ZLATKO JELISAVAC: Brod nasukan u plićaku

Pakao ili mit o smenjivosti vlasti

Priredio: Zlatko Jelisavac
17. juna 2015

Makedonija ima šansu kakvu je Srbija propustila. Dakle, da smeni ne tek garnituru vlasti, nego da samu vlast izvede pred lice pravde, da pravosudni sistem izvede pred lice pravde i da državu osovi na obavezi kažnjivosti zlodela, zloupotrebe moći i nanošenja nepravde nedužnima. Makedonija ima šansu da strukturu grozomornog sna svoje realnosti, kakvu danas smrtari i životari među orijaškim kič-spomenicima kič-izmišljotini monumentalitetske zaumne istorije, razbije u param-parčad, i da se probije do sopstvenog vremena. (Zlatko Paković, Goja, Harms i Milčin, Fernando VII, Staljin i Gruevski, Danas, 14. jun 2015.)


Da li je tzv. Druga Srbija propustila svoju šansu da temeljno izmeni korumpirani sistem koji je nasledila od “prve” Srbije ili pak one u kojoj je vladao sistem vrednosti režima Slobodana Miloševića? Što ti je pitanje – reći će neko, pa naravno da je propustila jer posle petnaest godina mi još uvek kao da kopamo u mestu (slično kako nas je, u ekonomskom pogledu, procenila EU pre nekoliko godina: Srbija je kao brod nasukan u plićaku). U međuvremenu desilo nam se povampirenje prve Srbije ili onih struktura koje su preživele Peti oktobar i koje nam, nažalost, još uvek kroje sudbinu… Dobro – reći će opet taj neko, pa dokle ćemo mi da tražimo krivce u nekim mračnim silama koje, negde iz pozadine i tame, odlučuju, u stvari, o svemu dok su političari samo lutke koje igraju onako kako oni (sile mraka) žele? Zaista, da li ove mračne sile postoje ili smo ih izmislili kako bismo sopstvenu krivicu prebacili na nekog drugog? Zašto su građanke&građani glasali za “povratak u budućnost” koju im je ponudio AV – jedan od najmračnijih predstavnika ondašnjeg carstva zla? Pitanja, pitanja, a nigde odgovora… Nismo raščistili na vreme restlove prošlosti, a danas nas stiže njen resantiman i to u vidu stranke i njenog vođe koji nam, mrtav ‘ladan, obećava pakao, ali u ime bolje budućnosti Srbije.

Pitam se: da li bi se u Srbiji desili protesti, kao u Makedoniji, da se javno iznesu telefonski razgovori vodećih političara u kojima oni iznose, za njih, vrlo inkriminirane informacije? Pa kod nas premijer prkosi celoj javnosti štiteći svog brata od kriminalističke istrage; kod nas ministar policije izlaže javnom linču Zaštitnika građana jer se usudio da traži podatke o nevaljaštinama već spomenutog premijerovog brata; kod nas ministar vojni napada Zaštitnika građana jer se usudio da traži podatke o tome šta se zaista desilo u aferi Helikopter, a tu istu aferu je javno zataškao, ko drugi do premijer AV. A sve ovo se dešavalo ne usled “curenja informacija” od strane insajdera u vladi već pred očima celokupne javnosti, preko medija koji su, u najvećem delu, otvoreno navijali za vlast i bez imalo stida napadali i ocrnjivali ugled Zaštitnika građana. I nije se vlast toliko uplašila da će javnost saznati nešto što bi moglo da ih kompromituje, koliko se uplašila da će građani u Saši Jankoviću prepoznati nekog budućeg vođu opozicije, pa eto ti belaja na sledećim izborima. Ne boji se vlast kod nas kompromitacije – jer ona je gotovo svakodnevno kompromitovana – tako da bi afera sa prisluškivanjem razogovora političara, kao ova u Makedoniji, verovatno prošla kao “još jedan neuspeo napad na premijera”. Ne, nama treba pakao, kako nam to otvoreno obećava AV, da bi se konačno opasuljili i skinuli sa vlasti AV-a i njegove poslušnike. Samo još da otkrijemo kakav nam to pakao sprema premijer?! Da li će ovaj pakao biti u vidu novih mera ekonomske štednje – što će reći, u prevodu, opet guli sirotinju, ili će se pakao desiti na planu priznavanja Kosova (Strašno! Strašno!)? Možda će premijer da napravi još jedan salto mortale i dodatno poboljša odnose sa “mrskim nam Zapadom”, pa nije džaba AV išao do SAD i tamo, kao duh, u Vašingtonu, lutao Belom kućom i plašio gospodu

Iskreno se nadam da će se u Makedoniji stvari promeniti nabolje i da će ondašnja vlast otići sa političke scene sa svom svojom mito-megalomanskom ikonografijom. Nadam se i zbog nas… Možda će se “makedonska iskra” preneti i u Srbiju, pa ćemo i mi da tražimo kompletnu smenu vlasti, samo što ćemo ovaj put morati da insistiramo na krivičnoj odgovornosti, inače će opet da se vrate i da nam nude svoje verzije pakla. Kako si ti naivan – ponovo će onaj neko. Šta da radim, takav sam – toliko naivan da verujem u “mit” o smenjivosti vlasti, kao i u staru, izlizanu parolu da je svaka vlast nasilje nad ljudima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga