Životinje u Srbobranu umrle od trovanja hemikalijama sa njive

Nekontrolisana upotreba pesticida je veliki problem

05. nov 2014

Organizacija Zelena Patrola saopštila je danas da su okolini Srbobrana neke životinje uginule nakon što su protrčale kroz jednu njivu, koja je neposredno pre toga bila prskana hemikalijama.

Lovac iz Srbobrana Zoltan Bergel ispričao je za emisiju “Zelena patrola na delu” da je izveo svoga psa u šetnju i da je životinja, nakon što je prošla kroz tu njivu, počela da pokazuje simptome trovanja i nakon 15 do 20 minuta je uginula.

U istoj emisiji, koja se može pronaći na Jutjubu pod nazivom “Jedan je prsk’o repište”, prikazan je i veoma uznemirujući snimak, na kojem se vidi zec, koji je pokušao da protrči kroz njivu, a potom se počeo tresti i bacati, da bi nakon dva do tri minuta izdahnuo.

Veterinar Atila Agošton rekao je u istoj emisiji da su te dve životinje “najverovatnije” otrovane hemikalijama kojima je bila prskana njiva i dodao da je nekontrolisana upotreba pesticida veliki problem.

“Posle prskanja njive, nije preporučljivo pustiti životinje da se kreću tim prostorom. Ono što je pitanje jeste da li je ispoštovana doza koja se i inače koristi za zaštitu bilja. Pošto radim sa poljoprivrednicima, znam da uglavno sumnjaju u kvalitet hemikalija pa uglavnom koriste jače doze za prskanje”, ispričao je Agošton.

Dodao je da poljoprivrednici uopšte ne poštuju propis po kojem, kada organizuju prskanje ili oranje, treba na poljoprivrednim mašinama da imaju plašilice kako bi divljač i ostale zizvotinje mogle da vreme da pobegnu sa tretirane površine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga