Živković: Ova vlada je izgubila većinsku podršku

"U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji, Ustavni sud bi naložio raspisivanje novih izbora"

03. jan 2021

Usudiću se da dam svoj skroman pravni doprinos u ocjeni, sada već očiglednog, pravnog nasilja na posljednjoj sjednici parlamenta i posljedicama koje proizilaze iz svega toga.

Najlakše ćemo razumjeti, ako hronološki poređamo činjenice:

-Prije posljednjeg zasijedanja, parlamentarne stranke su konsenzusom izmijenile poslovnik kojim su (zbog pandemije) dozvolile da se u parlamentu može glasati i bez ličnog prisustva „on line“;

-Tim izmjenama poslovnika nijesu predvidjeli da se „on line“ može utvrđivati kvorum, tako da je ostala jasna poslovnička odredba da je za kvorum neophodno lično prisustvo većine (41+) poslanika u sali parlamenta;

-Na posljednjem zasijedanju je nesporno u plenarnoj sali bilo 40 poslanika, što ne predstavlja većinu;

-U takvoj situaciji, predsjednik parlamenta, uz nedostatak pravnih znanja, a u žurbi da donesu za njih veoma važne odluke, pribjegao je pravnom nasilju, kršeći poslovnik i Ustav Crne Gore, tumačeći da izmijenjena poslovnička odredba o glasanju „on line“ može važiti i za utvrđivanje kvoruma, čime je napravio veliku grešku, rizikujući da sve odluke tako donesene mogu biti u konačnom i poništene;

-Na tako održanoj sjednici bez kvoruma, konstatovana je ostavka poslanika Adžića (ostavka je lični čin o kome se ne glasa) i tako su ostali bez svog četrdeset i prvog poslanika koji im je davao većinu;

-Za verifikaciju novog poslanika nijesu imali kvorum, iako su to konstatovali, pogrešno tumačeći zakon i tako su trajno ostali bez većine, jer su sve ovo neuko izvodili na sjednici bez valjanog kvoruma na početku.

-Na današnji dan i ubuduće, oni u parlamentu imaju samo 40 verifikovanih mandata, što znači da nemaju većinu i ne mogu više započeti nijednu sjednicu, ako im opozicija ne obezbijedi kvorum za verifikaciju tog četrdeset prvog mandata;

-To dalje znači, da su sve odluke koje su donijeli na posljednjoj sjednici ništavne i da ubuduće njihova vlada nema većinu za donošenje bilo kakvih odluka.

-To isto tako znači da je ova vlada već pala, ali oni još to ne žele da vide i priznaju.

Sve ovo jasno ukazuje da je ova neozbiljna družina, usljed nedostatka pravnih znanja, izgubila vlast ne poštujući zakon, Ustav i stroge procedure na kojima vlast počiva.

Uvjeren sam da bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji, Ustavni sud naložio raspisivanje novih izbora kao jedini način za pravno rješavanje ovakve situacije u kojoj je trenutni omjer u parlamentu 40:40 poslanika.

Lično mislim da se kod nas to neće desiti baš tako i da će sadašnja opozicija pod pritiskom napraviti kvorum i omogućiti verifikaciju nedostajućeg mandata.

Iako nijesam poznavalac ustavnog prava, usudih se dati ovakvo svoje pravno mišljenje jer sam se pravom, kao strukom bavio čitav svoj radni vijek.

(Miodrag Živković je bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore, tekst preuzet sa njegovog profila na društvenoj mreži Fejsbuk)

(Antena M)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga