Živković: U DS-u je uvek bilo razlika o vojvođanskoj autonomiji

Bivši premijer Srbije i nekadašnji zamenik predsednika Demokratske stranke Zoran Živković ocenio je da je rast tenzi…

21. feb 2009

ds.jpgBivši premijer Srbije i nekadašnji zamenik predsednika Demokratske stranke Zoran Živković ocenio je da je rast tenzija oko statuta APV posledica razlika u stavovima unutar vladajućih stranaka o pitanju vojvođanske autonomije kao i nezrelosti nivoa političkog odlučivanja, posebno u onim strankama koje su najodgovornije za aktuelno stanje u zemlji, među kojima je apostrofirao DS. On je za naš list rekao i da nije prvi put da se o pitanju autonomije Vojvodine raspravlja „na pogrešan način“, ukazujući na to što je nova rasprava otvorena četiri meseca nakon usvajanja predloga statuta u Skupštini Vojvodine, u kojoj, kao i u republičkom parlamentu, ključnu ulogu imaju demokrate.
– To se već dešavalo, a ovo je treći put da se ovaj problem pojavljuje unutar DS-a. Dok sam se aktivno bavio politikom, dva puta se desilo da pokrajinski organi stranke bez konsultacija s centralom DS-a i bez rasprave unutar stranke donesu nacrte tekstova o novim nadležnostima Vojvodine koji se nisu uklapali ni u tadašnja ustavna rešenja ni u programska opredeljenja Demokratske stranke. Ali, verovatno su bili poneti željom da se pokažu i kao dobri funkcioneri Srbije i kao dobri funkcioneri Vojvodine, i kao patriote i kao autonomaši, u pozitivnom smislu. Najverovatnije se i sad desilo nešto slično, da je vojvođansko rukovodstvo DS-a učinilo korak više nego što je centrala u Beogradu mislila, pa je taj akt usvojen u Skupštini Vojvodine, a sad se otvara javna rasprava pošto se centrala DS-a u Beogradu iznenadila tim predlogom – kaže Živković.
Kao poznavalac odnosa u DS-u, s obzirom na to da je na najvišim funkcijama u toj stranci bio dugi niz godina, Živković potvrđuje i da su razlike u stavovima o vojvođanskom pitanju između stranačke centrale i pokrajinskog ogranka DS-a uvek postojale. On kaže da je pitanje autonomije Vojvodine „stara tema“, i „nerešeno stanje još od treuntka kad je Vojvodina postala deo Srbije, odnosno Karljevine SHS“.
– Uvek su postojale razlike u stvovima koji je to nivo autonomije, odnosno nadležnosti, koje bi Vojvodina trebalo da ima. A razlike se pojavljuju u zavisnosti od toga s koje strane se gleda na taj problem, da li iz Vojvodine ili iz ovog drugog dela Srbije – napominje Živković.
On, međutim, smatra da je ključ za rešenje aktuelne dileme o statutu APV u rukama DS-a, a pošto „ni u vrhu te stranke nisu jasno definisani stavovi o ovom pitanju“.
On smatra da je dobro što su predstavnici Pokrajinske i Republičke skupštine u kampanji prezentacije statuta čelnicima većih gradova u Srbiji. Po njegovim rečima, to je pozitivno i zbog toga da bi se što veći broj ljudi koji učestvuju u političkom životu upoznao sa suštinom promena koje donosi novi statut.
– Slažem se s onima koji se zalažu za to da decentralizacija u Srbiji bude maksimalno ostvarena, ali mislim da imamo loš Ustav, koji ne obezbeđuje odgovarajući okvir za mnoga strateška pitanja, a između ostalog, njime je postavljen i loš temelj za statut Vojvodine. Definitivno, Vojvodina treba da ima sve nadležnosti koje su moguće na tom nivou vlasti u savremenoj Evropi, osim onih koje bi ugrožavale državnost Srbije, a poznato je šta su osnovna obeležja državnosti – kazao je Živković.

Tadić i Pajtić

– Ako Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a i predsednik Izvršnog veća Vojvodine, tvrdi da je teskt statuta sačinjen uz blagoslov predsednika Borisa Tadića, onda je pitanje za Tadića zašto je promenio mišljenje. Ili, ako Tadić nije promenio mišljenje, onda je pitanje zašto Pajtić govori neistinu. Jer, očigledno je da postoje značajne razlike u stavovima o statutu i u vrhu Demokratske stranke – ocenio je Živković.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga