Živković: Režim će morati da odgovara za kriminal tokom vanrednog stanja

"Morate da kažete odakle i na koji način je sve nabavljeno, a da čujemo i ko nam je šta pomogao"

28. apr 2020

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković poručio je na konferenciji za novinare u holu Doma Narodne skupštine da je danas tačno dva meseca od „cirkusa tokom kojeg se Vučić, sa lekarima, cerekao uz tvrdnje o besmislu i bezopasnosti koronavirusa“, dok danas, dodaje, imamo više od 160 mrtvih, svakodnevni policijski čas i 15. dan kako je Srbija država sa najviše novozaraženih u regionu.

Istakavši da sve navedeno znači da nisu krivi građani, gastarbajteri ili neko treći, već da je u pitanju nespremnost vlasti da odgovori na zadatak pandemije, lider Nove stranke je podvukao da država nije uradila ono što je trebalo, jer imamo povećanu smrtnost u staračkim domovima, za čiju je bezbednost ona bila direktno odgovorna, saopštila je Nova stranka.

„Neizmerno sam zahvalan zdravstvenim radnicima, policajcima i vojnicima koji rade, iako nisu do pre neki dan imali nikakvu zaštitu, a vode ih primitivni, kriminalizovani ili ludi ljudi. Imali smo basnu o respiratorima, kako agenti BIA sa kešom deviza idu po svetu da kupuju stotine respiratora. A zašto su plaćani 300.000, ako su po tenderu 15.000 evra? Rekli su da smo ih na početku imali 400, čemu onda drama, kad smo ih, hvala Bogu, upotrebili nešto više od 100? U italijanskim medijima piše da je Vučić lično donirao Italiji tri respiratora. Niko mi nije dao odgovor odakle Vučiću 45.000 ili 900.000 evra, ako koštaju po 300.000 evra, kako on tvrdi. Kako je moguće da neko ko niko nije operativno ništa radio u životu, osim u jednoj gvožđari u Londonu i na bazenu u Zemunu, ima toliko novca? To je novac građana Srbije, morate da kažete odakle i na koji način je sve nabavljeno, a da čujemo i ko nam je šta pomogao. Da li smo opremu iz Kine dobili humanitarno ili smo je platili? I koliko smo novca dobili od Evrope? I zašto moraju Rusi da nam dezinfikuju ulice i institucije, a ne možemo mi sami? Slika koju o pomoći pravi režim je crna da crnja ne može biti“, ukazuje Živković.

On je naveo i da je Vučić taj koji je rekao da je potrošeno 370 miliona evra za kupovinu svega što nam je potrebno.

„Sto miliona maski košta dramatično smešno, a i nije ih toliko nabavljeno, respiratori ne mogu toliko da koštaju, znači da se neko sprema da ukrade taj novac ili ga je odavno ukrao. To kreiranje spasioca srpstva od Vučića? Pitam se kako bi bilo da je on bio na funkciji 1999. ili 2000. kad su ubijeni Stambolić, Ćuruvija, ubijani Srbi… A da, on je tada bio vlast. I to se ponavlja 20 godina kasnije“, ističe Živković.

On je dodao i da Nova stranka u aktuelnoj situaciji ne razmišlja o izborima, te da oni mogu da se održe samo kada SZO proglasi kraj pandemije.

Živković, inače, učestvuje na sednici Skupštine Srbije, gde je u toku rasprava o vanrednom stanju.

Aleksić (NS): Za najgore rezultate u borbi protiv virusa kriva je vlast, a ne građani

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da su rezultati u Srbiji u borbi protiv koronavirusa najlošiji na celom Balkanu, jer je u Srbiji najveći broj umrlih i zaraženih, dok je vlast pokušala da potpunu konfuziju i nesposobnost prikrije optužbom da građani nisu slušali savete lekara i da su sami krivi za širenje epidemije.

„Građani nisu krivi, jer su slušali sve savete. Kriva je vlast koja se prvo šegačila sa virusom, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lečio čašicom rakije. Krivi su jer su početkom marta organizovali prikupljanje potpisa za SNS i Vučić je držao miting u Krušiku u Valjevu. Kada se virus prosuo po Srbiji, uveli su najstrože mere u Evropi, koje nisu dale rezultat, jer su nesposobni“, rekao je Aleksić.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakao da ni u ratovima nije postojao policijski čas koji je trajao 83 sata i da se niko u Evropi tako ne iživljava nad svojim građanima, kako se režim Aleksandra Vučića iživljava nad građanima Srbije.

„Kakve su mere koje su sprovodili najbolje govore podaci o stotinama inficiranih lekara, vojnika i policajaca, dakle ljudi koji je trebalo da nas sačuvaju od virusa. Prethodna dva meseca vladala je potpuna konfuzija i pokazala se sva nesposobnost Vučićevog režima„, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da su privreda i poljoprivreda „u potpunom haosu“, što Vučića nije sprečilo da sve vreme vodi najbrutalniju funkcionersku kampanju i da deli respiratore po Srbiji i pakuje pakete pomoći koji su deljeni sigurnim glasačima SNS-a.

„Zbog svega toga mi poslanici Narodne stranke nećemo učestvovati u današnjoj sednici Skupštine Srbije, čiji je cilj samo da potvrdi sve što je rađeno prethodnih mesec i po dana. Skupština je izgubila kontrolnu funkciju i režim je radio šta je hteo, a sada očekuju da dođemo na sednicu i kažemo da je sve bilo u redu. Ništa nije bilo u redu i nećemo da učestvujemo u toj farsi“, rekao je Aleksić.

(N1, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga