ZLATKO JELISAVAC: Kad fašizam uđe u terminalnu fazu

“Vacićevci” i “men in black” – naprednjački SA odredi

Priredio: Zlatko Jelisavac
11. nov 2019

Nakon “kristalne noći” u Aberdarevoj ulici u Beogradu, gde su „nepoznati“ ljudi sprečavali građane da se normalno kreću i prolaze tom ulicom, više je nego jasno da tzv. puzajući fašizam u Srbiji prelazi u svoju brzokoračajuću fazu. Šta su tražili ti „momci u crnom“ u Aberdarevoj i to baš u vreme kada je AV bio gost emisije na RTS, svima je jasno, ali se tumačenja njihovog pojavljivanja i protivzakonitog sprečavanja kretanja građana – bitno razlikuju, naravno zavisno od toga ko i kako interpretira ove događaje. Za pobornike&podanike AV-a, jasno je da se radi o provokaciji građana koji su napali mirno okupljene men in black, koji su, opet, bili tu onako, bezveze, stajali i zezali se… Najedanput je divlja horda, koja sebe naziva građanima, navalila na ovu nekolicinu černo-momaka, valjda im nije odgovarao njihov outfit ili njihovo provokativno stajanje na ulici, na šta je ova grupa spontano okupljenih mladića odgovorila dostojanstveno – isprečivši svoja tela ispred podivljalih demonstranata koji su došli na sumanutu ideju da presretnu samog predsednika AV-a i ko zna šta da mu rade. Prema onome što se moglo čuti iz režimskih medija, ova grupa „onako“ okupljenih momaka došla je tu jer je „slučajno“ načula da će neki vandali napasti na samog AV-a, a kada su se već zadesili tu, u samoj Aberdarevoj, odlučili su da spreče izgrednike, pri tome se nimalo ne plašeći građana/huligana koji su insistirali na tome da prođu kroz spontano formirani momački kordon i verovatno pokušaju da naude samom AV-u. Nemile scene, gde se moglo videti kako jedna histerična huliganka pokušava da prođe kroz špalir AV-ovske mladosti, obišle su Srbiju, a bogami i svet.

Sa druge strane, studenti i građani koji su se okupili te noći kako bi izrazili svoj bunt zbog ledene tišine RTS u Aberdarevoj ili pak histerične kampanje protiv „fašista, đilasovaca i ostalih izdajnika“, ovu grupu spontano okupljenih u stranačkim prostorijama SNS-a, videli su kao privatnu policiju vlasti koja se obračunava sa građanima. I kako razumeti drugačije ovu namernu opstrukciju građanskog protesta, od strane privatnog obezbeđenja SNS-ovaca, nego kao protivzakonitu akciju u stilu SA jedinica koja je nekada davno, još pre Drugog svetsog rata, čistila prostor od nepoželjnih društvenih elemenata za svog Firera. A gde je bila policija? Pa, verovatno je čekala tu negde iza ćoška, spremna da, ako dođe do većih incidenata, brzo se pojavi i reši stvar (kao deus ex machina). Pri tome bi, verovatno, stradali studenti i okupljeni građani, a eventualno neka slučajno razbijena glava černo-omladinaca bila bi okarakterisana kao preterana upotreba sile od strane Žandarmerije – kao onomad kada su Vučićeve „Kobre“ dobile penderecima po bubrezima i glavi štiteći AV-ovskog brata Andreja. Ili bi, spontano, za sve nemile incidente bili optuženi „huligani i fašisti“ iz građanskih redova.

Da latentni, benigni i (možda) izlečiv fašizam AV-ovaca sada prelazi u svoju terminalnu fazu, dokazuju nam akcije AV-ovskog omiljenog šešoljoida Miše Vacića, koji, zajedno sa svojom Srpskom desnicom, ne prestaje da maltretira građane. Nakon što je građanima Bujanovca objasnio sve prednosti glasanja za njegovu političku partiju na lokalnim izborima, gde su njegovi jurišnici, zajedno sa gazdom, pretnjama i ucenama terali građane Bujanovca, srpske nacionalnosti, da glasaju za Vacićevu desnicu – AV-ov pulen je svoje SA-ovce prebacio u Šabac i tamo je otvoreno pretio graonačelniku Zelenoviću govoreći kako će dotični završiti u zatvoru ili – u Drini. Opet je Vacić koristio istu tiradu, kao i u Bujanovcu, pa je pričao o tome kako je on, zajedno sa svojim momcima, vrlo „zajeban“ i da će, kao takav, obračunati se lično sa Zelenovićem. Da se radi o kolosalnoj budali – kolokvijalno rečeno, jasno je svakome ko je poslušao ili pročitao ono što je, u nastupu besnog „patriotizma“ izgovorio Miša Vacić, ali i kao takav on služi AV-u da se bori sa njegovim političkim proitvnicima „bez rukavica“, što će reći grubom fizičkom silom i smrtonosnim pretnjama, kao što je i sam AV nekada radio dok je bio Šešeljev omiljeni glasnogovornik. Prošao je tu školu AV davno, doduše ne kao najbolji student na Pravnom fakultetu vo vjeki vjekov, već kao mlađani SRS-ovac koji se nije plašio ni da zapreti sa „stotinu Muslimana za jednog Srbina“.

Ako niste SNS-ovac ili njihov sendvičar, ako ste iole normalno ljudsko biće koje ne želi da ga na ulici presreću men in black i ostale Kobre – onda morate da porazmislite šta vam je činiti; ako niste SA-ovac modela Miše Vacića koji ne ume da sastavi prosto proširenu rečenicu, a da ne napravi pet gramatičkih grešaka, a koji, opet, preti svima onima koji su izdajnici Srbije (čitaj, nisu za AV-a), onda je krajnje vreme da stanete na put ovim arhinevaljalcima ili da ih oduvate na smetlište istorije ukoliko vam se nađu na putu; ako vam se prsti na ruci spontano ne skupljaju u pesnicu kada slušate razne AV-ovce i SA-ovce, onda je poslednji čas da okupite svoje prste i krenete da udarate fašizam gde god ga vidite i čujete, a najviše ga ima na režimskim medijima, ili im barem pokažite spontano dignuti srednji prst; ako sebe smatraš građankom/građaninom, a ne amebom, onda: beat the bastard! Slobodno reci: Smrt fašizmu! A onda kreni da to i ostvaruješ.

Ovo više nije politička borba i vlasto/opoziciono prepucavanje, već se ovde radi o otvoreno-fašističkim tendencijama. E sad, ako vi čekate da oni okače svatike na uniforme ili da se pretvore u neke nove nedićevce&ljotićevce, onda morate razumeti da su oni ovu fazu već prošli i da se radi o hard core fašistoidima koji neće stati dok nam ne smrse konce. Kristalna noć se već desila, da li je bila u Aberdarevoj ili pak u Šapcu ili Bujanovcu, nije više ni važno… Ono šta je važno jeste: Šta ćemo mi da učinimo!? Samo da se zgrožavamo i izražavamo svoj protest, sigurno neće biti dovoljno protiv ovih fašističkih hordi. Spremajte se i organizujte jer nam tek predstoji borba protiv ovih „zajebanih“. I još jedanput, da nas čuje zlo: Smrt fašizmu!

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga