ZLATKO JELISAVAC: Društvo u kućnom pritvoru

"Čudovišta vrebaju u balkanskoj džungli"

Priredio: Zlatko Jelisavac
24. nov 2019

Etičku komisiju FON-a, koja je konačno proglasila plagijatom doktorat Siniše Malog, dotični je etiketirao kao „političku“ komisiju jer ona je, po tumačenju vrlog „dr“, donela političku a ne stručnu odluku. No, da je nekim nakaradnim slučajem doneta odluka u korist Malog verovatno bi ovaj nesuđeni doktorant pričao o tome kako su struka i nauka pobedili u ovoj maratonskoj „trci“ koja je trajala ni manje ni više nego pet godina.

Naravno da ovde ex-dr Mali zamenjuje teze pokušavajući da zbuni javnost i nekako opravda sebe od velike sramote za koju je kriv niko drugi do on sam, ali maske su pale i izgleda da je to i AV shvatio, tako da Malog više nema ko da odbrani od slobodnog pada sa ministarske funkcije, mada to ne bi trebalo da znači i kraj njegove političke karijere. Videćemo kako će sada ovu aferu sa plagijatom da ispinuju AV-ovski stručnjaci&konsultanti za medije, a tu se uvek vodi računa, pre svega, o rejtingu partije, to jeste samog AV-a, i sve zavisi od procene da li je bolje za SNS-ovce da puste Malog „niz vodu“ ili da ga brane po svaku cenu. Setite se afere Savamala i „idiota iz gradske vlasti“…

No, bilo kako bilo, ono što građanska javnost ne sme da zaboravi jeste upravo pitanje same etike i to ne zbog slučaja ne-dr Malog – nije mu to prva, a ako ostane „u sedlu“ verovatno ni poslednja brljotina, već zbog sebe, to jeste radi očuvanja javne s(a)vesti kao takve jer bez nje ovi DrMali će nastaviti da drmaju našim društvom i da uništavaju svaki trag onog etičkog u nama, a bez te etike nema ni društva, a bogami ni čoveka kao, pre svega, društvenog bića. Javnost jeste društvena svest, a etika ili barem onaj rudimentarni „osećaj za stid i pravdu“ – kako su to opisivali starogrčki mislioci (Sofisti), je naša prirodna osnova za društveno postojanje. Bez tog socijalnog osećanja (empatije ili Einfühlung-a – što bi se na nemačkom kazalo) ili uosećavanja sa Drugim nema ni društva već samo ima onih Hobsovih vukova (čovek je čoveku vuk) koji žive u čoporu radi sopstveno-pojedinačnih interesa.

Slučaj dr Siniše ukazuje nam na neophodnost zadržavanja patosa ili praga etičke svesti bez kojeg više i ne bi mogli da funkcionišemo kao društvo, a upravo je uništavanje i poslednjih tragova etičkog osećanja ili empatije ono čemu teže ove asocijalne kreature na vlasti. Želja SNS-ovaca i njihovih satelita jeste stvaranje sociopatskog društva u kome bi oni vladali nad masom neosvešćenih pojedinaca, to jeste vladali bi nad masom vernih poslušnika čiji je nivo društveni svesti na razini kišne gliste ili pak amebe. Zato SNS-ovci toliko insistiraju na konstantnoj idiotizaciji našeg društva jer samo tako će dugo i sigurno vladati, a svaki pokušaj osvešćenja ili pak pobune protiv ovog sociopatskog terora – biće okarakterisan kao čin veleizdaje i rušenja srBske države.

Znaju AV-ovci da u normalno-osvešćenom društvu nikada ne bi prošle njihove dosadašnje afere kao što su bile “Savamala” ili “Helikopter”, a dobar znak za naše društvo je što im ove poslednje afere “Krušik” kao i “ruski špijun” nisu prošle ispod radara javnosti i zbog toga su se AV-ovci sada našli u do sada nedoživljenoj situaciji koju ne može da opravda ni svemoćni AV. Ukoliko uspeju da zataškaju aferu Krušik, na primer, onda mi prestajemo da postojimo kao društvo i možemo slobodno da se proglasimo SNS-istanom ili kako vam drago, dok će poslednji Mohikanci, koji poseduju moralna osećanja, morati da potraže azile u nekim normalnijim zemljama.

Naša situacija je, bez preterivanja, dovedena do paroksizma i čuvenog egzistencijalnog pitanja ili-ili, i ako se uskoro ne pokrenemo i ne oteramo ove satrape i moralne nakaze sa vlasti bićemo osuđeni na “stotinu godina samoće” i tavorenja na evropskoj periferiji – neka vrste egzotičnog, poludivljeg društva ili užasne opomene svima koji od društva žele napraviti zoološki vrt.

No, opasnost neće proći ni ako oteramo AV-ovce na polit-istorijsko smetlište jer mnoga još čudovišta, poznata i nepoznata, vrebaju u ovoj našoj balkanskoj džungli. Sve ono što se desilo nakon “Đinđićevog eksperimenta normalizacije društva” svedoči nam o tome koliko smo još uvek nezreli kao društvo i koliko još uvek gajimo jaka autoritarna osećanja prema političarima koji nam “dižu uši” pričama o ugroženom nacionalnom pitanju i ostalim baljezgarijama. Taman kada pomislimo da ima nade i za nas pojavi se neki novi “Pašić” da nas opomene kako moramo pričati o Kosovu ravnom&slavnom, a ne baviti se tim tričarijama i prozapadnim koještarijama kao što su: slobodno društvo, demokratija, jednakost, socijalna solidarnost i ostale “trice”. Zato ne smemo dozvoliti da im prođe “Krušik” jer tu je ne samo na delu naša etička svest (savest) već i Einfühlung ili uosećavanje sa Aleksandrom Obradovićem koji se nije plašio vlasti i u ime svih nas izišao sa dokazima o nelegalnim transferima oružja i istina se sada nezadrživo širi, a ova afera zadobija nove dimenzije jer stalno isplivavaju novi dokazi protiv kojih aktuelna vlast ima slabe ili nikakve argumente.

Zato mi-građani moramo biti “etička komisija” za ove sociopatske polit-ekonomske elite i ne smemo dozvoliti da se izvuku sa svojim politikantskim manevrima i lažima – ne ovaj put. Ne smemo dopustiti da AV naše društvo drži u “kućnom pritvoru” i zato ćemo mi biti ti koji će osloboditi Aleksandra Obradovića i zahvaliti mu se što nam je otvorio oči. Uradićemo to jer smo s(a)vesni građani, a ne vukovi. Jer smo ljudi, a ne AV-ovci!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga