ZLATKO JELISAVAC: Srbija = ruska Ukrajina

Kukala nam majka!

Priredio: Zlatko Jelisavac
12. mar 2014

Kao predgovor dobrodošlice američkom podtajniku za energetsku diplomaciju Amosu Hochsteinu u hrvatskim je novinama osvanuo naslov »Analitičari: Hrvatska bi mogla profitirati zbog krize u Ukrajini«…
Došao je Amos Hochstein, ponadali su se ovdašnji profitohlepci, da Hrvatsku učini energetski bitnijom i prometnijom od Ukrajine, da ovuda poteku nafta, plin i novac zato što je tamo potekla krv, i da mi ovdje možemo guslati kako blagostanja nema niti ga može biti u zemljama koje se još nisu izborile za svoju etničku čistoću. I dobro je da zna gdje je došao, da je kao svoj svome stigao u zemlju gdje se ni vlast ni oporba ni mediji ne stide priznati da su spremni zaraditi pod cijenu da se negdje zarati i da se ne nadaju spasu koji ne bi počivao na tuđoj propasti. 

Dobro da je došao, premda bi se i bez njegova dolaska znalo da dok neki ginu, neki peru ruke, a neki ih eto unaprijed trljaju.
(Predrag Lucić, Hrvatski profit na ukrajinskoj krvi, Novilist.hr, 11.03.2014.)

Kako se vidi iz gore priloženog, čuveni novinar i legendarni feralovac Predrag Lucić je indigniran ponašanjem hrvatskih “analitičara” koji su tuđu nesreću, tačnije ukrajinsku, ocenili kao dobru mogućnost za profit hrvatskih tvrtki i biznismena, da ne kažem čist profit za samu Hrvatsku. Ostao je Lucić veran svojim nazorima beksrupuloznog “dijagnostičara” svekolikih oblika fašizma koji se na balkanskim prostorima javljaju u vrlo zanimljivim oblicima: okorelo-tradicionalnom, banalno-svakodnevnom, naci-senzitivnom, meko-patetičnom, neo-liberalno profitabilnom itd. Ali nije njemu samo stalo, ako pročitate ceo tekst iz koga sam citirao odlomak, do ukazivanja na očigledan ekonomsko-tržišni fašizam, već želi da fokus svoje analize usmeri na osnovu svakog fašizma – nedostatak ljudskosti i osnovne empatije! A radi to Lucić već dugo godina, uporno gura svoje oštro, kritičko pero u oči vlasti (i to ne samo vlasti u Hrvatskoj) i ne da im da tek tako prođu sa svojim “projektima” koji su redom u “nacionalnom interesu”. No, teško je opstati na tržištu gde je mnogo više “analitičara” koji su za-tržište-spremni i koji nemaju nikakvih skrupula za nesreću ukrajinskog naroda konkretno. Lucić je, uz još nekoliko časnih ljudi-novinara, retka sorta na balkanskom poluostrvu, a nešto mu ni ne vidim naslednike jer naprosto ne postoji milje, sredina, kontekst ili okolnosti koje bi formirale novinare/kritičare/pisce koji bi prepoznavali razne benigne i maligne faze fašizma i ukazivali javnosti na to, a da se to opet ne pretvori u petparačko-patetičnu propagandu trenutno zainteresovanih političkih organizacija. Šta ćeš, u gomili je teško prepoznati ljude…

Lucić se žali na beskrupulozne analitičare u Hrvatskoj, a šta mi da kažemo, kukala nam majka? U Srbiji se mnogi važni ljudi, a osobito političari, raduju ukrajinskoj tragediji, uključujući tu i PPV-a… Slušam PPV-a kako mrtav ‘ladan, šta više srećan i ozaren, priča kako Srbija može da iskoristi šansu i preuzme neke poslove od ukrajinskih firmi koje zbog poznatih okolnosti sada ne rade ili pak ne surađuju sa majčicom Rusijom. Kaže još PPV da je razgovarao sa nekim “važnim čovekom”, bliskom Putinu valjda, koji mu je nedvosmisleno rekao da će Rusija kupiti sve što Srbija proizvede. Srbija može postati nova ruska “Ukrajina” samo ako to želi… A i naziv Ukrajina znači isto što i “naša” Krajina, pa eto sreće za sve (Ove poslednje rečenice su moje insinuacije i zlonamerne inerpretacije). I šta reći/napisati kada PPV, a koji je donedavno bio i ministar vojni a bogami još uvek i koordinator svih tajnih službi, usklikne s ljubavlju “važnom čoveku – Rusu” koji će pak da otkupi sve što Srbija proizvede; bilo bi lepo da Rusija kupuje i kadrove (nek se sete Staljina) pa da PPV, kao neki od Isakoviča iz “Seoba”, tamo nastavi svoju uspešnu karijeru.

No, budimo realni i pravični… Nije PPV samo pro-ruski nastrojen, to jeste samo je za trećinu nastrojen dok druga trećina pripada “evropskim vrednostima”, a treća je, pogađate, rezervisana za Srbiju i srpskog radnika koji će u budućnosti da vredno i predano radi za svoju zemlju kao što radi za Austrijanca ili Nemca kada ode tamo kao gastarbajter… Ma jasno je to svima koji su gledali kako PPV namešta znak Mercedesa na taze nov Ikarov autobus; jasno je to svima koji su gledali kako PPV spasava dete iz snežnih smetova; jasno je to svima, od Srbije do Rusije, od SAD do EU… I ruski, i evropski i američki, a naš PPV… Niko nema što Srbin imade! A u nedelju svi na izbore i nemoj da neko nije izašao… Za Srbiju u EU! Za novu rusku Ukrajinu!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga