočava sa gnevom lokalne zajednice koja nije niti oprostila, niti zaboravila zločin.

U filmu “Život posle”, kako je naveo žiri, reditelj se “igra veoma rizičnim stavovima kada onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani rediteljski debi je izuzetna”.

Žirijem je predsedavao direktor Odseka za film Filmskog festivala u Kanu Kristijan Žene iz Francuske, a činili su ga i reditelji Dome Karukoski (Finska), Agneš Kočiš (Mađarska) i Mira Fornaj (Slovačka), kao i glumci Johanes Kunke (Švedska) i Sergej Trifunović (Srbija).

Žiri je odluke doneo jednoglasno, ali je naglasio da, “kada se dve ovce takmiče, jedna može da izgubi za prsa”.

Najboljim filmom u programu “Paralele i sudari” proglašen je ruski “Galebovi” Ele Manžejeve – jednostavna priča o sudbini žene rastrzane između savremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. “Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje, već takođe najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava”, istakao je međunarodni žiri kritike takmičarskog programa “Paralele i sudari” u kojem je prikazano deset filmova.

Specijalno priznanje žiri je posthumno dodelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za “izuzetno odigranu poslednju ulogu” u filmu “Bez stepenika” Marka Novakovića, koji je dobio i nagradu festivalskog Umetničkog saveta.

Žiri su činili britanski filmski kritičar Majkl Petison, mađarski filmski kritičar Đerđ Baron i srpski filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda Vladimir Džudović.

Nagradu “Sejfi Teoman” za najhrabriji prvi ili drugi film, koju dodeljuje Umetnički savet FEF Palić, dobio je Ivan Ostrohovski za slovački film “Koza”.

“Stilom filma, na granici između dokumentarnog i igranog, reditelj Ivan Ostrohovski pažnju usmerava na upozorenje da svuda oko nas vreba nemoć za bilo kakvu akciju”, navedeno je u obrazloženju.

Nagrada Umetničkog saveta dodeljena je Marku Novakoviću za srpski film “Bez stepenika” – “dirljivu priču o trećem dobu kojoj je snagu dala gluma Vlastimira Đuze Stojiljkovića”.

Nagradu “Aleksandar Lifka” za doprinos razvoju evropske kinematografije dobili su reditelji Želimir Žilnik iz Srbije i Roj Anderson iz Švedske, a uručenjem tog priznanja 22. FEF Palić je i otvoren 18. jula, od kada je prikazao više od 90 filmova, objedinjenih sloganom “Evropski san”.

Nagradu “Underground Spirit” za izuzetan rad na polju nezavisnog filma dobila je ove godine grupa španskih režisera – Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso i Velasko Broka (Ion de Sosa, Chema Garcia Ibarra, Luis Lopez Carrasco, Miguel Llanso, Velasco Broca).

Uz Glavni takmičarski program, te program „Paralele i sudari“, 22. Palić prikazao je i selekcije Novi slovački film, Mladi duh Evrope, omaž posvećen dobitnicima nagrade „Underground Spirit“, Novi mađarski film i Ekološki dokumentarci. U predfestivalskom programu prikazan je u Subotici omaž program Žilniku i Andersonu, te selekcija “Klasici na trgu”.

Palićki festival održan je na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a Otvoreni univerzitet organizuje ga pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu P Vojvodine i Grada Subotice.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga