- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ZLATKO JELISAVAC: Jedi g… i klimaj glavom

„Nakon što je sada već bivši ministar (Lazar) Krstić tražio smanjenje penzija od najmanje 20, plata od 15 odsto i otpuštanje 160.000 zaposlenih, uz stalne pritiske Fiskalnog saveta da to bude minimalno 15 odsto, novoizabrani ministar Vujović bi trebao da bude taj faktor koji bi smanjenjem do 10 procenata trebalo da amortizuje to veliko nezadovoljstvo i da se javnosti prikaže kao čovek racionalnih poteza“, ističe „Sloga“. 
Sindikati smatraju da bi bilo kakvo smanjenje zarada i penzija, koje su, kako navode, „jedne od najmanjih i najnižih u Evropi, nastavilo socijalnu eroziju zaposlenih uz dodatno ugrožavanje najugroženijih kategorija penzionera, čime bi se „dotaklo u sam domen nečijeg životnog opstanka“. (Beta, Blic, 4.8.2014.)

Svi smo mi A. Vučić… Ja samo to mogu da zaključim nakon donošenja novog zakona o radu i najave da se od jeseni plate u javnom sektoru, kao i penzije, smanuju deset procenata. Vlada=AV; Skuptšina=AV; Lokalne “samouprave” = AV; Sindikati=AV;Mediji=AV… Svuda samo čujem AV, AV, AV… Ali zar nam to nije AV obećao onomad još na izborima? Lepo nam je rekao da ćemo morati da živimo od svog rada, a ne od kredita i ne znam ti ni ja čega; ima da se radi,a ne da se ‘vataju zjale; ima da se manje troši, a bolje i produktivnije šljaka. A mi mislili on se zeza, ma neće on, nije niko smeo do sada. A vid’ sad đavla… Al’ se on šalio nije i evo ti ga sad, udariće nas in medias res, što će reći po džepu i novčaniku. I niko se i ne žali mnogo, kao da nas je omađio AV. Obećali sindikati, i to oni “reprezentativni” da neće dozvoliti da prođe već spomenuti zakon o radu, a o smanjenju plata i penzija da nema ni govora. A šta se desilo? Pa kao po onoj čuvenoj narodnoj uzrečici: Tresla se gora, rodio se miš! Izašli sindikati na protest, a onda se stvarno kao miševi razbežali čim im je AV malo glasnije podviknuo, a izgleda da je i podsetio sindikalne lidere na sve ono što su stekli tokom svih ovih godina u mučnoj borbi za radnička prava. Uglavnom, od protesta i kampovanja pred Skupštinom ništa nije bilo, mada su reprezentativni sindikati obećavali borbu do poslednjeg daha ili su se ipak nešto dogovorili sa AV-om, iza leđa radnika. A o varljivim i lažljivim političarima da i ne pričamo… Ivica Dačić neće da se zamera premijeru ni po koju cenu, pa makar ga to koštalo i raspada sopstvene stranke (a setite se samo kako je onomad u bivšoj demokratskoj vladi čvrsto “zastupao prava radnika”, mada je, ruku na srce, samo terao inat demokratama i dokazivao sopstvenu moć); ovi Krkobabići “juniori” i ljuti “borci za prava penzionera” sada nemaju nikakav problem sa tim da istim penzije budu umanjene ukoliko će to pomoći Srbiji da prebrodi krizu i izvuče se iz pretećeg bankrota; “veliki” socijaldemokrata Rasim Ljajić je samo značajno slegnuo ramenima svestan sopstvene nemoći ili ga pak zabole zadnjica za radnike i penzionere. A opozicija je i onako suviše slaba i nesložna (po običaju) da bi mogla išta da učini…

I šta sada da rade radnice/radnici, bilo u javnom ili u privatnom sektoru? Ne znam… I sam sam zbunjen. Od političara nikakve vajde, a o sindikatima i da ne pričamo. To je sve jedna-te-ista interesna organizacija! A šta kaže “poštena inteligencija”? Pa i ona uglavnom ništa… Kao u onoj pesmi Ede Majke – “Jedi g…. klimaj glavom” – klima glavom i poziva se na neophodnost štednje radi sve izvesnije opasnosti od bankrota. I tako… Nema AV-u ko da izađe na crtu. Politički analitičari se uglavnom slažu da će on (AV) potrajati još koji mandat bez obzira na nepopularne ekonomske mere. Zna čovek posao… Zna kako da “amortizuje” opasne odluke i mere koje mogu da ugroze njegovu poziciju i tu celokupna vladalačka mašinerija radi za njega. Pa uzmite za primer samo onu komediju od smene ministra Krstića koji je tražio veća smanjenja penzija i plata kao i masovna otpuštanja u javnom sektoru. Nakon ovako radikalnih stavova sad-već-bivšeg ministra, AV-ovo “meko srce” nije moglo podneti da uzme radniku i penzioneru više od deset posto. I tako se amortizovala odluka o tvrdoj meri štednje u vidu smanjenja plata i penzija, pa ćemo biti presrećni ako nam na jesen oduzmu samo tih famoznih deset procenata. I tzv. Fiskalni savet je učestvovao u ovoj igri samo što je imao nešto umerenije zahteve od ex ministra.

A šta vi kažete? Hoćemo li i dalje da klimamo glavom? AV, AV, AV…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!