ZLATKO JELISAVAC: Odgovor se krije u budućnosti

Za najviše dve godine...

Priredio: Zlatko Jelisavac
25. okt 2020

Proces obesmišljavanja se nastavlja na politikantskoj sceni u Srbiji… Glavni nosioci&kreatori ove „igre“- obesmisli pa vladaj, nakon ribanja prošlosti, u kojoj su oni prikazani kao „heroji“ ili pak kao oni što su bili samo žrtve istorijsko-sudbinskih previranja, uz konstantno sanitarno ribanje sopstvenih fekalija nastalih u sadašnjosti, aktuelni „heroji“ – politikanti AV-ovskog modela su odlučili da se pozabave i budućnošću.

A budućnost oni vide, ili nam je pripremaju, kao poravnatu i praznu perspektivu gde nema ničega što smeta ili kvari idilu „vrlog novog sveta“ gde su „kuće od čokolade, a prozori od marmelade“ i gde nema disonantnih tonova – kako je medijski okarakterisan novi saziv Skupštine. Nema više mrske opozicije jer naprosto više nema potrebe za raznim šolacima, jeremićima i ostalim đilasima, a ovim novoostvarenim svetom upravlja AV koji svojim pantokratskim ali pravednim merama dopire do srca svih građana. Dobro, nije baš tako, pre da AV-ovci ovakav svet sanjaju ali teško da će se neko usudiiti, barem ne u bliskoj budućnosti, da im gazi po snovima. Eto, zamislite vi sada da neko pokvari snove Đuki alias Bizonu sad kada je konačno postao neko i to u Skupštini, pa ne mora više da huliganiše po krovovima zgrada i tamo kliče predsedniku AV-u, a naročito više ne mora noću da se pentra po zidovima zgrade Lutrije Srbije u želji da istu lepo sredi & okreči i sutradan ujutro iznenadi javnost svojom revnošću.Mislim da bi Đuka, poput srBskog T.S. Eliot-a, gromoglasno poručio svim zlonamernim opstruktorima: „Pazite kuda stajete, možda mi gazite po snovima“.

Ova „nova“ budućnost u Srbiji će započeti, barem prema najavama vlasti&njenih satelita, već za dve godine… Tako se barem čuje iz Skupštine, tamo gde je Ivica predsednik a Đuka predsednik Odbora za pravosuđe kao i član Visokog saveta sudstva.

Nemojte mnogo da mi se čudite i zgražavate, kao niste znali, jer sve se ovo događa prema unapred zacrtanom planu i dogovoru AV-ovaca & njihovih bliskih saradnika iz opozicije. Da, opozicije… Opet taj zapanjeni izraz lica. Molim vas, pa gde vi živite? Kako bi drugačije, da nije bilo dogovora, Gordana Čomić postala ministarka i to tek smišljenog ministarstva za dijalog (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog)? Nešto su se vlast i opozicija – ali ona „njihova“, to jeste ona što iz potaje podržava vlast, dogovorili i sada mi prisustvujemo tom istorijskom otkrovenju. Dobro, kumovala je tu i EU u želji da nekako približi stavove vlasti i opozicije, te kako bi novi izbori, već za dve godine, protekli u „fer i ravnopravnoj borbi političkih protivnika“. Upravo je ovo ona prelomna tačka naše vrle nove budućnosti koja nas vreba iza ugla… Predsednik AV je već najavio nove parlamentarne izbore koji bi se održali zajedno sa predsedničkim, pa bi tako složni i ujedinjeni sveopštim izborima (ako Bog da biće i lokalnih) krenuli u svetliju budućnost. Čak je i večno žovijalni i tek ponekad ironični Ivica Dačić – alias novi predsednik Skupštine, blaženim tonom najavio nove izbore kao da su oni tu koliko sutra.

Nakon cele one peripetije sa izborima, gde vlast nije uspela da progura svoju opoziciju da prebaci novosmanjenu kvotu od samo tri procenta, pa onda višemesečnog čekanja sa sastavom nove vlade Srbije iako AV sa svojim satelitima ima potpunu dominaciju, došli smo do toga, nakon konačnog formiranja Vlade, da je ovo samo „privremena“ varijanta do novih izbora za dve godine. Ako tražite neki razuman odgovor u tek-friziranoj i prilagođenoj prošlosti – nećete ga naći kao ni u sveže izmontiranoj sadašnjosti… Odgovor se krije u budućnosti koja dolazi, ne za pet ili deset godina, već za samo dve godine! Nema više vremena za neverne Tome ili luzere u startu; nema više vremena za one koji uporno sapliću prosperitet Srbije; nema više ni prošlosti ni sadašnjosti. Ima samo budućnosti koja nas čeka već za dve godine.

Ako ste gledali, a jeste sigurno, Povratak u budućnost II onda se sećate da se glavni junak (Majkl Dž. Foks), u tom delu sage ili franšize, zaglavio u nekom paralelnom prostoru budućnosti koji je nastao promenjenim događajima u prošlosti a koji mogu, pored izmenjene budućnosti, da izazovu tzv. vremenski paradoks koji, opet, može dovesti do kolapsa nama poznatog sveta ili univerzuma. Mislim da se mi polako približavamo našem „paradoksu“ i da je kraj blizu. Nisam ljubitelj teorija zavere ili pak ovih new age proroka što svetu samo crno slute – ove godine smo dobro prošli ali već sledeće smo na(hebali) stradali, no teško se oteti utisku da će naša „paralelna“ budućnost biti, u stvari, naš konačan kraj. Neće to biti kraj samo „druge Srbije“ kako su se već nazivali oni što su želeli neke promene, nego će to biti konačan mrak „nad vodama“ iza kojeg neće ostati ni, biblijski rečeno – „jauk i škrgut zuba“. Neće, naprosto, biti nikoga da jaukne ili škrgne zubalom.

Danas u Srbiji svaki deveti građanin je član Partije – znate već koje, a svaki deseti građanin je siromašan. Za dve godine svi ćemo biti „deveti i deseti“… To je budućnost koju nam nude AV-ovci. Ovo nije distopija nekog pomahnitalog influensera poremećenog uma… Ovo je stvarnost koja preti da postane i naša bliska budućnost.

(Autonomija, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga