ZLATKO JELISAVAC: Makedonski, crnogorski, francuski i rusko-srpski scenario

Fantomke u Sobranju i Vučićev režim

Priredio: Zlatko Jelisavac
29. apr 2017

Konačno se desio i tzv. makedonski scenario… Ono što je dugo najavljivao srbijanski režim – ostvarilo se upadom demonstranata u Sobranje u kome je izglasan novi predsednik parlamenta, Albanac Talat Džaferi. Scene iz Sobranja, te večeri kada se desio upad „spontano okupljenih građana“, delovale su jezivo. Uživo smo mogli da vidimo kako neki napucani momci sa crnim fantomkama predvode razjarenu gomilu koja je tražila krv. Navodno su ovi makedonski „fantomi“ članovi terorističke organizacije „Černozemski“, koja je pak vezana sa ustaškim radikalima. Na ulicama su viđeni, prema nekim izvorima, i navijači Rada i Crvene Zvezde, što nije nemoguće jer su poznati kao “dobri fajteri”, a ako im se dobro plati, eto njih i u Skoplju dok si rekao keks. Inače su vrlo mobilni kada treba biti nasilan, a pogotovo kada je u pitanju “odbrana pravoslavlja” od “islamsko-šiptarskih separatista” – kako ih nazivaju ovdašnji reakcionari.

Sa obzirom na ovakav nemoguć sastav ekipe, a referirajući i na višemesečno lamentiranje predsednika VMRO Gruevskog kako razni plaćenici i soroševci žele da unište Makedoniju i podele je – jasno je da je u Makedoniji pre u pitanju moduliran „crnogorski scenario“. I u Podgorici su neki „fantomi“ pokušali da naprave haos, zapale Skupštinu, pa čak i izvrše atentate na pojedine političare, ali su sprečeni u tome. Mislim da su kreatori crnogorskog scenarija isti oni koji kreiraju makedonski, a to je, po svemu sudeći, ruska tajna služba čiji je trag otkriven u Crnoj Gori. U klupko crnogorske zavere bili su umešani i neki srpski građani ex-pripadnici vojske što nam govori i da je srpska služba verovatno imala svog udela, tako da ovde pre možemo govoriti o rusko-srpskom scenariju koji je imao za cilj da sruši vlast u Crnoj Gori, jer se opasno približila ulasku u NATO. Efekat ove terorističke akcije bio je takav da je samo ubrzao ulazak Crne Gore u NATO – mada su tamo podele još uvek velike, kao i u Makedoniji.

Ovih dana Srbiju potresa i francuski scenario…  Vlada je, kako pišu Večernje novosti, naložila da zvaničnici i službenici u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti toj zemlji. Kako se navodi, ta odluka je jedan u nizu odgovora na odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, koga sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. Eto zaboravili smo na „lađu francusku“ i „braću“ Francuze proglasili za neprijatelje i izdajnike srpskih interesa. Mada, od samog trenutka hapšenja, niko u ovoj zemlji nije verovao da će Haradinaj biti izručen Srbiji, čak ni srpski zvaničnici, koji su i sami priznali da očekuju ovakav ishod – ipak se odjednom zapalila naša javnost (kao hepo-kockica, rekli bi u Bosni) i politička scena od razočarenja i poziva na bojkot Francuske. Prvi se oglasio ministar Rasim Ljajić koji je, ako se dobro sećam, onomad kada je Haradinaj uhapšen u Francuskoj odmah rekao da ne gaji preveliki optimizam kada je u pitanju izručenje Haradinaja Srbiji. Ali, zamislite vi scenario u kojem Francuska isporučuje Haradinaja Srbiji… Pa to je nemoguće i zamisliti, a da ne govorimo o tome da biste momentalno imali i kosovski scenario i ko zna šta sve već… Jasno je da je novonastala antifrancuska histerija samo još jedna medijska pozorišna predstava za i onako sluđene građane.

No vratimo se Makedoniji.

Elem, najedanput je pokušaj Zorana Zaeva, lidera makedonskih socijaldemokrata, da formira vlast sa albanskim partijama protumačen kao veleizdaja makedonskog nacionalnog bića, dok je onomad kada je Gruevski pravio vlast sa istim tim Albancima – to bilo sasvim prihvatljivo. Podseća li vas to na nešto?

Sada se govori o nekom Tiranskom sporazumu, gde su kao zacrtani temelji „Velike Albanije“, a Zaev je, navodno, pristao na buduću podelu Makedonije. Ovo deluje autentično taman koliko i naslovna strana Informera, i jasno je da Gruevski, igrajući na kartu nacionalnih osećanja i „jedinstvene“ Makedonije, pokušava da sruši Zaeva i preuzme vlast. Očigledno da je Gruevski spreman i na krvoproliće, i saradnju sa Rusijom i njenim tajnim službama, kako bi sebi obezbedio ostanak na vlasti. Nekada je i Gruevski bio čovek EU i zalagao se za evropsku Makedoniju, a danas je ruski pijun čiji je zadatak da održava balkansku tenziju na tački ključanja. To su nekako prirodni procesi diktatorski. E da, podseća li vas i to na nešto?

(Autonomija, foto: Beta/AP, na fotografiji Zoran Zaev, predsednik makedonskih socijaldemokrata)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga