ZLATKO JELISAVAC: Ana, „krug dvojke“ i „ljudi iz šume“

Ana najviše lupeta onda kada pokušava da kopira predsednika i njegove besne logoreje

Priredio: Zlatko Jelisavac
03. juna 2019

Kako AV&Co da pregovaraju sa „ljudima iz šume“? Zamislite vi Anu Brnabić da se mora spuštati na primitivno-albansko-da-ne-kažem-šiptarski nivo i razgovarati sa tamo nekim notornim primitvcem koji samo što je promolio nos iz šume. Ali, dotična predsednica Vlade Srbije nije mislila na tzv. primitivizam albanske pregovaračke strane, već na njihove nasilno-terorističke metode koje deluju dosta primitivno, ako razumete šta Ana Brnabić misli&želi da kaže. Šta očekivati od „primitivaca“ sa puškom u rukama, a to su predstavnici albanske strane defitnitivno bili – prema Aninom tumačenju, osim terora i odsustva svake želje za kompromisom. Pa to bi, samo da im se može, i danas pucalo i uterivalo strah u kosti srpskom življu na Kosovu, što su, opet, i pokazali u poslednjoj policijskoj, akciji gde su uhapsili gomilu policajaca svekolike nacionalne strukture.

Da Brnabić Ana ume da lupi u svojim izjavama, u to smo se uverili već dosta puta, a Ana najviše lupeta onda kada pokušava da kopira predsednika AV-a i njegove besne logoreje. No, u ovoj izjavi gđe Brnabić ipak je bilo nešto što je izdvajalo i davalo pečat autentičnosti, bez prepoznatljive AV-ovske kuhinje. Kao da je Ana progovorila svojim jezikom, kao da je želela da se distancira i pokaže kako je ona sama drugačija i bolja, to jeste koliko je premijerka Brnabić „svetska žena“ kojoj teško pada da se nosi sa „primitivcima“. Da se razumemo, Anu je i dovelo tu gde jeste, na mestu premijerke vlade, upravo ta njena menadžerska svetskost kojom odiše njeno biće, i ona je trebalo da bude protivteža sivom amalgamu moći koji predstavlja AV sa ekipom. Dobro, svi mi znamo da je ona samo jedna od šarenih laža sa kojom upravlja AV po svojoj volji i nahođenju, ali ipak je Ana drugačija od ostatka ekipe – Ana je cool, svetska žena, gay i ne krije svoju seksualnu orijentaciju bez obzira na primitivne komentare svojih kolega iz vlasti ili pak opozicije. Ali, šta to Anu čini stvarno tako posebnom&drugačijom?

Možda bi najbolji, ali ne i baš najprecizniji, opis Aninog bića i uloge u politici bio ona čuvena floskula o beogradskom krugu dvojke, ali upravo ovakvim određenjem možemo se približiti objašnjenju Aninog „fenomena“. Ovaj beogradski krug dvojke, ma koliko to apstraktno i nekorektno zvučalo, jeste simbol zla koje se dešavalo i dešava se ne samo u Srbiji već diljem naše ex Jugoslavije. Ekipa iz kruga dvojke razume se međusobno jako dobro bez obzira na politička ubeđenja i stranačke boje, oni su „ta ekipa“ kojima je sopstvena zadnjica uvek bila na prvom mestu, a ostalima šta dospe preko stola, ako pretekne. Da, ova ekipa školuje svoju decu na Zapadu, a nama propoveda otadžbinske vrednosti i nacional-asketizam, i upravo je Brnabić Ana – dete koje je proisteklo iz njihovih standarda i psihologije. Oni su snobovi koji se sa vidnim gađenjem osvrću i na ono što nikako ne pripada njihovom salonskom biću – balkanski i šiptarski primitivizam sa kojim se oni bore svojom kastinskom distingviranošću.

Anin „ispad“ sa primitivcima i teroristima u stvari pravilo i matrica ponašanja elite iz „kruga dvojke“ koja nam pije krv već decenijama

Gadljivi su oni, iz kruga dvojke, na balkansko blato i primitivce, ali su upravo u ovakvoj sredini i okolnostima našli način da dođu do prilvilegija, novca, moći… Odrastali su ušuškani i bezbedni – „izvan svakog zla“, i danas se osećaju povlašćeno da nam naš primitivizam nabijaju na nos jer su oni sami elita koja jedino zna kako treba i šta da se radi sa primitivcima „na brdovitom Balkanu“. Možda nisu baš najbolje upućeni u balkanski mentalitet i ne poznaju situaciju na terenu, ali zar zaista očekujete da će oni da se spuštaju na tako nizak nivo i mešaju se sa primitivcima… Nije njima problem žrtvovati par stotina hiljada „ludih Balkanca“ ako to podrazumeva da će na taj način sačuvati ili unaprediti sopstvene privilegije – a one su takve da vrede više i od Kosova, a pogotovo su vrednije od bednih života primitivne svetine. Upravo iz ovakvog konteksta je proistekla i naša Ana, uvek spremna i voljna da pokaže prezir prema primitivnim slojevima koje ona prirodno ne podnosi, jer je ona deo ekipe koja je uvek bila iznad ostalih i kojoj ništa nije sveto sem sopstvenog položaja i produžetka svoje vrste – a ova vrsta može da opstane samo ako živi u obilju i sigurnosti.

Svi vole da se nađu u krugu dvojke, političari naročito jer tako postaju deo elite koja, u stvari, vlada ovom zemljom. Ovo zlo se ustalilo u poslednjih tridesetak godina, ostrvilo se na nas i ne dopušta nam mogućnost da se trgnemo iz našeg „primitivno-balkanskog“ sna. Neće nama biti bolje dok god ova „elita“ vlada jer je njima, najviše, stalo do toga da nikada ne saznamo pravu istinu, mada nam je ona tu, pred našim očima. Zato je i Anin „ispad“ sa primitivcima i teroristima u stvari pravilo i matrica ponašanja ove dvojkaške elite koja nam pije krv već decenijama.

I sasvim je svejedno kojoj političkoj opciji pripadaju, njihov salonski fašizam možete prepoznati upravo u toj gadljivosti spram primitivaca&običnog sveta kojeg oni preziru.

(Autonomija; foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga