ZLATKO JELISAVAC: A u Zrenjaninu – Buđenje proleća

Grad koji može mirne duše da istrpi napad koronavirusa

Priredio: Zlatko Jelisavac
15. mar 2020

U Zrenjaninu uskoro treba da počne manifestacija Buđenje proleća koja, eto, već nekoliko godina uveseljava naš mali grad, a naročito klince… Bude tu muzike, pesme, animatora, klovnova – ma nema šta nema, a o iću i piću da i ne pričamo.

Ovih dana, ako prelazite preko glavnog trga, prolazite i ispod trijumfalnog natpisa „Buđenje proleća“, dok sa terase Gradske kuće se čuje muzika – Vivaldi, Četiri godišnja doba, Proleće… Imate osećaj kao da ste u nekom filmu, dok se šetate trgom, kao da ste na Titaniku dok orkestar svira a brod tone u ledene dubine. Odlukom gradske vlasti postavljen je i veliki LED ekran, na već pomenutoj terasi, tako da je Vivaldijevo Proleće propraćeno i pastoralno-digitalnim slikama.

I tako, Zrenjanin se sprema za proleće, kao i pre, ali nešto smeta u celoj ovoj idili, nešto nam kvari sreću i veselje… Ah, da – KORONA! Pa šta ako je koronavirus stigla i u naš mali grad? Nećemo se sada valjda sekirati i oko toga? Predsednik AV nam je lepo rekao da ne paničimo, a i preduzeli smo sve mere predostrožnosti koje su preporučene građanima, što će reći da smo nakupovali osnovnih životnih namirnica za barem mesec dana preživljavanja, a o dezinfekcionim sredstvima i da ne govorimo.

Mada je Zrenjanin poznat kao grad apoteka – dobro i banaka – ipak u gradu ne možete da pronađete asepsol ni za leka, kao ni zaštitne maske. Sreća, pa toalet papira još ima po gradu, a bogami i na pijaci, tako da smo, sve u svemu, grad koji može mirne duše da istrpi napad koronavirusa, a samim tim smo spremni i za novo „Buđenje proleća“. Doduše, ovogodišnja prolećna manifestacija više zaslužuje naziv Crno proleće, po nazivu romana Henrija Milera, ali ne treba biti na kraj srca i unositi nemire u srce građana koji su i onako prestravljeni mada to, mora se priznati, dobro kriju.

Ako bi prosuđivali, prema izjavama prestavnika vlasti, kako je u Srbiji „dočekan“ koronavirus, može se reći da je vlast bila prilično relaksirana, barem u početku, i da nije želela da širi paniku među građanima. Predsednik AV je, sa osmehom na licu, slušao svoje „stručnjake“ koji su govorili o „najsmešnijem virusu“ i da je to samo neka belosvetska ujdurma što se širi putem društvenih mreža. Jedan od stručnjaka je čak preporučio damama iz Srbije da krenu u šoping do Milana jer su se Italijani uspaničili pa nema gužve po prodavnicama i šoping-centrima. Nalupetao se naš stručnjak kao Maksim po diviziji, a kada je shvatio da ga AV podržava blaženim osmesima u pozadini, onda se raspištoljio i napričao takve goveđe gluposti da ga ni lično AV nije mogao amnestirati od njegovih ludosti. Dobro, nije ovaj stručnjak bio jedini u kanonadi gluposti koje smo slušali&gledali ovih dana

U stvari, celu ovu ujdurmu, koja, by the way, nije ni malo smešna, započeo je ministar zdravlja Lončar koji je na širenje virusa u Kini odgovorio predlogom da pošaljemo naše stručnjake u tu zemlju, kako bi im pomogli u borbi protiv opake bolesti, a i naš Torlak je u stanju da napravi vakcinu protiv korone, ako je to neophodno. Predsednica vlade Ana Branabić je pričala o raspiratorima čiji je broj državna tajna, da bi već sutradan AV egzaltirano izjavio da Srbija ima preko hiljadu respriratora i da će ih biti još, a za to će se on lično pobrinuti. Iz dana u dana, predstavnici vlasti, zajedno sa svojim stručnjacima, daju izjave koje odmah potom demantuju što se odrazilo i na samog predsednika AV-a koji, opet, svaki dan nađe razloga da se izviče na građane preko medija. Zar sam ja malo za Srbiju uradio? Zar nisam ja raspiratore nabavio, a biće ih još? Zar nisam ja zabranio izvoz dezinfekcionih sredstava kao i osnovnih živežnih namirnica? Itd. i tome sl.

Na kraju nas je AV upozorio da će zbog koronavirusa neki ostati i bez svojih najmilijih, ali da će On sve učiniti da zaštiti građane, naročito one starije koji su i najugroženiji. Spomenuo je AV i mogućnost proglašenja vanredne situacije, a to bi onda značilo da nema više kafića, barova, pozorišta, bioskopa već samo okupljanja sa najbližima u sopstvenim domovima gde, eventualno, možete da izađete na terasu i otpevate ili odigrate nešto, kao što to, ovih dana, rade Italijani, ili da se radujete buđenju proleća, poput Zrenjaninki&Zrenjaninaca…

Ako bi mi sada neko zamerio da se šegačim sa koronavirusom i obolelim, onda moram reći da to nije istina, kao i da sam samo deskriptivno izneo ono što sam sve čuo, doživeo & video ovih dana preko medija. Šalu na stranu ljudi, vlast u Srbiji je potpuno izgubila razum… Sada je jasno da AV, sa sve svojim stručnjacima i spin majstorima, ne ume ništa drugo nego da napada razne đilase, šolake i ostale opozicije, dok ovoj situaciji sa koronavirusom ne da nije dorastao već bi bilo najbolje, i po njega, a naročito po nas građane, da ne unosi konfuziju i strah među građane. Kao da nismo već dovoljno sluđeni i bez korone, pa nam sada trebaju AV-ovski izlivi histerije ili pak njegove deluzionističke obmane. Ali to je AV i on drugačije ne ume da funkcioniše.

On bez svojih medija i ne postoji i svestan je da ukoliko koronavirus preuzme primat kao „tema“, a naročito ako se vlada Srbije, zajedno sa predsednikom države, pokaže, pred građanima, kao potpuno nesposobna da se bori protiv ove kataklizme, onda to može biti kobno za samu vlast koja se sigurno ne bi slavno provela na predstojećim izborima. Pa šta ćemo onda da radimo kako bi se zaštitili od ovih štetočina i virusa? Buđenje proleća, dragi sugrađani, buđenje…. Jer posle korone mora da padne veliko čišćenje&provetravanje kako nam se ovo zlo više ne bi nikada ponovilo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga