ZLATKO JELISAVAC: Bob staza u Zrenjaninu

Da li će se Zrenjanin kandidovati za zimsku olimpijadu?

Priredio: Zlatko Jelisavac
07. juna 2015

Grad Zrenjanin prihvatio je nedavno inicijativu i predlog Bob saveza Srbije da na Aerodromu Ečka bude izgrađena prva bob staza u Srbiji i okruženju namenjena pripremi takmičara za taj ekstremni zimski sport. Na Aerodromu Ečka danas je potpisan ugovor o izgradnji staze, a izgradnja će započeti već sledeće nedelje. ( I love Zrenjanin, 29.05.2015.)


Mislio sam da je ovo novinarska patka ili pak još jedna partijsko-marketinška žvaka, ali eto izgleda da sam pogrešio… Zrenjanin će, po svemu sudeći, dobiti bob stazu, doduše ne baš u samom Zrenjaninu već na aerodromu Ečka, koji je u neposrednoj blizini grada. Svi ljubitelji ekstremnih zimskih sportova (a bob je svakako jedan od “najekstremnijih”) moći će da dođu u naš mali grad i da uživaju u vožnji bob majstora. Ova staza će biti, pre svega, namenjena srpskoj bob reprezentaciji kako bi imala gde da vežba, pa ćemo se valjda, jedne zime, radovati uspesima naših takmičara – bob vozača. A biće super i za Zrenjanin, kao i za razvoj zimskog turizma uopšte. Dođete lepo u naš mali grad, trgnete koju rakijicu ili kuvano vince, pa pravac Ečka, na bob trke. Ako se vi sada pitate zašto bob staza na aerodromu, onda vam moram reći: Događa se! Pa šta ime veze ako je na aerodromu, to je baš zgodno. Možete lepo da doletite nekim manjim avionom ili pak helikopterom (nije to baš aerodrom za velike putničke avione) i, gle čuda, ne morate onda da se gnavite prigradskim prevozom ili taksijima, kako to obično biva, već ste odmah tu, in medias res, tik pored bob staze. U Zrenjanin možete da dođete i posle trke kako biste uživali u lepotama našeg grada i probali nešto od lokalno-turističke ponude koja nije velika, ali je raznovrsna. Bilo kako bilo, provod je zagarantovan, a Zrenjanin će izgradnjom bob staze svakako biti upisan krupnim slovima na mapi turističke ponude Vojvodine, a bogami i Srbije.

A zašto bob staza u Banatu? Zar ta staza ne treba da se pravi negde u planini gde je zimskim sportovima i mesto – opet će da priupita neki neverni Toma ili pak ljubomorni fan Kopaonika ili nekog drugog našeg zimskog centra. E pa vidite da ne mora bob staza biti na planini… Šta fali da Banat postane slavan po bob trkama i ekstremno-zimskim sportovima? Zašto ne bismo napravili i ski skakaonicu na primer, i tako privukli još više ljubitelja zimskih sportova? Šta su tamo neka Planica u Sloveniji ili nemački Garmisch-Partenkirchen bolji od našeg Banata i grada Zrenjanina? Sve se može kada se hoće, i mogao bi Zrenjanin, mic po mic, da postane pravi zimski centar, samo kada bi se našli pravi ljudi (investitori i vizionari) koji bi imali hrabrosti da uđu u takav jedan projekat. A jednog dana, ko zna, i kandidat za zimsku olimpijadu.

Možda vam nije poznato, ali bilo je u našem gradu već nekih vizionarskih projekata ali, na žalost, nije bilo razumevanja od strane onih koji su mogli da finansijski podrže te projekte i tako hrabro kroče u budućnost lokalnog turizma. Još pre desetak godina postojao je projekat za izgradnju grada na vodi (aqua city), ali od cele vizije ostvarena je samo izgradnja velikog gejzira na gradskom jezeru… Šteta, zamislite samo šta bi to značilo za grad – preko leta aqua city, a zimi centar za ekstremno-zimske sportove. To što je zrenjaninska voda vrlo problematična za ljudsku upotrebu, sasvim je druga stvar. Pre nekoliko godina jedan lokalni vizionar je želeo da napravi veliki muzički festival koji je zamišljen kao novi Woodstock, ali opet nije bilo razumevanja za ovaj genijalni projekat i na kraju se i ova, moramo priznati, vrlo originalna ideja izjalovila kao i mnoge druge koje nisu našle plodno tlo za svoj prirodni razvoj. Kasnije je ovaj lokalni vizionar pokušao da organizuje koncert čuvenog španskog tenora Hosea Karerasa, ali je na kraju završio u zatvoru jer se ispostavilo da je prodavao karte “bez pokrića”, to jest navodno veliki tenor nije ni pripozvan u beogradsku Arenu, gde se trebao održati ovaj koncert. Tako je neslavno završio još jedan zrenjaninski vizionar… Ali duh vizionara je nastavio da živi u našem gradu, o čemu svedoči i skorašnji početak izgradnje bob staze.

Kao što već rekoh: sve se može kad se hoće! Ako su Jamajčani mogli da izgrade bob stazu na Jamajci i kvalifikuju se za zimsku olimpijadu, zašto ne bi mogli i mi u Banatu-Vojvodini da napravimo istu i proslavimo srpske bob vozače. Zato nas podržite i dođite u Zrenjanin, jer ovde su sva čuda moguća

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga