ZLATKO JELISAVAC: U zajednici mrtvih najveći zločin je biti živ

O smrtonosnoj tehnici vladanja – mrtvi su idealni građani

Priredio: Zlatko Jelisavac
24. jul 2018

Beskrupulozne i cinične izjave šefa poslaničke grupe SNS-a u republičkoj skupštini Aleksandra Martinovića ne prestaju da izazivaju zgražanje neutrnulog dela javnosti, a njihov cilj je da obesmisle svaki dijalog i raspravu o važnim temama za naše društvo. Dotični je poslanik u parlamentu izjavio, a povodom rasprave na predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, da „čovek, kad umre, više nema nikakvih prava i nikakvih obaveza“, što je izazvalo buru po obično burnim društvenim mrežama. I što će verovatno uskoro da bude i zaboravljeno.

Dobro, nije Martinović jedini poslanik SNS koji nas redovno urniše izjavama od kojih vam se potresa digestivni trakt, ima njih još mnogo, ali ovaj arhinevaljalac se baš trudi da pokaže svoj prezir i mržnju prema svemu ljudskom i svakom pokušaju uspostavljanja koliko-toliko normalnog društvenog dijaloga.

SNS-ovci se baš trude, i nisu usamljeni u tim stremljenjima, da obesmisle svaku raspravu u parlamentu i na taj način pokažu građanima kako oni nisu tu da odlučuju o bilo čemu već samo da glasaju na izborima onako kako im se kaže. Ovi neotesanci trude se da upravo primitivizam i bahatost postave kao „ideal“ i standard kulture na koji građani trebaju da se ugledaju.

Aleksandar Martinović, čovek koji potresa digestivni trakt

Ali, ovo i ovakvo ponašanje parlamentarnih pit bul terijera nije slučajno, niti je samo odraz njihovog ličnog primitivizma ili pukog bezobrazluka – ne, oni to rade proračunato, to jeste instruirani su i postavljeni u parlament kako bi obesmišljavali građansku volju i pokazivali da je ova institucija samo polit-partijska igraonica i brbljaonica, gde će oni da lupetaju šta žele, a građani će da ih gledaju, slušaju i tretiraju kao učesnike neke rijaliti emisije. Njihov cilj je jasan – uništiti značaj i smisao skupštine, kako bi se sprovodila direktna volja predsednika-vođe, što poslanici SNS i ne kriju, jer koriste svaku priliku da iskažu kako njihov vođa najbolje zna šta je dobro za narod, a parlament je tu samo da potvrdi vođinu volju i dočara je običnim građanima kako bi i njima bilo jasno da je samo vođa u pravu i da samo on zna šta građanima/narodu treba.

Poslanici vladajuće partije, sa svojim satelitima, svaki zakonski predlog koji je od bitnog značaja za građane zatrpavaju gomilom amandmana koji, opet, nisu ništa drugo do već pripremljen hvalospev njihovom genijalnom vođi. U prevodu, ne treba nam parlament, jer mi imamo vođu koji sve zna najbolje i zbog toga ga njegov narod obožava. Ako vas ovo podseća na nacistički režim Adolfa Hitlera, onda ste na dobrom putu da razumete suštinu aktuelne vlasti u Srbiji.

No, ima ova poslednja Martinovićeva izjava u parlamentu još jednu simptomatičnu dimenziju koja fatalno određuje ne samo današnju političku scenu, već i ukazuje na to šta je osnovni cilj SNS-ovske vlasti. U ovoj izjavi je skrivena ili se pak otkriva – kako vam drago – smrtonosna tehnika vladanja. Mi smo svi osuđeni da umremo kao građani, to jeste naš društveni život kao zoon politikona ima biti sveden na svest amebe, a na kraju i sveden na „život“ mrtvaca ili pak zombija. Zašto? Pa zato što, kako je to lepo predočio poslanik Martinović, „čovek, kad umre, više nema nikakvih prava i nikakvih obaveza“ – što će reći da on postaje „idealan“ građanin, homo saccer ili onaj koji nema nikakva prava, ali ni obaveze prema državi, te ga ovakvog vlast može tretirati kao mrtvog.

Mrtvi, što će reći bez prava i obaveza po Martinoviću, znači da niste smetnja vlasti i da ste, kao takvi, idealno sredstvo za manipulaciju, to jeste da ste mrtav objekat/predmet političke obrade-indoktrinacije i da ste, na taj način, deo njihove smrtonosne zajednice. Kao subjekt ili pak samosvestan građanin ne možete biti kompatibilni sa ovom tanatološkom logikom, jer ste kao takvi živi i samim tim ste opasnost po smrtonosnu zajednicu. Vi, kao živi, imate izvesna prava i obaveze, a na taj način ste i opasni po vlast jer je vaše pravo, a bogami i obaveza, da kritikujete vlast, kao i da tražite njenu smenu ukoliko ona ne odgovara vašim interesima, to jeste interesima društva. Vi, kao samosvesni subjekt društvene zajednice, iskazujete volju tog društva, što ukazuje na vašu živost ili pak volju za životom, što je u zajednici mrtvih najteži zločin prema istoj.

Zato, u ime života i naše budućnosti, ne dozvolite da vas pretvore u zombije koji slave smrt i ponose se simbolima destrukcije. Dokažite da ste živi i da vam je stalo do društva gde ne vlada smrt.

Trt-mrt, život ili smrt – tako je Laza Kostić svojevremeno preveo onu čuvenu Hamletovu repliku – Biti ili ne biti – pitanje je sad.

(Autonomija / foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga