ZLATKO JELISAVAC: Epidemija hulja

Virus se već raširio i iz simulirane faze prešao u agresivnu

Priredio: Zlatko Jelisavac
18. okt 2020

Dobro je kazao onaj „agent“ u filmu Matriks, dok ubeđuje Morfijusa (vođu pokreta otpora koji se bori protiv virtuelnog sveta zvanog Matriks) kako mora izdati Pokret i odati njihovu lokaciju ili grad Zion, da ljudi, u stvari, najviše podsećaju na viruse. Ljudi osvajaju određena područja, nastanjuju se tu i nemilosrdno crpe resurse, a kada istroše sve što im treba onda se sele dalje…

Agent je mišljenja da upravo zbog svog „virusnog“ karaktera čovek mora nestati sa lice zemlje jer je postao prerizičan i ugrožava sve vrste koje dele stanište sa ovim najopasnijim od svih živuljki, pa i virusa, na planeti. Iako mu, na kraju, Neo ispraši tur i pokaže mu kako je on onaj „izabrani“ koji treba da se bori protiv softverskih agenata, ipak je teško dati protivargumente ovom agent-digitalnom sokoćalu i to upravo zbog naše virusno-destruktivne prirode.

Istorija naše „virusologije“ je duga i bogata, a naročito je došla do izražaja u ova moderna vremena kada je čovek ubedio sebe, uz pomoć tehnologije i raznih tehničkih čudesa, kako mu niko i ništa ne može. Ali gle čuda, a bogami i ironije, upravo je jedan virus, po ko zna koji put u našoj istoriji, odlučio da uspori čovečanstvo u svom ludo-brzom ritmu tzv. progresa. Koronavirus je trenutno naš najljući neprijatelj sa kojim se borimo eto već skoro godinu dana, a da još nismo našli efikasan način da se i izborimo. Možda zato što je i virus, kao i mi, evoluirao pa je našao način kako da nas napadne, a da mu, istovremeno, ne možemo naškoditi svojim sistemom odbrane. Sve su prilike da će ovo biti duga i iscrpljujuća bitka koja će čovečanstvo koštati mnogo – naravno, ljudski životi nemaju cenu, a upravo su oni najugroženiji…

Naš organizam ima spremnu „liniju odbrane“ od virusa i tzv. imunološko-odbrambeni sistem nam služi da suzbije i uništi uljeze koji prete ljudskom zdravlju. Virusi se prenose brzo i efikasno i tu je njihova evolucija odradila dobar posao jer oni pronalaze nove i originalne načine da se uvuku u ljudski organizam i nanese mu trajnu štetu. Zamislite vi ovaj koronavirus koji se, kada dospe u naš organizam, skriva i ne odaje svoj pravi identitet kako ga ćelije ne bi prepoznale kao uljeza i signalizirale imunološkom sistemu da krenu u odbranu. Tek kada ovaj virus postane agresivan i dođe do svoje invazivne faze (valjda se tako kaže) onda se može i prepoznati kao opasan, ali onda je već poprilično kasno jer je i imunološkom sisitemu tada teško da se izbori sa ovako jakim i lukavim neprijateljem. Virusi napadaju, simuliraju&kopiraju naše zdrave ćelije i tako maligne ili bolesne „prodaju“ našem organizmu kao zdrave… Ali pazite sad ovo: virusi umeju ne samo da zavaraju nego i da spreče zdrave ćelije da alarmiraju na opasnost. Naprosto se možemo razboleti, a da naš odbrambeni sistem i ne odreaguje ili barem ne u onom intenzitetu kojim bi trebalo da nas brani od uljeza. Kaže struka da se i koronavirus ponaša vrlo „inteligentno“ ali da je to stvar evolucije a ne njegove veštačke ili pak laboratorijske prirode – kako vole to da tumače zastupnici teorija zavere. Evolucijski virus je našao načina kako da nađe posrednika ili pak drugog živog stvora preko kojeg će doći do samog čoveka. Kažu da je koronavirus prvo registrovan kod slepih miševa, a da se onda preko nekog nesrećnog ljuskara – koji se koristi u Kini kao ishrana, prebacio na čoveka. Naravno, ne znamo da li je ovo bila „krajnja namera“ virusa – da napadne samog čoveka, ali se upravo to događa i nije prvi put (setimo se ptičijeg ili svinjskog gripa).

Hana Arent je, opisujući razvoj nacističkog pokreta kao totalitarnog, ukazala na „virusnu“ prirodu ove ekstremističke partije koja je na kraju u potpunosti preuzela nemačku državu i društvo. Naime, Hana Arent je uočila prepoznatljivu matricu koju su koristili nacisti u vreme preuzimanja vlasti u Nemačkoj a bogami i kasnije kada su već suvereno vladali, a ona se zasnivala na kopiranju&simuliranju već postojećih institucija države i društva. Nacisti su shvatili da je lakše nešto isimulirati i predstaviti kao realnost nego mu se direktno suprostaviti pa rizikovati poraz ili pak zgražavanje javnosti zbog lične brutalnosti. Tako su nacisti redom obesmišljavali sve što je vredelo i imalo smisla – počevši od nemačkog parlamenta – Rajhstaga, pa nadalje. Tek kada su postali dovoljno jaki i svesni da im više niko ništa ne može onda su nacisti krenuli u odlučne akcije uništenja, istrebljenja, proterivanja itd. Prvo su počeli sa uklanjanjem političkih protivnika (paljenje Rajhstaga, a za podmetanje požara su okrivljeni komunisti), zatim potpunom centralizacijom vlasti (uvođenje jednopartijske države sa Firerom na čelu čija je volja apsolutni zakon) a onda je zlo počelo da se širi svuda po Evropi i svetu. Holokaust i rat koji je doneo nezapamćene zločine i skoro globalno uništenje – to su bile konačne posledice prvobitne nacističke simulacije „normalnog“ društva koja se pretvorila u krvavu realnost.

Nacističku Nemačku su skoro do početka Drugog svetskog rata smatrali čudom uspešnog ekonomskog i svakog drugog preporoda, a Hitler je smatran pametnim i odlučnim državnikom koji se izborio sa krizom i spasao svoj narod, štaviše, nakon velike ekonomske krize mnogi su poželeli da imaju nekog tako sposobnog i jakog, kao Hitler, koji bi sredio situaciju i u njihovim zemljama. Nisu dugo čekali… Ali znamo kako se sve završilo.

Ako nalazite neke veze i sličnosti između virusa, nacista i AV-a onda vam moram priznati da spadate u domen kvalitetnih društvenih „virusologa“ koji umeju da prepoznaju opasnost, ali i ne plaše se da ukažu na mogućnost zaraze. Da, u našem slučaju je to prekasno… Virus se već raširio i iz svoje skrivene (simulirane) faze prešao u agresivnu koja više ne toleriše bilo kakvo suprotstavljanje. Naša je dužnost da, po svaku cenu, odbranimo društvo i rešimo se virusa ili hulja – kako ih je precizno nazvao-dijagnostikovao sociolog Vladimir Ilić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vizura i cenzura
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga