ZLATKO JELISAVAC: I Srbija je svet, zar ne?

Predsedničko-trampovski maniri

Priredio: Zlatko Jelisavac
09. jun 2020

Skoro je predsednik AV pružio bezrezervnu podršku američkom predsedniku Trampu uz „prigodne“ reči: „…da se predsednik Donald Tramp suočava sa ozbiljnim i teškim neprijateljem dok pokušava da obuzda masovne proteste zbog nasilne smrti Džordža Flojda“ ( AP: Vučić pružio otvorenu podršku Trampu, Danas, 07.06.2020.)

AV uvek i pre svega misli na sopstvene birače, pa čak i kada daje izjave koji se ne tiču direktno Srbije i njenih građana, te je u tom duhu došla i ova podrška Trampu jer AV zna da je Donald popularan kod našeg naroda bez obzira što mnogi od pravdoljubivih i uvek-za-fajt-spremnih domoljubaca mrzi i na glas psuje svako spominjanje USA. Setite se samo one groteske od političkog igrokaza kada su SRS-ovci podržali Trampa noseći majice sa njegovim likom. Ništa nije manje grotesktna AV-ovska podrška od Trampovog lika na majici izdeformisanog šešeljevskom stomačinom, kojeg je vođa radikala prošetao Beogradom, naročito sada kada se američki predsednik „drčno“ suprotstavlja američkim protestantima iz pokreta Black Lives Matters, a demonstracije protiv rasizma tresu USA, a bogami i svet.

Naravno, AV-u smetaju bilo kakve demonstracije, osim onih koje on kontroliše, a sad će i izbori pa nije loše da pokaže svoje državničke „kvalitete“ i pokaže kako ume da podrži „pravu“ stranu pred buduće pregovore sa Kosovom za koje je, by the way, izjavio da prvi put nema „velika očekivanja“ i da čeka predloge za rešenje problema Kosova. Iskoristio je priliku da, pored podrške Trampu, takođe podrži i srpkog fudbalera Aleksandra Kataija kojeg je fudbalski klub L.A. Galaksi otpustio posle rasističkih izjava njegove žene. Dotična je otvoreno, preko društvenih mreža, pozivala na policijsko nasilje nazivajući demonstrante „odvratnom stokom“ a još je i poručila policajcima: „Ma pobij go..a bre!“ Srpski fudbaler je posle ovoga, bez obzira na njegova izvinjenja, dobio otkaz u fudbalskom klubu iz Los Anđelesa. Predsednik AV je konsterniran činjenicom da je Kataji kažnjen zbog onoga što je učinila njegova žena ne nalazeći u čemu je problem, kao i zbog čega kažnjavaju fudbalera, a ne njegovu ženu, ako je ona i zbog nečega kriva. Sve to nam govori kakvog predsednika imamo i koliko je njemu stalo do ugleda naše zemlje… Nema veze što je ceo normalan svet ustao protiv rasizma i američkog predsednika koji umesto da smiruje tenzije angažuje Nacionalnu gardu, pa i vojsku, kako bi dokazao svoj neprikosnoveni autoritet.

Zašto AV nije ćutao, kao kanadski premijer Trudo, na pitanje šta misli o Trampovim „merama“ protiv demonstranata, ako već nema ni trunku empatije prema ljudima koji trpe rasističke ispade američke policije? Zašto se nije, diplomatski, makar ogradio od onog što se događa u USA ili pak osudio rasizam – kao što to čini čitav svet?

I ja pitam svašta…

Kakav je odnos naših građana, da ne kažem naroda, prema problemu rasizma? Gotovo da nema građanke/građanina koji ne bi sa gnušanjem odbacio etiketu rasiste, ali kada se pomene pitanje emigranata ili Roma, na primer, najedanput počinju da niču svekoliki rasizmi, uz obaveznu ogradu da dotična/dotični nema ništa protiv izbeglica ili Roma, ali… Upravo iza ovoga „ali“ sto đavola vire jer onda možemo čuti kvalifikacije koje se bez po muke mogu odrediti kao rasističke, a subjekt koji etiketira i opisuje emigrante, na primer, slobodno se može nazvati rasistom. Dobro, nije taj subjekt baš Kju Kjuks Klan-ovac sa belim plaštom i gorećim krstom u pozadini, ali ima razumevanja za „akcije“ ultradesničarskih organizacija koje se „bore“ protiv emigracije. Navešće vam onda ista ta građanka ili građanin kako pouzdano zna šta sve rade emigranti u Srbiji mada su, najčešće, emigrante videli samo na televiziji ili slikama na društvenim mrežama. Zna se sve o pljačkama, tučama, silovanjima, terorisanju lokalnog stanovništva mada su izvori za ovakve informacije najčešće neki opskurni internet portali i sajtovi ekstremno-desničarskih organizacija, kao i bulevarsko smeće od tzv. žute štampe, ali to se uzima zdravo za gotovo i kao gola istina. No, ne treba mnogo zamerati građanima zbog toga što veruju dezinformacijama jer se i vlast služi istim kako bi ućarila nešto od te atmosfere straha i mržnje koje se šire putem medija, a znamo koliko je aktuelna vlast uspešna u tim rabotama.

Ne tako davno, AV je naredio vojsci da se uputi u Šid kako bi „zaštitila“ građane od emigranata koji ne daju mira lokalnom stanovništvu. Iako nema nikakvih dokaza, sem rekla-kazala, o „teškim incidentima“ u kojima su stradali domicilni stanovnici ili pak njihova imovina, ipak se AV, onako predsedničko-trampovski, odlučio da pozove vojsku kako bi zaveli red i smirili uplašene građane.

Jedini težak incident koji znamo, mada nije vezan za Šid ali jeste za izbeglički kamp i same emigrante, jeste uletanje automobilom u emigrantski kamp člana ekstremističkog pokreta Levijatan, doduše dotični je okrivljen i osuđen na višemesečnu kaznu zatvorom. Ali mu ova zatvorska epizoda sigurno neće škoditi u kasnijoj političkoj karijeri, naprotiv…

Nakon dužeg fudbalskog posta, zbog korona virusa, imam prilike da gledam nemačku prvu ligu i uživam u kvalitetnom fudbalu. Pre sam više bio skoncentrisan na englesku Premijer ligu, ali sa obzirom da ova liga još nije nastavljena pratim nemačku… I nije mi krivo. Naprotiv. Srce mi puno kada fudbaleri, pre utakmice, stanu u krug i simbolično kleknu na jedno koleno jer to je danas izraz protesta zbog onoga što se desilo Džoržu Flojdu koji je stradao kao još jedna žrtva rasističke mržnje. To je danas svet i to su ljudi kojima je dosta nasilja i bahatosti vlasti. Svet kome, htela-nehtela, pripada i Srbija…

(Autonomija, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga