Zlatko Minić: Vlast prećutala pad Srbije na listi indeksa percepcije korupcije

"Srbija ostvarila najgori rezultat u proteklih osam godina"

07. feb 2021

Država se decenijama sistemski razgrađuje i uništava, posebno proteklih osam ili devet godina, kada sve prelazi u ruke jednog čoveka, koji zamenjuje institucije, sve zna, brine i o svemu je informisan, izjavio je u intervjuu FoNetu član Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Zlatko Minić.

Time šalje poruku i onima koji su uključeni u kriminal i korupciju i građanima, ukazao je on i primetio da je vlast prećutala pad Srbije na nedavno objavljenoj globalnoj listi indeksa precepcije korupcije na 94. mesto od 180 zemalja.

Kako proističe iz nalaza Transparensi Internešenel, time je Srbija ostvarila najgori rezultat u proteklih osam godina. Pošto nije postojao način da vlast ovu lošu vest „interpretira pozitivno“, odabrala je jednostavnu tatiku da je ignoriše, protumačio je Minić.

Prema Minićevoj oceni, borba protiv korupcije pada sve niže i niže, čak i u „ekspozeima“ mandatara, a statističkim podacima se zamagljuje činjenica da je ta borba svedena na procesuiranje pojedinaca.

Kako je uporedio, pre 10 godina „korupcija je bila decentralizovana i postojala je veća konkurencija, jer je bilo mnogo manjih centara uticaja i ulaznih stanica za korupciju“.

Nasuprot tome, kako je predočio, danas je uspostavljena „centralizovana, hijerarhijski organizovana piramida u kojoj je cena korupcije daleko viša, uz privid da sistem funkcioniše, jer se neki poslovi, poput puteva, završavaju bez obzira na to koliko je sve jezivo skupo po građane“.

„Sve su veći i veći troškovi privida da stvari funkcionišu, s obzirom na to da treba zadovoljiti sve apetite u piramidi korupcije“, objasnio je Minić.

To se, prema njegovom tumačenju, vidi na primeru subvencija za strane investitore koje postaju sve više i niko ne pita koliko sve košta i kakav je efekat, a čak i kada neko u toj piramidi nije zadovoljan, pacifikuje se drugim privilegijama, kao što se građani pacifikuju sa po 100 evra.

On je podsetio da je, posle hapšenja Miroslava Miškovića, zaključeno da je najveći deo borbe protiv korupcije završen, dok se sada, posle hapšenja grupe Veljka Belivuka, boji zaključka da je borba protiv organizovanog kriminala okončana.

Da je time problem rešen i da statistički počne da se dokazuje kako stvari stoje mnogo bolje nego ranije, obrazložio je Minić, koji smatra da se hapšenje ove grupe „dosta dobro uklopilo u prethodnu najavu borbe protiv organizovanog kriminala i 100 dana rada Vlade Srbije“.

Napominje, međutim, da su borbe protiv kriminala i korupcije povezane i da su za suzbijanje obe pojave potrebni uređena država i njeni mehanizmi, kao i vladavina zakona.

Ako država „zapusti“ borbu protiv korupcije, onda nastaju „problemi sa ekonomijom, siromaštvom i izbornim rezultatom, a ako se država ne bavi organizovanim kriminalom, onda nastaju bezbednosni problemi koji mogu imati posledice i po državu i po zvaničnike“, upozorio je Minić.

Odbijanje vlasti da objavi cenu vakcina i spomenika Stefanu Nemanji, on vidi kao „uspostavljen sistem preventivnog održavanja mehanizma da se o svemu ćuti i da ništa nije transparentno čak i kada nema korupcije“.

Podsetio je na raniji „skandal“ kada je, posle dosta napora, objavljen ugovor sa Fijatom, koji je u najvećoj meri bio zacrnjen i konstatovao da su stvari od tada otišle dalje, pa sada „ne možemo da saznamo cenu ni jednog običnog spomenika, što je apsurdno“.

Upitan da li vlast u izvesnom smislu „potkupljuje“ građane njihovim novcem, on je odgovorio da se „građanima šalje poruka da je tu neko ko misli za njih, da taj misli sve najbolje i onda im da 100 ili 30 ili 50 evra“.

„Naravno da građani taj novac ne vide kao svoj, već kao poklon nekog funkcionera, a reč je zapravo o namirivanju birača, imajući u vidu da je novac na raspolaganju samo punoletnima“, rekao je Minić.

(FoNet, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga