ZLATKO JELISAVAC: Zrenjanin na vodi

Turbo-folk talasi u centru grada

Priredio: Zlatko Jelisavac
28. juna 2014

Zrenjaninska skupština potvrdila je danas odluku o postavljanju splavova na jezeru u centra grada. Opozicija u trenutku izglasavanja nije bila prisutna u skupštinskoj sali, pa je ova odluka doneta bez prethodne rasprave. Predsednik zrenjaninske skupštine Radovan Bulajić ponovio je da je lokalna samouprava definisala samo uslove za postavljanje plutajućih objekata.
„Vlasnik i upravljač jezera su „Vode Vojvodine“ i oni su sklopili ugovor za postavljanje jednog splava. Grad tu nije mogao ništa da preduzme“, rekao je Bulajić. On je dodao i da je prethodni saziv skupštine, koji je činio i DS, usvojio odluku koja omogućava postavljanje splavova na jezeru.
„Na nama je sada bilo samo da definišemo uslove koje ponuđač mora da ispuni“, rekao je predsednik zrenjaninske skupštine. Preispitivanje odluke o postavljanju splavova u centru Zrenjanina na današnjoj sednici usledilo je nakon zahteva opozicije za vanredno zasedanje o toj temi, kao i nakon protesta građana tog dela grada.
(28.6.2014, Zrenjanin on-line)

Koliko lokalnu vlast u Zrenjaninu boli uvo za svoje sugrađanke/sugrađane, dokazuje poslednja odluka zrenjaninske skupštine o postavljanu splavova na jezeru u centru grada. Ona je donesena bez obzira na činjenicu da su se građani bunili, osobito oni koji žive u naselju “mala Amerika”, jer će oni biti prvi na udaru turbo-folk udara sa vode, i da se tim protestima pridružio i pevač rok grupe Partibrejkers Zoran Kostić–Cane; uzalud je sve jer je očigledno “argument” lovatora-tajkuna mnogo jači od onog kojeg imaju “obični” građani. Vlast u Zrenjaninu je na proteste građana odgovorila na sebi-svojstven-i-prepoznatljiv način: “Niko vas ništa nije pitao i vaš glas, sem onog za vreme izbora, ne vredi ni pišljiva boba”! Šta su građani Zrenjanina toliko zgrešili da ih lokalna vlast tako prezire – nije nam poznato. Možda nismo bili na nivou zadatka za vreme izbora? Možda nismo poslušni u dovoljnoj meri i dobroj veri (bona fide)? Možda ne razumemo nasušnu potrebu lokalnih moćnika da zarade još nešto novaca, dok se još može? Ne znam, ali ovo sa splavovima na jezeru u centru prevršilo je svaku meru i zahteva hitnu akciju građana! Lokalna vlast smatra da mi nismo građani nego šaka jada i glupana koji će zadovoljno klimati glavom na svaku njihovu odluku, ma koliko apsurdna bila… Doduše, imaju i razloga da misle tako jer smo im dopustili da nas prave budalama, otimaju ono što je naše i bez pitanja nam guraju ruku u džep.

Zrenjanin je danas devastiran grad… Nekada je bio ponos cele stare Jugoslavije kao industrijski centar, kao grad koji se brzo razvija i gde ljudi žive solidno i pošteno od svog rada, a danas je postao leglo korupcije i političkog nepotizma. U Zrenjaninu više ne možete biti ni portir a da vam za to ne traže partijsku knjižicu. Sve što se odnosi na biznis i ulaganja u ovaj nesrećni grad svelo se na trange-frange dogovor nekolicine lokalnih moćnika, a građanima ostaje ili da gladuju ili da rade za neku bedu od plate, ako nekom srećom uspeju da nađu posao. Ponižavaju nas, pljačkaju, vređaju, ugnjetavaju – a mi ćutimo i srećni smo što radimo za crkavicu i što nas ne tuku po glavi.

Zrenjanin, ako vam nije poznato, nema vodu za piće, to jeste ima je, ali je “obogoćena” otrovnim materijama i odavno je i zvanično proglašena opasnom za korištenje, ali nam je svejedno naplaćuju kao pijaću. Uzalud se građani godinama bune i traže da lokalna vlast konačno reši ovaj problem; uzalud se protestuje i ukazuje da nam je ugroženo osnovno ljudsko pravo – pravo na život jer ovom vodom za piće ugroženi smo i mi i naši potomci, to jeste neke buduće generacije; raspisuju se tenderi sa stranim firmama za izgradnju fabrike vode, prodaje se magla građanima i na kraju, naravno, nema ništa od toga… Zrenjanin u 21. veku nema vodu za piće jer na vlasti ima gomilu nesposobnjakovića i kriminalnih tipova koji se prodaju tajkunima za sitne novce, a nama nude laži i priče o “Zrenjaninu na vodi”. Pa dokle više Zrenjaninci? Šta trebaju još da nam urade pa da se konačno pobunimo i počistimo bagru? Pogledajte svoj grad i vidite na šta liči; pogledajte u svoj novčanik, ako smete; pogledajte u oči svoje dece, ako možete…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga