ZLATKO JELISAVAC: Dijalektika sluđivanja

Svekolikog zla imamo, ali hrabrosti da nešto promenimo – nemamo

Priredio: Zlatko Jelisavac
11. nov 2018

Slušajući kuknjavu AV-a, čovek bi pomislio da ovu zemlju vodi opozicija koja samo glumi da nije vlast, a u stvari je „instalirana“ kako bi uništila pravu opoziciju – AV-a & ekipu, koja je na vlasti samo prividno i sa zadatkom da sruši izdajničku opoziciju koja je na vlasti a koja, opet, služeći se surovim i nečasnim metodama pokušava da zatre svako opoziciono delovanje prividne vlasti…

Sumanuta “dijalektika”, koju slušamo svakodnevno iz Vučićevih medija, zadobija formu paranoje sa izrazitim histeričnim napadima, bilo da je reč o izjavama/ispadima predsednika Srbije i pak njegovih političkih pulena, nazovi obožavatelja ili pak običnih, što bi se u narodu reklo, podguznih muva. Bilo kako bilo, ludilo postaje sve izrazitije i simptomatičnije, a po svemu sudeći preti i da pređe u svoju radikalno-agresivnu fazu što, opet, znači da će režim uskoro početi i da se otvoreno obračunava sa političkim neistomišljenicima, bilo da se radi o političarima ili pak preostalim nezavisnim medijima.

Ono što je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i mnogi drugi državni dužnosnici, a u vezi sa naslovnom stranicom lista Danas, spada u domen “blage” uvertire i uvodnog opuštanja naspram onog šta nam sprema vlast sa AV-om na čelu koji je poznat kao mrzitelj novinara, doduše samo onih koji ne obožavaju njegov lik i delo. Od Vučićevog “pravedničkog” besa, javnost u Srbiji čuva još samo tanki celofan koji prekriva sturm und drang predsednikove duše, i kada se i ovaj celofan razmota, usled AV-ovog, budućeg, konačnog raskida sa EU i Zapadom uopšte, onda više neće biti ničega što bi nas zaštitilo od Vučića iz 1999. godine prošlog veka kada je, kao ministar informisanja u Miloševićevoj vladi, svesno uništavao neposlušne medije.

Spreman je AV, kao zapeta puška da se ponovo, ali ovaj put konačno, razračuna sa svima onima koji su mu se zamerili u prošlosti, a naročito sa nezavisnim medijima. Da se razumemo, AV, polako ali sigurno, davi neposlušne medije od kada je došao na vlast samo što to radi strpljivo sa hladno-osvetničkim besom i zadovoljstvom, ali kada mu dozlogrdi pravdanje pred Angelom Merkel ili nekim drugim uticajnim zvaničnicima EU, onda će krenuti u otvoreni i krvavi obračun sa neistomišljenicima, ako nas sve ne podavi, nice & easy, do tada.

Kada mu dozlogrdi pravdanje pred Angelom Merkel ili nekim drugim uticajnim zvaničnicima EU, onda će krenuti u otvoreni i krvavi obračun sa neistomišljenicima, ako nas sve ne podavi, nice & easy, do tada (foto: Beta)

A šta ako se ipak ovaj crni scenario ne desi? Možda će AV-a i družinu da odnese isti onaj istorijsko-politički talas koji ih je i doneo na vlast… Možda će “oni”, koji su mu pomogli da se popne na vrh, sutra isto tako pomoći i da ode na smetlište istorije…

Ali, nemojte se zavaravati! Neće taj otići mirno sa vlasti. Učiniće sve da zadrži moć, pa makar morao da pali i žari Srbijom. Zato AV, sve ove godine koliko je na vlasti, i pravi atmosferu ili okruženje iz kojeg će spontano preći na otvoreno-represivne metode eliminacije protivnika. Ako ste pratili genealogiju uspona Vučića na političkoj sceni, onda vam je sigurno jasno da on neće prezati od svih sredstava, pa i onih najradikalnijih, kako bi zadržao apsolutnu moć. Kada padnu maske i kada AV dobije jasan signal da više nema šta da čeka ili da se nekom pravda, onda će sigurno krenuti u akciju koja može lako da se pretvori u novu “seču knezova” ili pak “kristalnu noć”.

Kako su se samo raskukali njegovi mediji, a i političari, zbog toga što su prepoznali Vučića kao Hitlera ili Gebelsa u Koraksovoj karikaturi, navodeći ovo “razgolićenje” kao jasan znak da njihovog miljenika mrze nezavisni mediji, a nisu ni svesni kako su se, u stvari, upecali u sopstvenu mrežu satkanu od najprljavije propaganda u istoriji ove nesrećne zemlje. Da, prepoznali su oni svog mesiju u svom pravom izdanju, shvatili su da su maske pale, a to se ne sme, barem još neko vreme, otkriti javnosti, ma koliko ona bila sluđena uticajama AV-ove propagandne mašinerije. Mora se vođa, još neko vreme, predstavljati kao zaštitnik naroda, garant demokratije i građanskih prava, ekonomski genije koji je preporodio zemlju – bez obzira što su svi ovi hvalospevi vođi puke himere pomoću kojih se anestezira javnost i skreće joj se pažnja sa zla koje nas je već gotovo u potpunosti progutalo.

Vučić drži sve poluge vlasti u svojim rukama… Imamo vladu i premijerku iste koja igra kako vođa kaže; imamo čitavu bulumentu političara koji imaju jedan jedini zadatak – da hvale lik i delo predsednika Vučića; imamo AV-ove medije koji i ne pričaju & ne pišu ni o čemu drugome nego o vođi i njegovoj nepogrešivosti, ako, u međuvremenu, ne pljuju po svima onima koji se usuđuju da drugačije misle; imamo armiju partijskih poslušnika koji će učiniti sve kako bi zadržali svoje privilegije, bilo da se radi o sendviču i hiljadu dinara ili pak velikom biznisu, a bogami i ozbiljnom kriminalu; imamo masu uplašenih i sluđenih građana koji predstavljaju javnost, ali se plaše i sopstvene senke – a kako onda da se ne boje svemoćnog Vučića; imamo interese Zapada i Rusije između kojih AV “cinculira” i pokušava da se smesti što udobnije; imamo kosovski mit koji petrificira bilo kakvu mogućnost da konačno i mi steknemo, kakvu-takvu, viziju budućnosti i boljeg života. Sve to, i još svekolikog zla, imamo, ali hrabrosti da nešto promenimo nemamo… Pa dobro, valjda će nas teror skore budućnosti probuditi pa ćemo se, konačno, suprostaviti zlu kao ljudi… Ako nas uopšte i bude.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga