ZLATKO JELISAVAC: Slučaj NIN ili sloboda za naslovnice

Cilj vlasti: uništiti i ovo malo slobodnih medija u Srbiji

01. dec 2019

Nedavno je francuski satirično-cinični nedeljnik Šarli ebdo – koji je, setimo se, bio na meti terorističkog napada – u svom onlajn-izdanju, objavio crteže zbog kojih se zgrozila francuska javnost, a naročito je bio konsterniran predsednik Makron, koji je i važan protagonista nemilih satir-mračnih sadržaja. Elem, na jednom crtežu je prikazan mrtvački kovčeg prekriven francuskom zastavom dok ispred njega stoji Makron, a celi ovaj mizanscen prekriva natpis, inače slogan za regrutaciju vojnika: „Pridružio sam se redovima kako bi se razlikovao od ostalih“.

Povod za ovaj crtež Šarli ebdoa jeste pogibija francuskih vojnika na Maliju, koji su stradali usled sudara dva vojna helikoptera – trinaest vojnika je izgubilo život. Šok terapija, koju svojim ciničnim humorom sprovodi nedeljnik Šarli ebdo često je predmet nerazumevanja, pa i žestokog ogorčenja ne samo francuske javnosti što nije ni čudno s obzirom na provokativnost njihovih karikatura i crteža. Cilj ovih, ponekada degutantnih, „prikaza“ jeste da izazovu reakciju javnosti, jer u moru informacija i spinova često izostaje ljudska reakcija na svekoliko zlo koje nas okružuje, a namera, koja se provlači kroz sva ta spinovanja, jeste da se odvuče pažnja javnosti od pravih problema ili pak vinovnika događaja koji se pokušavaju prikriti. Ruku na srce, ono što radi Šarli ebdo je često na rubu pameti i nihove „vizije“ stvarnosti se ponekada nalaze na ivici ljudskosti i fundamentalne empatije, ali šta ćete – živimo u iščašenim vremenima gde nas i sama realnost neretko šokira svojom gotovo svakodnevnom surovošću i užasom mračnih događaja koji postaju informacije, neretko spinovane od vlasti i drugih centara moći kako bi se javnosti poslala određena poruka.

E, sad, ako se vi sada pitate da li i kakve veze ima Šarli ebdo sa našom malom „cvjećarom“ (setimo se sedišta grupe TNT iz legendarnog Alana Forda), to jeste Serbijom, onda se prisetite NIN-ove skorašnje naslovnice „posle koje ništa više neće biti isto“ – da se poslužim tabloidnim formulacijama. Ruku na srce, čuvena NIN-ova naslovnica, sa snajperom iz Krušika koji „targetira“ AV-a, u izvedbi Šarli ebdo bi bila, verovatno, mnogo okrutnija i krvavija, ali da se manemo mi više Francuza i skoncentrišemo na naše močvarne predele.

Nakon reakcije vlasti na za njih očigledno iritantnu naslovnicu NIN-a, izdavač ovog nedeljnika – kompanija Ringier Axel Springer odlučila je da „preporuči“ povlačenje ove naslovnice zbog njenog „osetljivog“ sadržaja. NIN posle objavljuje prazno-belu naslovnicu koja je značila kapitulaciju pred interesima vlasti i krupnog biznisa, ali je i pokrenula lavinu interpretacija, tako da je i ovaj „blanko efekat“ zadobio različite perspektive. Nakon zgražavanja od užasa otvorene aluzije na „ubistvo predsednika“ i ostalih konsternacija i opstipacija od strane vlasti&tabloidnih medija, blanko naslovnica dobila je novo značenje: A šta ako je naslovnica promenjena kako bi se ublažio očekivani spin vlasti koja bi sada o svemu da priča osim o aferi Krušik, iako je ona nesuđena naslovnica trebalo da direktno aludira na ovu aferu koja bi, opet, mogla da dovede do „političkog ubistva“ AV&Co?

Bilo kako bilo, NIN je ispao kolateralna šteta između interesa vlasti i stranog biznisa, gde ne sme biti problema ili opasnih „šumova“, tako da ovo NIN-ovo blankovanje ipak ispada kao povlačenje pred moćnim i dokazano agresivnim neprijateljem. Jedan Šarli ebdo nikada ne bi dozvolio tako nešto, pa makar ga napala celokupna javnost sa sve predsednikom Makronom, jer to naprosto nije u duhu prava na slobodno mišljenje i izražavanje. Ovaj segment, koji se odnosi na slobodno mišljenje i izražavanje, a još uvek je neprikosnoven kao princip u nekom normalnom svetu, zanemaren je u Srbiji jer između već navedenih interesa i slobodne misli&reči (crteža-karikature) i ne postoji konkurencija. Građanima ostaje samo da sa žaljenjem konstatuju da nisu imali sreće, kako sa domaćim vlastima tako i sa stranim investitorima, a bogami i medijima, koji nažalost zavise od dobre volje moćnika i kao da su zaboravili na interese građana i javnosti koje, ako se ne varam, slobodni mediji trebaju predstavljati.

No, neće se ova vlast, podržana od domaćih i inostranih biznis-hohštaplera, zaustaviti samo na NIN-u. Naprotiv, evo već su krenuli i na dnevni list Danas zbog Koraksove karikature, a firma GIM, koja je deo zavere u aferi Krušik, obavestila je ovaj list da će ih tužiti zbog ugrožavanja poslovne tajne. Jasno je da AV-ovci žele da sprovedu ubitačnu propagandu koja ima dva cilja: prikriti „Krušik“ i stvoriti afere kojim bi se uništilo i ovo malo slobodnih medija u Srbiji. Ako im to dozvolimo, nad nama, a bogami i u nama, nadviće se mrak iz kojeg ćemo teško izaći ponovo na svetlo dana…

Koraks je kazao, povodom njegove karikature, da ova vlast ne razume ironiju i da na nju reaguje kao na neprijateljsko delovanje. Mislim da Koraks ipak nije potpuno u pravu: razume ova vlast ironiju, ali je se itekako i plaši, jer zna koliko ona ume biti razorna i ubitačna za vladare. Setimo se Sokrata koga je atinska vlast zbog njegove ironije na kraju osudila na smrt. Kasnije je Fridrih Niče govorio kako se ironija mora prevazići „zdravim cinizmom“, koji nas odvaja od malograđanske žabokrečine, a tu se opet vraćamo na Šarli ebdo i njihov nepodnošljivi cinizam izražen kroz crteže, fotomontaže i karikature, jer one su ogledalo vlasti i svih gadosti koje prouzrokuju polit-ekonomski moćnici.

Zato, NIN i svi ostali slobodni mediji moraju da „gaze do daske“ – kako je čuveni Feralovac Predrag Lucić opisao rad francuskog nedeljnika, i još više provociraju vlast i njihove donatore. Jer, ako vi posustanete i pristanete na diktate vlasti, onda to znači da je javnost mrtva i da sloboda više ne stanuje u našem društvu. Ovde nema i ne sme biti kompromisa i zato beat the bastards svojim naslovnicama, karikaturama, fotografijama i tekstovima, a mi ćemo da vas čuvamo – kao malo vode na dlanu.

(Autonomija; foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali nestaško
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga