ZLATKO JELISAVAC: Avenija Linglong

Jedina nada za nas su poremećeni međunarodni odnosi

Priredio: Zlatko Jelisavac
13. sep 2020

Nakon tek potpisanog sporazuma u Vašingtonu, utisak je da niko nije siguran šta je i sa kim AV tačno potpisao: Da li je sporazum biletaralan ili trilateralan? Kako će i da li će ovaj nesrećni sporazum uticati na razrešenje kosovskog čvora? Kakve posledice (dobre i loše) nosi ovaj sporazum i tako dajje i tome slično?

Da nešto nije u redu, kao i da AV pokušava da sakrije istinu oko sporazuma, postalo je jasno onog trenutka kada se tzv. predsednik Srbije raspričao o olovkama, stolicama, papirićima… dok je ekonomski sporazum sa Kosovom potpuno otišao u drugi plan. Delovi sporazuma koji se odnose na premeštanje srpske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem ili pak osuda Hezbulaha kao terorističke organizacije – samo su još više doprineli opštoj konfuziji u razumevanju sadržaja koji može da u potpunosti promeni budućnost odnosa Kosova i Srbije.

Bez obzira na osetljivost i značaj ili pak upravo zbog toga AV je odlučio da, po ko zna koji put, hitne kosku srpkoj javnosti oko koje će se onda gložiti i juriti razni spin doktori dok će sluđeni građani sa čuđenjem i gađenjem čekati na razvoj situacije. No, bez obzira na nejasnost ili pak AV-ovsku želju da analiza sadržaja sporazuma ostane u domenu „postmodernog perspektivizma“ i otvorenog tumačenja, možemo naslutiti da je AV, izgleda, napravio još jedan luping na međunarodnoj sceni u pokušaju da stekne saveznike ili prijatelje. Od prolećnog obraćnja bratu Si Đinpingu i stalnog zaklinjanja na ljubav i vernost Putinu, izgleda da su, najedanput, prozapadni interesi počeli da dominiraju AV-ovskom polit-međunarodnom agendom. Naravno, upravo zbog prevrtljivosti i ćudljivosti tzv. predsednika teško je prosuditi da li je ovo novi salto mortale u zadobijanju novog moćnog saveznika u svetu ili je pak još jedna od dimnih bombi kojom nam se AV želi predstaviti kao „veliki igrač“. Bilo kako bilo, Putin i Lavrov su se izvinili Vučiću zbog ispada Zaharove – post na Fejsbuku gde je AV doveden u vezu sa poznatom scenom iz filma Niske strasti, dok kineski „zmaj“ još uvek ćuti, mada nisam siguran koliko je Kina srećna sa srpskim odustajanjem od 5G mreže što je, takođe, bila jedna od stavki famoznog sporazuma. Da li je AV, sa delegacijom, postigao „istorijski“ sporazum ili je samo izraubovan od strane Trampa – u jeku kampanje, kako bi američki predsednik dobio još koji poen u borbi za novi mandat – to ćemo tek da vidimo, ali da je ludo i zabavno to ne može niko da spori…

Ni grad Zrenjanin nije želeo da zaostaje za AV-ovskom kampanjom širenja prijateljstva sa moćnima, pa je u tom duhu obznanjena i odluka gradskih vlasti da „ državni put IB reda broj 13 – kroz radne zone Jugoistok I i II (izgrađen deo obilaznog puta oko Zrenjanina)“ nazove, verovali ili ne, avenijom Linglong. Ako niste čuli u Zrenjaninu se planira otvaranje fabrike za proizvodnju automobilskih guma, a bogami i fabrika sintetičkog kaučuka, a iza svega stoji moćna kineska kompanija Linglong. Pored poklonjenog zemljišta za izgradnju fabričkog kompleksa, zrenjaninska vlast je „častila“ kineskog investitora i sa nazivom ulice.

Zašto se gradska vlast odlučila na ovakav gest i da li je to baš njihova ideja – ostaje domen pitanja i čaršijskih spekulacija, ali kako stvari stoje ova odluka će uskoro biti sprovedena u delo. E sad, postavlja se pitanje da li je ova ideja o nazivu puta po kineskoj kompaniji „sazrela“ pre vremena jer se situacija na međunarodnom planu promenila i sada se lako može desiti da nam, zbog skorašnjeg sporazuma u Vašingtonu, Kinezi više nisu tako bliski da bi zbog njih menjali imena ulica i puteva. Možda se sada pokrenu i neka sporna pitanja u vezi sa ovom fabrikom guma… Na primer, famozna studija o zaštiti životne sredine koju kompanija Linglong još nije predočila iako je obavezna da to uradi – kaže jedna „škola“ mišljenja, dok druga zastupa stav da kineska kompanija još nije dužna da iznese tu studiju „u ovoj sadašnjoj fazi“ izgradnje same fabrike. Bilo kako bilo, studija o zaštiti životne sredine je, valjda, obavezna za samu kompaniju, sada ili kasnije, ali sve je prekriveno velom tajne.

Zrenjaninkama&Zrenjanincima je dosta raznih zagađivača naše sredine, o tome nam svedoče skorašnji protesti protiv lokalne kafilerije koja nas je trovala smradom – privremeno je protest prekinut jer je kafileriji zabranjen rad do daljnjeg. No, koga briga (AV-ovce) šta Zrenjaninci žele, ukoliko sve bude „ok“ eto nama kineskog hiper-zagađivača životne sredine na svega nekoliko kilometara od samog grada. Jedina nada za nas su „poremećeni međunarodni odnosi“ koji mogu da se odraze na sudbinu fabrike guma i sintetičkog kaučuka. Moguće je da, u duhu dobrih odnosa sa Amerikom&Trampom, sada kineska fabrika Linglong, baš zbog studije o zaštiti životne sredine, padne u nemilost – đavo bi ga znao, pa ovaj posao preuzme neka američka kompanija. Vidite šta se događa u Boru gde građani više ne mogu da trpe zagađanje koje stvara jedna druga kineska kompanija, pa se čak i sam gradonačelnik „pobunio“ protiv kineskih zagađivača – mada, ruku na srce, ni naši nisu bili ništa bolji. Možda bi Ameri bili humaniji prema građanima Bora i ne bi toliko zagađivali okolinu kao što to rade Kinezi? A možda „nove okolnosti“ nateraju Kineze da više misle na životnu sredinu? Šta ako nam Kinezi više nisu prijatelji, a predsednik Si Đenping više nije brat našem tzv. predsedniku?

Sve je, opet, u AV-ovskim rukama, barem što se nas tiče, a u vezi odnosa sa Trampom, Putinom, Si Đepingom, EU, Izraelom – svim tim svetskim silama, neka nam je profesor Voland u pomoći, ako i on može da razume šta se tu događa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Sweet dreams
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga