ŽIVORAD SMILJANIĆ: U Srbiji je svaka vlast centralistička

Svima su puna usta decentralizacije, ali se u tom pogledu ništa ne radi

01. jul 2010

Predsednik opštine Apatin i pokrajinski poslanik iz Socijalističke partije Srbije Živorad Smiljanić ocenio je da su lokalne samouprave u Vojvodini, ali i u drugim delovima Srbije, u katastrofalnoj poziciji zbog ogromnog smanjenja transfernog novca koji prema lokalnoj vlasti opredeljuje Vlada Srbije. On je u intervjuu za portal Autonomija.info istakao da će takva odluka centralne vlasti tek imati pogubne efekte pošto većina opština zbog praznih budžeta ne izmiruje svoje obaveze ni prema budžetskim korisnicima, ni prema državi. Smiljanić je skeptičan u pogledu stvarnih namera vlasti da se uđe u proces decentralizacije, jer je uveren da je u Srbiji svaka centralna vlast, bez obzira na stranački sastav, nesklona jačanju lokalnih samouprava.
– Bilo je odmah jasno u kakvoj će se poziciji naći opštine, i razvijenije, a posebno one koje su nerazvijene i koje danas zato uopšte ne funkcionišu. S druge strane, tek će nastati veliki problemi, pošto te opštine ne mogu da izmiruju svoje obaveze, jer nemaju sredstava u budžetu. U Vojvodini je taj odnos specifičniji, ovde se obaveze prema državi plaćaju i kad je reč o građanima i kad je reč o ustanovama, ali to ide sve teže. Međutim, u drugim delovima Srbije mnoge opštine ne plaćaju svoje obaveze, tako da će odluka o smanjenju transfera imati dugoročno negativne efekte – istakao je Smiljanjić.

S kojim problemima se suočavate u vašoj opštini zbog smanjenja transfernih sredstava u lokalnom budžetu?
– Prošle godine su nam prepolovili transfere, ukinuvši opštini Apatin preko 120 miliona, tako da mnogi planovi, ali i dugovi, koji su realno mogli da se namire nisu mogli da se realizuju. I mi smo danas došli u situacju da vrlo teško funkcionišemo. Mogu samo da zamislim kako je tek u nerazvijenijim opštinama, kad mi u Apatinu jedva spajamo kraj sa krajem. Ali, to se, eto, desilo. Preko noći su nam smanjili transefere, a sad govore o nekom povećanju nadležnosti lokalnih samouprava. Pa to je smešno. Mi smo u poziciji da ne možemo da zaposlimo jednog lekera u Sonti, koja ima četiri i po hiljade stanovnika, niti da primimo novu spremačicu u Domu zdravlja jer to nameće kadrovska politika resornog Ministarstva… I taj „kadrovski plan“ Ministarstva izavao je velike probleme u svim domovima zdravlja u Vojvodini, kojim su oni administrativno smanjili broj zaposlenih, tako da ove ustanove praktično ne mogu da funkcionišu. Međutim, to je samo deo problema s kojima se suočavamo, jer su nakon smanjenja transfera u nezavidan položaj dospeli svi korisnici opštinskog budžeta. Država nam je uzela novac, a od opština se traži da sve funkcioniše u okviru zakona.

Verujete li, onda, porukama da je centralna vlast zainteresovana za jačanje lokalnih samouprava?
– U Srbiji je centralna vlast u principu uvek ista. Svima su puna usta decentralizacije, ali se u tom pogledu ništa ne radi. To je apsurd! Eto, na primer, Vlada Srbije forsira privatno-javno partnerstvo, a nama u opštini Apatin, da bismo dobili saglasnost da u takvom aranžmanu izgradimo pijacu, trebalo je dve i po godine da čekamo na dozvolu iz nadležne republičke direkcije, a pre toga od najmanje pet minstarstava… Pa, to je čekanje do besvesti! Koji privatni investitor ima toliko strpljenja? I zato je decentralizacija neophodna. Uostalom, ja sam prvi put bio predsednik opštine 1982. godine, a tada je 40 odsto poreza koji se ubirao na nivou opštine ostajao u opštinskoj kasi. A danas ne ostaje ni petinu toga. Danas se priča samo o nekim pravima i nadležnostima, ali niko ne daje pare.

Isto važi i za odnos centralne vlasti prema Pokrajini?
– Isto to dešava i sa Pokrajinom, koje je nadležnosti dobila, ali para nema. Pa čak ni kad je reč o planiranim budžetskim sredstvima, kao što je finansiranje prioritetnih projekata za koje je namenjeno oko četiri milijarde dinara, pošto je NIP odbio da ih finansira. Ali, ni taj novac nije stigao u pokrajinsku kasu. A ako mi taj novac ne dobijemo, u Vojvodini će sve stati, je će i one investicije koje je AP Vojvodina proglasila prioritetnim biti dovedene u pitanje. A to pokazuje da se i u situaciji kad imamo dogovor, centralna vlast s teškom mukom odriče novca.

Svetlana Ratkov

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga