Živković: Predsednički izbori šansa koju opozicija ne sme propustiti

Predstavnici opozicije ne treba da licitiraju s imenima kandidata u medijima, već treba da se dogovore na osnovu istraživanja javnog mnjenja

20. sep 2016

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković ocenio je danas da su predsednički izbori u Srbiji šansa koju demokratska opozicija ne sme da propusti.

Živković je u „Presingu“ Televizije N1 podsetio da su režimi Slobodana Miloševića i Borisa Tadića pali posle poraza na predsedničkim izborima, i da je zato važno da se opozicija dogovori oko zajedničkog predsedničkog kandidata.

Po njegovim rečima, predstavnici opozicije ne treba da licitiraju s imenima kandidata u medijima, već treba da se dogovore na osnovu istraživanja javnog mnjenja koje bi prethodno sproveli.

„Tako smo 2000. godine u DS-u izabrali Koštunicu za kandidata, iako on to nije znao, i to nakon istraživanja. Mislim da opozicija treba da ima jednog, nestranačkog kandidata, jer je to opšta želja ljudi koji bi glasali za takvog kandidata“, rekao je Živković koji je bio premijer Srbije nakon ubistva Zorana Đinđića.

Srbija, kako je naveo, treba da dobije predsednika koji bi trebalo da radi svoj posao, da Skupštini vrati zakon koji nije po Ustavu, i da ne bude samo „prateći vokal premijeru“.

Živković je ocenio da Srbija ima najmanju vladu u istoriji čovečanstva koja ima samo jednog člana – predsednika vlade, a svi ostali su mu samo pomoćnici.

„Koga god od ministara da pitate nešto komplikovanije, kaže: ‘Odlučiće predsednik Vlade’. Tu smo dosta racionalni… Kad bismo se šalili“, naveo je on.

Opovrgavajući ekonomske uspehe o kojim govori Vlada Srbije, Živković je rekao da je javni dug u protekle četiri godine uvećan za gotovo 10 milijardi dolara, da prosečna plata nije 400, već 345 evra, da u poslednje dve godine nije bilo investicija, da nema velikih projekata u infrastrukturi, kao i da nije tačno da Srbija ima najveći rast BDP-a u Evropi, već da iste stope rasta imaju i ostale zemlje u regionu.

„Američka privredna komora kaže da je u Srbiji bilo 14 milijardi investicija od 5. oktobra 2000. godine. Samo u prve tri godine je bilo više od polovine toga. U poslednje dve – nula“, dodao ; je on.

Budžetski deficit smanjen je sakaćenjem prihoda lokalnih samouprava“, rekao je Živković i naveo da bi budžetski suficit bio još gora stvar, jer bi to značilo da ste nešto loše izračunali, ili da ste uzeli od privrede i građana više nego što vam treba.

Po njegovim rečima, u pohvalama MMF-a i Svetske banke na račun Srbije, uvek se navodi da pozdravljaju početak sprovođenja reformi, ali da ima još dosta posla.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga