ZLATKO JELISAVAC: Kako uništavaju obrazovni sistem

Cilj ove vlasti je da stvori građane bez svojstava, bez znanja i sopstvene volje

08. dec 2019

Znam da je teško, u ova kokuzna i iščašena vremena, misliti na obrazovanje, prosvetu, školu, đake, nastavnike i profesore, digitalizaciju, dualnu nastavu, itd. Tu se naprosto nalazi toliko problema koje očigledno niko ne želi da rešava – svim vlastima do sada bilo je lakše da pitanje obrazovanja guraju pod tepih, a javnost zavaravaju pričama o reformama koje se ili ne sprovode ili pak ne donose rezultate.

Ako želite da saznate na kom stepenu razvoja se nalazi neko društvo, onda prvo proanalizirajte kakvo je stanje u obrazovanju, to jest kako se država odnosi prema obrazovanju i kako to utiče na samo društvo. Pokazatelji stanja u obrazovanju, a ne smemo zaboraviti ni vaspitanje, nepogrešivo dijagnostifikuju stepen razvoja nekog društva i kako god da se pokušavaju zamaskirati ili učiniti boljim i lepšim nego što jesu – to se pokaže kao uzaludan trud. Jedan od razloga zbog kojeg se nalazimo u ovako, ukupno, lošoj situaciji, jeste upravo neulaganje u obrazovanje ili izbegavanje pitanja suštinske reforme koje bi dale neke rezultate na duže staze, jer po ovom pitanju ništa se ne događa preko noći.

Ako je Finskoj, čiji je sistem obrazovanja jedan od najuspešnijih na svetu, trebalo nekoliko decenija korenitih reformi da bi se postigli vidljivo visoki rezultati, onda bi i u Srbiji „neko“ (ministarstvo prosvete, a pre svega akademska zajednica) konačno morao da zaustavi ovu paralelnu stvarnost, u kojoj se naše obrazovanje nalazi, i postavi jasnu strategiju njenog budućeg razvoja. Ova strategija mora biti svetinja za svaku vlast, aktuelnu ili buduću, i ne sme se suštinski menjati sem onoga što se pokaže kao loše, da bi se na taj način, posle mnogo znoja i muke, došlo konačno do nekih pozitivnih rezultata. To znači da ne može neki partijski trudbenik da menja ili pak stopira strategiju reformi obrazovanja samo zato što mu se ona ne sviđa ili pak šteti trenutno-populističkim ciljevima polit-ekonomskih elita koje zastupa, već mora taj „kamen“ da vuče na svojim ramenima i uradi sve što može kako bi se sistem obrazovanja konstantno unapređivao, a sačuvala baza ili temelj od koje se počelo.

U Srbiji volje za reforme obrazovanja naprosto nije bilo i od toga je svaka vlast bežala kao đavo od krsta jer, kako smo već napomenuli, stanje u obrazovanju je ogledalo društva, a mi očigledno ne samo da izbegavamo nešto da promenimo već ne smemo ni u ogledalo da se pogledamo.

Šta nam je činiti? Pa, za početak, promeniti trenutnu vlast, jer ona želi da uništi i ono malo zdrave osnove našeg obrazovnog sistema. Ovde se ne radi samo o vlasti koja se nije snašla i uradila loš posao po pitanju obrazovanja nego o gomili diletanata i zlonamernih službenika režima koji imaju zadatak da unište naše školstvo, a samim time i obrazovanje, a na tu „sprženu ledinu“ dovedu „motače kablova“ koji će, opet, da ćutke rade i povinuju se svim odlukama polit-ekonomskih elita, ma kako one apsurdne i štetne bile po celokupno društvo. Nemaju oni ni plana ni strategije, a ono što nazivaju reformama nije ništa drugo nego skup lepih želja (ali isključivo vezanih za njihove snove i interese) koje više služe za zamajavanje javnosti, jer su svesni da njihovi planovi nemaju smisla, a samim time ni budućnosti.

Cilj ove vlasti je da stvori građane bez svojstava, bez znanja i sopstvene volje, kako bi mogla, bez upitanosti javnosti i bez ikakave odgovornosti, sprovoditi interese onih koji ih sponzorišu, to jeste plaćaju ih da nam upropaštavaju obrazovanje do temelja, a samim time i uništavaju naše društvo. To vam je kao u onom legendarnom Karpenterovom filmu They Live (Oni žive)… Prvo se treba stvoriti atmosfera i uslovi za život vanzemaljaca, a onda će oni i otvoreno da preuzmu našu planetu. No, problem nisu ekspanzivni i agresivni vanzemaljci – njihove namere su jasne – nego su mnogo problematičniji ljudi koji šuruju sa vanzemaljcima i konspirativno rade za „opštu stvar“. U Srbiji AV-ovci i ne kriju šta im je osnovni cilj već otvoreno i predano rade svoj posao i ruše našu budućnost; bez obraza i bilo kakve odgovornosti oni otimaju budućnost našoj deci i bez imalo skrupula nameravaju da od njih naprave robove bez pameti i savesti. To je njihov cilj i tome služe sve te digitalizacije i ostale zamajavancije…

Promena vlasti svakako nije dovoljna, barem kada je obrazovanje u pitanju i to je tek početak ili conditio sine quo non. Akademska zajednica mora ovde odraditi veliki deo posla i nezavisno od vlasti ili pak u saradnji, ali bez uticaja političara kada je stručni sadržaj u pitanju, napraviti strategiju koja će postati osnov reforme našeg obrazovanja. To će biti đavolski težak posao, od koga će pucati kosti i biće mnogo krvi i suza, ali drugačije naprosto ne može. Nova vlast treba da pokaže dobru volju i, za početak proveri i oduzme sve lažne diplome i doktorate kako bi dala jasan signal da želi promeniti nešto i u našem obrazovnom sistemu; zatim bi trebalo da proveri rad, dozvole i akreditacije svih privatnih, a bogami i pojedinih državnih fakulteta i viših škola kako bi odvojila žito od kukolja i uspostavila zdrav školski sistem, gde se ne bi moglo ni desiti da lažne diplome i zvanja postanu masovna pojava. Svi ćemo morati dobro da potegnemo i žestoko se upregnemo ako želimo da se podignemo iz pepela, a oni koji vam budu nudili „krv i suze“ biće upravo ti koji žele dobro našem društvu. No, krv i suze neće „poteći“ zbog nekih budućih sumanutih ratova već zbog našeg truda i želje da konačno postanemo društvo koje može da se ponosi svojim obrazovanjem i koje ima budućnost.

(Autonomija, foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga