ZLATKO JELISAVAC: U strahu od istine

Čekajući SMS...

Priredio: Zlatko Jelisavac
25. jan 2021

Pre neki dan vakcinisao sam se protiv COVID-a 19 i to kineskom vakcinom. Nisam imao niti imam bilo kakve posledice vakcinacije, barem za sada, a nisam ni osetio neke nus pojave. Prijavio sam se, elektronski, za vakcinaciju i poziv mi je stigao za dva dana, čak su me i zvali dan pred vakcinaciju da provere da li sam dobio poziv i da li dolazim u zakazano vreme. Sama vakcinacija je protekla brzo i prilično bezbolno, a organizacija je stvarno na zavidnom nivou – nema čekanja, osoblje je ljubazno i sve ide efikasno i logično. Na kraju su mi dali i neko „kartonče“ na kojemu piše da sam vakcinisan, tako da imam i potvrdu, ako me neko bude pitao.

Kada sam stigao kući shvatio sam da sam zaboravio da pitam za revakcinaciju, mada verujem da mi je to trebalo biti rečeno na mestu gde sam se vakcinisao, a ništa nije pisalo ni na onom kartončetu/potvrdi o vakcinisanju. Jedinu informaciju o revakcinaciji sam dobio od predsednika AV-a koji je izjavio da Srbija „neće raditi kao neke zemlje da deli vakcine a ne ostavlja doze za revakcinacije.“(Beta,23.01.2021.) Nadam se da će AV biti tako takmičarsko-preduzetnički raspoložen i kada je revakcinacija u pitanje jer, prema njegovi rečima, mi smo svetska velesila po broju vakcinisanih ljudi na stotinu hiljada stanovnika i prema AV-ovskim saznanjima četvrti smo u Evropi i deveti u svetu. Iz iskustva znamo da AV voli da se nadmeće (mada bih pre rekao da se razmeće) i da su mu draga poređenja sa najboljima, što i ne bi bilo tako loše da ima veze sa istinom… Ali, nažalost, daleko si ti od istine (kako to već Džoni reče) AV-e i to si dokazao nebrojeno mnogo puta, a ovaj broj neistina se još i multiplicirao otkada smo pod udarom COVID-a19.

Obećanje je ludom radovanje – kako lepo kaže narodna poslovica, a naš predsednik je već toliko puta prevario i doveo u zabludu javnost u ovoj nesrećnoj zemlji da mu više ne možemo ama baš ništa verovati. Kaže AV da su u Evropi jedino Velika Britanija, Malta i Danska ispred nas po stopi vakcininacije, ali samo je V. Britanija daleko ispred nas dok ćemo Maltu i Dansku prešišati za naredna 72 sata. Sve da je ovo i istina, a iz iskustva možemo pretpostaviti da nije, čemu ovaj takmičarski duh i predstavljanje broja vakcinisanih – kao da se radi o broju novootvorenih radnih mesta ili količini krušaka izvezenih u Rusiju.

Dobro, svima je jasno da AV, kao i njegova interesno-politička organizacija SNS, uvek misli na lični rejting i da ova kriza sa koronavirusom za njega nije ništa drugo nego mogućnost da se još jače stabilizuje na vlasti i zadobije više glasača. Zato on kliče „progresu“ i obećava nam vakcine koje je opet on kupio, nabavio, oteo po belom svetu gde se vodi pravi rat, kako to AV interpretira, ali pri tome ne želi da kaže ni koliko su te vakcine plaćene i kako uopšte dolaze do nas – jer to nije važno… Ono što je bitno jeste da smo mi četvrti u Evropi i deveti u svetu po stopi vakcinacije, kao što smo i među najboljima po stopi ekonomskog rasta ili pak po zastupljenosti „zelene energije“ i sl. Predsednik AV, kao i cela njegova polit-ekonomska kamarila, toliko laže, izmišlja, farba i pumpa podatke, koje potom plasiraju građanima preko svojih medija i glasnogovornika, da se više građani i ne mogu snaći u tom haosu. A, po svemu sudeći, upravo je to i cilj ove minhauzenovske propagande – da nas potpuno slude tako da izgubimo vezu sa stvarnošću i pretvorimo se u obične kontejnere za njihovo medijsko smeće.

Tako je AV, samo u ovoj koronalnoj krizi, prešao put od nekoga ko je negirao i ismejavao koronavirus do utamnjivača sopstvenih sugrađana upravo zbog pre-negirane-i-ismejavane-korone, da bi nakon vanrednog terora nad građanima u lokautu najedanput proglasio da je stanje „redovno i normalno“ kako bi mogao da se pozabavi izborima. Setite se kako je AV za lek protiv koronavirusa proglasio domaću rakiju, a potom se rastrčao po svetu da nabavi vakcine za Srbiju, pa sve te licitacije sa brojem vakcina iz Kine, Rusije, Nemačke itd. Setite se izmišljotina o opremljenosti naših bolnica i spremnosti zdravstvenog sistema da odgovori na krizu. A svi dobro znamo kako je bilo i kako je sada u našoj stvarnosti… Svako ko je imao tu nesreću da se razboli od koronavirusa mogao je da se uveri kako „sistem“ (ne)funkcioniše i koliko smo blizu totalnog kolapsa. No, ako se neko i usudio da iznese podatke koji su se kosili sa zvaničnim lažima vlasti, automatski je proglašavan za izdajnika, nepatriotu, teroristu i sl. i nije bilo važno da li se tu radilo o lekaru, novinaru, stručnjaku. Naprosto, u ovom sistemu nema mesta za ljude koji bi da govore istinu, a što je najgore ovaj svoj paranodini strah od istine vlast je prenela i na građane kojima je gotovo nemoguće da se snađu u ovoj svakodnevnoj kakofoniji lažnih informacija.

Upravo sam dobio sms kojim sam obavešten da drugu dozu vakcine moram da primim za 21 dan. I to je sve… Nikakvo drugo objašnjenje. Da li treba da nekoga pozovem ili će me zvati kako bih znao kada tačno i gde treba da se revakcinišem? Ostaje mi jedino nada da ću biti blagovremeno obavešten istom takvom sms porukom, pa da obavim i revakcinaciju. Možda do tada postanemo i drugi u Evropi po stopi vakcinasinaih&revakcinisanih, a možda i prestignemo Britance… Nas & vakcinisanih Kineza više od milijardu, tako da nam je uspeh zagarantovan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga