Život na selu je ponovo „u trendu“

Nije nepoznato da sve više ljudi živi u gradovima, a sve manje na selu. Tako je i u Nemačkoj. Zbog toga lokalne vlasti uz fondove EU pokušavaju da zaustave ovaj trend

18. nov 2012

Sven Lahman nema fiksno radno vreme. Kaže da se oseća kao trgovački putnik. Ali ono što prodaje nisu usisavači ili neke druge kućne potrebštine, nego imidž sela. Pozvoni na vrata kako bi saznao nešto više o onome što stanovnike seoskih područja muči, a ponekad i drži predavanja u lokalnim mesnim zajednicama ili školskim dvoranama.

Lahman je nešto što se u modernom rečniku nemačke javne uprave zove regionalni menadžer i uskače kada treba da se rešava neki problem koji muči seljane u pokrajini Rajnfald-Pfalc.

Selo evidentno stari

Problema je mnogo. Svakodnevno se u selima zatvara sve više prodavnica i drugih lokala. „Stanovnici na selu su sve stariji, mladi odlaze u grad. Demografski proces je nezaustavljiv. Selo stari“, kaže Lahman. S druge stane, stari ostaju na selu, pa je pravi izazov, kako da im život se učiniti održivim. Nije reč samo o praktičnosti ili ekonomičnosti, nego i o brizi o stanarima sa posebnim potrebama. Lahman tvrdi da će se izgradnja bez prepreka isplatiti za koju deceniju, a svest o potrebi takvog razmišljanja potrebna je već danas.

Istovremeno, problem je u nedostatku novca u selima, a investitore je gotovo nemoguće privući. Rezultat toga je sve niža cena zemljišta, jer se opštine natiču u tomu ko će biti povoljniji. „U vreme privredne recesije, to je vrlo riskantna taktika“, objašnjava Lahman i podseća da su mnoge parcele u industrijskim četvrtima u seoskim krajevima u Nemačkoj, nakon stečaja pojedinih preduzeća, ostale napuštene.

Život u selu je ponovo „in“

Posledica svega toga je i zapuštanje seoskih krajeva. Kako bi izbegli negativne posledice planiranja privrednih zona, opštine u pomoć zovu regionalnog menadžera Lahmana. Godine 2004. je u regionu Vestervalda nastala inicijativa „Život na selu – život u centru zbivanja“, koji se u međuvremenu proširio u celoj zemlji. Inicirane su kampanje za poboljšanje života na selu i to ne samo da bi se na selu zadržalo stanovništvo, nego i privukli stanovnici iz gradova u kojima je stambeni prostor sve skuplji.

Onima koji se odluče na kupovinu i sanaciju objekata na selu, pruža se novčana pomoć. Ovakva politika je u Valmerod privukla mnoge mlade porodice. U međuvremenu je postalo čak i u trendu živeti u nekoj renoviranoj kući u centru sela, kaže gradonačelnik Valmeroda Klaus Litkefeder. „Ljudima je važno da im je u blizini sve ono što je potrebno za normalan život. Pored toga selo je mnogo mirnije i privlačnije za život dece“, priča ponosni gradonačelnik. Oko 125 kuća je u međuvremenu renovirano, a u njihovu rekonstrukciju uloženo je 20 miliona evra iz privatnih fondova.

„Leader“ na delu

Valmerod je u međuvremenu dobio i svoju internet stranicu. Na zvaničnom internet portalu se mogu pronaći sve informacije od značaja: od ponude lokalnog pekara, do programa klubova za mlade. Sve to prilično košta i ne bi bilo moguće bez fondova Evropske unije. Selima na teritoriji EU u susret izlazi Fond „Leader“ (Liaison entre actions de développement de l’économie rurale).

U međuvremenu u Evropskoj uniji postoji 2.000 „Leader“ regiona, koji profitiraju od ovog programa. I regionalni menadžer iz Vestervalda Sven Lahman dobija sredstva iz budžeta EU i to sa jednim ciljem – da zaustavi odumiranje evropskih sela.

(Karin Jeger, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga