Živković: Paket ekonomskih mera vlade praktično predstavlja rebalans budžeta

"Deo predloženih mera dobar, ali i da ima onih koje su čisto demagoške i predizborne"

05. apr 2020

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da paket ekonomskih mera Vlade Srbije za otklanjanje štetnih posledica epidemije korona virusa po privredu, „praktično“ predstavlja rebalans budžeta koji, po njegovim rečima, treba da se nađe pred parlamentom kad situacija to bude dozvolila.

Živković je ocenio da je deo predloženih mera dobar, ali i da ima onih koje su „čisto demagoške i predizborne“.

„Mere pomoći radnicima od 15.000 ili 30.000 dinara, zavisno od toga da li rade u malim i srednjim ili velikim preduzećima, su dobre, kao i odlaganje plaćanja poreskih obaveza. Sa druge strane, mogućnost investiranja države u neke privatne firme može da liči na zloupotrebu, pa bih voleo da prvo vidim konačnu verziju predloga“, naveo je Živković a prenela Nova stranka.

Ocenio je da je „čisto predizborna“ mera davanje po 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

„Rečeno je da će za te svrhe biti potrošeno 550 miliona, što znači da predlagač, bio to Vučić, Siniša Mali ili Marko Čadež, negira tvrdnju RIK-a da u Srbiji ima 6,5 miliona birača. Šta je onda sa još milion ljudi“, upitao je Živković.

On je dodao da je podela po principu „svima isto“ potpuno besmislena i da bi ljudi koji su na ivici socijalne bede, a koji po njegovim rečima čine 20 odsto stanovništva Srbije, trebalo da dobiju pomoć od nekoliko stotina evra.

„Zašto bi predsedniku države, predsednici vlade, ministrima, poslanicima, ili vlasnicima velikih privatnih firmi koje i danas rade trebalo dati 100 evra? Ili onima koji rade u javnom sektoru za pristojnu platu i nastaviće da rade i dok traje pandemija i kada ona prođe“, upitao je lider Nove stranke.

Živković je dodao da je lekarima i drugim zdravstvenim radnicima trebalo povećati plate za više od 10 odsto, „15 odsto minimum“, ali i da slična povećanja privremeno, a možda i trajno, dobiju svi pripadnici vojske, policije i svih službi koje rade sa većim nivoom angažovanja tokom vanrednog stanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga