ZLATKO JELISAVAC: Odoleti koroni do izbora

... a onda možemo u karantin.

Priredio: Zlatko Jelisavac
09. mar 2020

Dok Evropa razmišlja šta joj je činiti sa migrantima ante portas a broj obolelih od korona virusa se konstantno povećava, Srbiju i njenog apsolutnog vladara najviše muče izbori…

Mnogo je sada nedoumica oko izbora zakazanih na proleće: šta ako se situacija sa korona virusom pogorša pa da se, ne daj ti bože, izbori moraju pomeriti ad infinitum? Da li bi se ovim prekršio i Ustav Srbije i kako bi to podneo AV sa obzirom na njegov izraženi legalizam koji ga prati još od studentskih dana kada je bio najbolji pitomac Pravnog fakulteta u Beogradu? Kako će reagovati AV-ovska glasačka armija kada shvati da je stavljena na stand by aranžman – ko će napraviti tolike sendviče za gladne ljude koji pri tome ne mitinguju, ne glasaju već samo čekaju i postaju sve nervozniji? Šta ako opozicija iskoristi ovaj prazan hod i počne da rovari u „našim“ redovima? No, sreća u nesreći za AV-a je što se EU, kao i sav normalan svet, zabavio sobom i akutnim problemima koji su dobili globalne razmere, tako da su izbori u Srbiji manje zanimljivi evropskim i velikosvetskim moćnicima.

Ipak izbori u vreme korone sigurno ne bi prošli nezapaženo. Strah od korone nije neopravdan. I niko ne može biti izuzet kada je epidemija u pitanju. Primera radi, na konferenciji u Vašingtonu od 1. do 3. marta, koju je organizovao Američko-izraelski komitet za javne poslove, virus je zarazio najmanje dva učesnika. Ukoliko bi se poštovala uputstva Svetske zdravstvene organizacije, i sam AV, koji je učestvovao na pomenutoj Konferenciji, morao bi, radi predostrožnosti, provesti određeno vreme u karantinu.

I šta sad? Da li je AV u karantinu pod budnim okom lekara? Ma hajte molim vas, kakav karantin… Umesto izolacije AV se slobodno švrćka i priča kako mu ni korona ništa ne može. Mada, ruku na srce, sam AV je, zajedno sa svojom stručnom ekipom, neposredno pre ovog nemilog konferencijskog incidenta, objavio svom narodu da se ne boji korone i da može slobodno putovati, trgovati, voleti i sl. A jedan od „stručnjaka“ poručio je javno i da nema boljeg borca protiv korone od ženskih estrogena, pa je zbog toga ženama preporučio šoping u Italiji, gde je inače najveće žarište zaraze u Evropi.

Bilo bi sada nedosledno da se AV izoluje u karantinu dok Srbija hita ka izborima, a investicije samo stižu iz inostranstva. Jer, ko će otvarati sve te silne fabrike&preduzeća, a u inat odluci da se odustane od funkcionerske kampanje u predizborno vreme. Ko sme Predsedniku da oduzme pravo na otvaranje novih i tek stranoinvestiranih kompanija? Da neće možda Đilas da otvori neku fabriku i ponovo prevari narod i to pred ove istorijske izbore posle kojih više ništa neće biti isto?! Dobro, biće sve isto, ali to narod ne zna i ne treba da zna jer bi mogao da izgubi entuzijazam, a samim tim i volju da glasa… Zamislite da narod prestane da se plaši za sudbinu AV-a & budućnosti države, pa to bi bilo fatalno, pre svega, za samog AV-a ali i za sve ostale avovce i avovčiće.

Zato je vrlo važno da srBski narod izdrži i ne dozvoli da ga porazi korona virus, barem do izbora, a onda, ako baš ne može drugačije, kada obavi svoju narodnu dužnost, može i samoizolacija i karantin. Do tada da se strpiš narode i da ne gubiš nadu i veru u to da će AV&Co da osvoje još jedne izbore, sa sve svojim pomagačima – pozicionim ili opozicionim, kako bi krenuli u bolju budućnost koja stiže za par godina, najkasnije za nekoliko godina ili u što skorije vreme. Strpljenje u dobroj veri (bona fide) jeste narodni lek protiv svih bolesti koji čuva vlast od korone i svih tih novotarija iz belog sveta koje joj i onako ništa ne mogu.

A neka ti građani-bojkotaši razmisle šta će posle izbora kada svima bude jasno ko je pobednik, kako na izborima tako i u borbi sa koronom… Možda da razmisle o humanom preseljenju ili pak da zajedno sa migrantima krenu prema zapadu Evrope. Samo da prođu izbori, „bojkotovaćemo“ mi njih za sva vremena…

(Autonomija, foto: Pixabay)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga