ZLATKO JELISAVAC: Crni su im konji, crne potkovice

"Da li ih čujete? Da li ih prepoznajete?"

Priredio: Zlatko Jelisavac
06. jan 2020

Krenem od prijatelja biciklom, hladno je i jedva čekam da stignem kući… Prilazim centru i čujem „brujanje mase“. Šta je sad ovo? Vidim veliku kolonu ljudi kako prolazi pored zgrade gradske skupštine. Uf, pa ovo je protest za pitku vodu, a protiv lažljivih funkcionera lokalne vlasti koji su nas ponovo prevarili i izneverili obećanje o konačnom rešenju našeg nasušnog problema. Kako nisam čuo za ovaj protest? – pitam se. Međutim, kada sam došao u neposrednu blizinu „dočekao“ me transparent Milo Šiptare, a onda se zaorilo iz stotina grla: Crna Gora Srbija – jedna familija!

Eto, „neki“ su odlučili da i naš grad – mi kažemo Zrenjanin, a oni Petrovgrad – postane deo naci propagande koja se ovih dana širi diljem Srbije ne bi li se Crna Gora prizvala pameti i ostala srBska, a ne svoja, to jeste crnogorska.

Ako ste mislili da je Crna Gora nezavisna zemlja, barem što se Srbije tiče, onda se grdno varate jer, po već dobro znanom naci-šovinističkom rečniku, Crna Gora je srBska jer tamo živi srBski narod, a bogami je tamo i SPC – što je, u stvari, od ključnog značaja za celu priču. A SPC je ogorčena jer, prema njihovom tumačenju, Milo&Co hoće da razdvoji „dva oka u glavi“, dok je sama SPC za to da svi Srbi žive u jednoj državi i da nema veze što ovi crnogorski Srbi nisu u Srbiji već u nezavisnoj Crnoj Gori.

Nikada SPC, a ni pravi narod & vernici, neće priznati ovu nezavisnost koja razdvaja Srbe htonske – iz matice i one koji se bore za svoj originalni identitet u Crnoj Gori, a taj identitet, opet, znači da Srbi nikada nisu ni otišli iz svoje države već je tzv. država Crna Gora otišla od njih i izdala ih poput Brankovića na Kosovu. Ne priznaje SPC nezavisnost Crne Gore, a samim time ne priznaje ni njene državne organe, a bogami ni zakone ove zemlje. Za SPC je Crna Gora srBska zemlja i prema tome oni nisu dužni da se imovinski ili bilo kako drugačije „zavetuju“ separatistima.

No, kada je država Crna Gora odlučila da zavede red i konačno reši status SPC, koja se pravi da još uvek obitava u zajedničkoj državi, onda su crkveni poglavari počeli da pozivaju svoje vernike na protest i očuvanje vekovnih verskih objekata koje sada Milo Đukanović hoće da im nacionalizuje. Ne, ovo je suviše blago&realno… SPC poziva svoje vernike da se suprostave onima koji bi da im otmu njihovu veru i crkvu, to jeste hoće da zatru srpsku veru i sprovedu nasilnu crnogorizaciju Srba. E, ovo je sad otprilike formulisan „stav“ & poziv SPC Srbima iz celog sveta, a naročito onima iz matice, da ne dozvole da se Srbima ukine njihova vera i uzmu manastiri u CG.

Država Srbija se, po običaju, ponela „korektno“ prema CG i poduzela niz mera za odbranu srBstva u ovoj državici koja je „oduvek bila Srbija“, samo to nije znala. Zanimljivo, prvo je reagovala „opozicija“ koja se odmah zaletela da brani srBstvo i narod od dušmana, želeći tako da se malo opere od svog izdajničkog backgrounda koji joj vlast ili AV-ovci stalno spočitava. Pošto nisu uspeli da borbu za Kosovu i ondašnje Srbe predstave kao svoju ličnu zaslugu, dok ih vlast „gura u ruke Šiptarima“, odlučili su da ne propuste crnogorski adut i odigrali su odmah „kecom“.

AV se po običaju nećkao, pa glumio državničku zabrinutost, pa se savetovao sa patrijarhom SPC, pa hoće da ide u CG da podrži „svoj narod“, pa ipak neće, pa odlučiće za 24 do 36 sati, pa hoće piški neće kaki i sl. Maja Gojković, kao i ostali AV-ovci, su svaku predsednikovu izjavu smatrali mudrom i sudbonosnom za naš narod, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori. I tako ove novogodišnje radosti traju i nikako da prođu, štaviše čini se da se retorika još više pooštrava, a kulminacija je bila na otadžbinskom skupu u Beogradu gde su navijači Zvezde pokušali da pirotehnikom spale crnogorsku zastavu na zgradi ambasade ove zemlje.

Ministar spoljni Ivica Dačić je izjavio da Crna Gora pokušava da „izveze svoje probleme u Srbiju“ i nije se mnogo osvrtao na nasilničke proteste navijača Zvezde, štaviše, ministar smatra da: „onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim po ovom pitanju borbe protiv srpskog naroda, mislim da je veliko pitanje da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo“. Tako je ministar spoljni jasno poručio svim nevernim Tomama da se ne zezaju i da ko nije lojalan Srbiji i SPC – što mu dođe na isto, ima da izgubi državljanstvo Srbije, pa neka onda laje protiv svoje zemlje i naroda&crkve.

Kada jedan ministar izjavi da treba oduzeti državljanstvo onima koji „podržavaju crnogorski režim“, onda to običnim & rodoljubivim građanima daje za pravo da i sami „izdvajaju“ izdajnike i zatuku ih kao pse jer bolje i ne zaslužuju. Izdajnicima nije mesto u Srbiji, a bogami ni u Crnoj Gori, barem ne u onoj koja je „autentično“ srBska i zato udri nevernike, a one koji prežive treba ekspresno deportovati u Milovu CG jer tamo i pripadaju.

Dakle, ako sutra čujete da su, na primer, potpisnika ovih redova zatukli kolcem ili metalnom šipkom, onda znajte da je sve učinjeno po „volji naroda“ i da je samo eliminisan još jedan izrod koji je hteo da podrži one koji uništavaju Srbe. Sve je legalno&legitimno… Da li ih čujete? Da li ih prepoznajete? „Crni su im konji, crne potkovice“…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga