ZLATKO JELISAVAC: Riba smrdi sa svih strana

Zabrana, cenzura, represija i kvantna fizika – Srbija u izborima

Priredio: Zlatko Jelisavac
11. mar 2017

Da riba smrdi od glave, odnosno da su vladajuće strukture najveći uzročnici nevolja građana, kao i da su najčešći protagonisti svakojakih kriminalnih radnji – sigurno je dobro poznata činjenica svakome ko iole prati politička zbivanja, naročito u Srbiji na brdovitom Balkanu. Vlast kao vlast pokušava da ublaži dejstvo ovog „smrada“, pa se trudi da predstavi sebe u lepšem i boljem svetlu nego što jeste, pa tako ubeđuje građane da nije baš sve tako crno kao što protivnici vlasti pričaju i da oni – vlast – čine sve kako bi građani osetili boljitak, gradeći Potemkinova sela.

Ponašanje “visokih” vlasti za građane već je postala uobičajena rijaliti igra u kojoj se smenjuju učesnici i trude se da ostanu što je moguće duže u kući Velikog brata, dok građani navijaju i glasaju, po potrebi, za svoje favorite. Mnogo zanimljivije i živopisnije ili pak samo životno realnije je sprovođenje/događanje vlasti na tzv. nižim nivoima, po gradovima i opštinama.

Popularnom pevaču Vladi Georgijevu je lokalna vlast u Smederevu otkazala koncert, jer se usudio da podrži Sašu Jankovića za predsedničkog kandidata. Naravno, lokalci nisu to otvoreno rekli već su kao problem naveli nešto bezveze tipa: problemi sa strujom, zgusnut termin, ušla voda u koloksijalni kabl, crk’o Maršal, ko zna šta sve ne… E sad, sigurno je da su svi nosioci lokalne vlasti, a članovi partija vladajuće kolacije, dobili zadatak da, što je više moguće, ometaju politička okupljanja opozicije ili, pak, sada aktuelnih predsedničkih kandidata koji nisu po volji premijera A. Vučića. No, problem je to što su partijski ljudi na lokalu, kako to obično biva, svoj posao suviše revnosno shvatili pa su zabranili nastup muzičkoj zvezdi, i to vrlo popularnoj, naročito kod omladine.

Ovo su SNS-ovci iz samog vrha, na primer, sigurno progutali kao žabu, jer su svesni da ovakvima potezima neće pridobiti glasače, ali šta se desilo, desilo se, i sada nema natrag. Čak se i premijer Aca oglasio kako bi ukazao na to čime se sve opozicija služi, što je očigledan znak da se ova „afera“ morala amortizivati od strane najviše instance, čime se inače SNS stalno služi kada njihovi kadrovi nešto debelo zabrljaju pa se moraju kriti iza premijerovih širokih leđa. Partijsko žurnalče, koje sebe naziva dnevnim novinama, tzv. Informer pevača Georgijeva je, za svaki slučaj, počastio epitetom: stoka! – na naslovnoj strani, naravno…

Rok bend Dža ili Bu su takođe postali žrtve lokal-partijskih trudbenika, jer im je zabranjen već zakazan koncert u Užicu u Gradskom kulturnom centru. Razlog zabrane je njihova pesma Diktatore!, u kojoj su savesni partijski radnici našli blisku vezu sa samim premijerom Vučićem. Kako su sami članovi benda izjavili, ovo nije prvi put da im zabranjuju koncerte zbog te pesme ili im bar „preporučuju“ da je ne sviraju… Kao prvo, pesma verovatno govori o aktuelnom premijeru, a kao drugo, publika tokom ove pesme ima običaj i da uzvikuje: Vučiću p…u! Govoriti o umetničkoj slobodi ili pak o tome da se ne slažu baš svi sa aktuelnom vlašću – za partijske lokalce verovatno ima smisla koliko i pričati im o kvantnoj fizici.

U Zrenjaninu je takođe došlo do svojevrsnog incidenta zbog učešća aktuelnog predsedničkog kandidata Saše Jankovića na jednoj tribini, u organizaciji Zrenjaninskog Socijalnog foruma. Tribina je održava pre dva meseca, ali je ovih dana imala svoje posledice. Organizator je naglo “izgubio poverenje” KUD Šandor Petefi, gde je inače održavao svoje javne skupove, i KUD im je otkazao korišćenje svoje sale ubuduće, iako su plaćali zakupninu.

Evo kako je ovaj događaj opisao aktivista ZSF i sindikalac Dušan Kokot: „Zbog tribine koju smo organizovali pre dva meseca, a zbog problema sa centralnim grejanjem u Zrenjaninu i drugim gradovima, a na kojoj je, tada kao zaštitnik građana, prisustvovao Saša Janković, i ni jednom rečju nije izašao iz konteksta tribine, organizaciji je zabranjeno korišćenje prostora, iako je za te namene regularno plaćan zakup. Apsurd je još veći jer se radi o prostoru čiju upravu bira Savez vojvođanskih Mađara. Oni su zbog gostovanja saše Jankovića ne samo izbacili organizatore skupa napolje, već su, koliko čujemo, smenili i direktorku KUD Petefi”.

Strah je čudo jedno, a servilni partijski poslušnici najbolje funkcionišu kada su uplašeni za sopstvene pozicije i tu više nema veze da li su neposredno iz stožera vlasti SNS-a ili pak iz partije koja je jedan od satelita najveće stranke. Nije više ništa bitno osim izbora – postoji očigledno jasna instrukcija da se drugim predsedničkim kandidatima ne sme dati prostora za javni nastup ili, ako se već nastup ne može izbeći, da se opstruira isti što je više moguće.

Posle svega ostaje nam samo da zapevamo:

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga