ZLATKO JELISAVAC: Večna prisluškivanja

Vlast kao nasilje nad ljudima

Priredio: Zlatko Jelisavac
04. nov 2012

Poverenik i obdusman su pre tri meseca izašli u javnost sa informacijama o masovnom i nezakonitom zadiranju u privatnost komunikacija i to do milion godišnje.
– Prema dostupnim informacijama, komunikacije Nikolića i Vučića bile su predmet neustavne kontrole upravo na način koji su zaštitnik građana i poverenik detaljno opisali i utvrdili da se građanima dešava svakodnevno. To na najdrastičniji način pokazuje koliko su ozbiljni i relevantni bili rezultati kontrole – kaže se u saopštenju. (Blic, 2.11.2012. – Šabić i Janković upozoravali na nezakonita prisluškivanja)

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije, te da je, prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića. (Tanjug, 2.11.2012.)
Da li ste ponekad posumnjali da vam prisluškuju telefon? Priznajem da sam malo paranoičan i da često pomislim da me prisluškuju, ali onda opet racionaliziram: za kog đavla mene da prisluškuju, baš sam im ja bitan – ali opet nemam mira… Iz pouzdanih (policijskih) izvora saznao sam da je dosta građanki/građana “prikačeno” iz raznoraznih razloga, a ponajmanje bezbednosnih. Policija naprosto voli da kontroliše stvari, to joj je u krvi, a političari opet koriste policiju kako bi došli do korisnih informacija o “konkurenciji” osobito kada je nečiji “prljav veš” u pitanju. Informacije o političarima, biznismenima, sudijama i sl. zlata su vredne kada je potrebno nekog ukloniti iz javnog života na primer ili ga, pak, uceniti škakljivim informacijama tipa: znam šta si radio prošlog leta i sa kime se vucaraš – tako nekako.

Špijunski sindrom je vrlo izražen kod lojalnih građana Srbije i kada je prisluškivanje komšija (do duše sa čašom na zidu u nedostatku adekvatne opreme) ili pak praćenje njegovih sumnjivih radnji, tu smo verovatno u samom svetskom vrhu. Postoji jedna “urbana” legenda – nisam siguran u njenu verodostojnost, ali poznavajući mentalitet lojalnih građana moguće je da je to i istina – da je nemački Gestapo, za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, zamolio građane Beograda da se ne prijavljuju toliko međusobno, jer oni nemaju mogućnosti da provere sve prijave… Ja razumem da neko špijunira za novac – to mu je posao, ali da vas komšija iz čista mira prati, prisluškuje, “suptilno” ispituje itd – e, to mi je teško da prihvatim. Ova špijunska “psihologija” je sjajno prikazana u filmu „Balkanski špijun“, gde se lepo vidi da se uzroci špijunaže kod običnih građana često nalaze u njihovim strahovima, frustracijama ili pak traumama zbog lošeg iskustva sa zakonom i vlastima, a u Srbiji takva je većina građanstva – jer ovde je svaka vlast vršila, i vrši – užasan pritisak na obične ljude. Mit o “Srbinu-buntovniku-junaku” je verovatno i proistekao iz frustracije zbog prevelike odanosti vlastima (vlast je vlast, sila Boga ne moli i sl. “fatalizmi”), pa i kada za to nema nikakvog razloga ili opravdanja.

Da li je u Srbiji na pomolu neki naš Votergejt zbog koga će da padaju policijske glavešine? Ivica Dačić, ministar policijski kao i premijer vlade Srbije izjavio je, i ostao živ, da on ne zna ni za kakva prisluškivanja Aleksandra Vučića – ministra odbrane, prvog podpredsednika, koordinatora tajnih službi – stvarno je našao koga će da prisluškuje jer Vučić ima veliko iskustvo još od svog službovanja u SRS kada su ga stalno prisluškivali, tako je barem on tvrdio, mada je u stvari sebi “dizao cenu” pokušavajući da se postavi u žižu javnosti. I sada neprijatno Ivici, uhvatilo ga sa “prstom u tegli”, a opet ako nije znao sa su njegovi policajci prisluškivali, to je velika sramota za ministra da ne zna šta mu podređeni rade. Jadan naš ministar-premijer Dačić, stvarno mu ne daju mira: te Kosovo, te Parada, te ovo, te ono, stalno ga zbog nečeg prozivaju. No, ima tu još jedan, nikako manji, jadac: šta ako Ivici rade o glavi, to jeste o funciji? Šta ako žele da ga istisnu sa vlasti i na mesto njega i njegove partije SPS ponovo “aktiviraju” nekoga drugoga?! To muči našeg premijera policijskog i verovatno je zbog toga, ako je to istina, i prisluškivao Vučića. Stvarno nije fer, mnogi su to radili, a sada treba da se kola slome na premijerovim leđima i to zbog Ace Vučića… Možeš misliti, prisluškivali ga, pa šta, kao to pre nismo znali da se političari na visokim funkcijama prisluškuju. I treba da se prisluškuju kada rade protiv interesa premijera Dačića, a on bi za Srbiju sve dao!

Zato, dobri moji, lojalni sugrađani, kada sledeći put namestite čašu na zid i počnete da prisluškujete šta vam komšija/komšinica radi, pomislite na to da radite za vlast, ma kakva ona bila, jer takvi građani (poslušni, savesni a bez svesti, krotki, smerni, kooperativni, itd.) idealni su za vlastodršce. Vi radite posao za njih i održavate famu o zaveri bez koje vlast, a osobito ona autoritarna, naprosto ne može da postoji. Ako mi ne verujete na reč, onda pročitajte Orvelovu 1984. jer nigde nije bolje opisana psihologija vlasti, osobito kada je njeno vladanje dovedeno do autoritarnog paroksizma, gde je svako mogući špijun i potencijalna opasnost za režim. Razmislite malo šta radite i setite se jedne proste istine: svaka vlast je nasilje nad ljudima!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga