- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Živković: Ključna je promena vlasti

Najvažnije je da Srbi na Kosovu žive bezbedno,“kao što žive bilo gde u Srbiji, bez obzira na to kako se Kosovo bude u budućnosti nazivalo“, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Nove stranke Zoran Živković.

On se zalaže za podelu i razgraničenje sa Kosovom, dok opoziciju u političkoj borbi za promenu vlasti poziva na „savez svih“. On je, u okviru serijala Kvaka 23, poručio da bi ključna tema okupljanja opozicije trebalo da bude „apsolutno katastrofalni režim Aleksandra Vučića“. Živković je novinarki Danici Vučenić rekao da bi opozicija trebalo da formira jedan savez, u kojem „može da bude mesta i za Dveri, ako se odreknu svoje rusofilije i apriornog gađenja prema Evropi“.

Upitan o ukrupnjavanju opozicije, njenom protivljenju pravno obavezujućem sporazumu i referendumu o Kosovu, Živković je u prvi plan ipak stavio promenu vlasti na „način koji je brz, efikasan i nepovratan“.

„Kosovo je jedna od tema, ali sigurno nije osnovna tema, jer vlast samo u pregovorima može da utiče na to konačno rešenje, dok opozicija danas ne može ništa da uradi“, ukazao je Živković.

Prema njegovim rečima, opozicija bi trebalo da kaže Srbima na Kosovu da će im „obezbediti uslove da tamo žive, u smislu da je potpuno svejedno da li žive u Severnoj Mitrovici ili u Paraćinu“. On je, međutim, mišljenja da bi okupljanje opozicije trebalo da bude oko „zdravih tema“ koje se odnose na vladavinu prava, demokartiju i slobodu medija.

Predočio je da se na „kvazipatriotizmu nikada ne može pobediti Aleksandar Vučić“, za koga smatra da je preuzeo retoriku Demokratske stranke Zorana Đinđića. Upozorava, međutim, da je za bilo koga iz opozicije pogubna „sada preuzima Vučićevu retoriku, kako bi se dopao građanima“.

Sada je „neodrživo vraćati kroz pregovore nešto što ste izgubili u ratu“, ocenio je Živković, koji tvrdi da „to može da se vrati samo novim ratom, za koji se zna kako bi završio“.

Na pitanje o „rušenju“ Vučića na kosovskoj temi, Živković je odgovorio da on ne zna koju politiku vodi Vučić jer je „to politika jednog čoveka koja ne može da se prati“. Ponavlja da njegova podrška nekom rešenju zavisi od toga da li obezbeđuje da 200.000 Srba, 190.000, 210.000, koliko ih je bilo na Kosovu 1999. godine, pre Kumanovskog sporazuma, „može tamo da živi normalno“.

„Da li će biti svi preseljeni na sever, uz nadoknade za imovinu, ili će moći da žive i u Orahovcu, to su sve detalji o kojima bi trebalo pričati“, ali Živković smatra da je „cilj da niko ne strada i da niko nema strah zbog toga što je Srbin ili što je neke druge nacije“.

„Ne treba mi da sprečavamo Kosovo da ide u dalje integracije“, naglasio je on i primetio da „to već čine neke druge države, poput Rusije i Kine, ali i neke evropske“. Živković, ipak, misli da „nije loše kada u pregovorima imate tu vrstu bipolarnosti, jer se tako može ostvariti bolji rezultat“.

Govoreći o tome gde vidi Novu stranku u eventualnim opozicionim savezima, on je uzvratio da ne želi „preko medija da govori o tim temama i da razgovara sa mnogima sa kojima je vredno razgovarati“.

Sa Savezom za Srbiju „nije imao formalne kontakte“, ali misli da je prirodno da „onaj ko okuplja, znači Đilas, ili neko koga on odredi“, razgovara sa svima za koje misli da jesu ozbiljna opozicija Vučiću.

Ističući da je Nova stranka „lakmus opozicije i etalon za opoziciju“, Živković je, upitan i o eventualnom savezu oko Saše Jankovića i Borisa Tadića, napomenuo da još „ne vidi ni jednu organizaciju koja je formirana“.

Vidi da, za sada, postoje neki razgovori i poručuje da bi trebalo napraviti „savez svih“, jer ne vidi razlog „da cela opozicija ne bude u tom savezu“, budući da je „proevropska opozicija dominantna“.

On nije želeo da komentariše program Saveza za Srbiju u 30 tačaka, ali smatra „besmislenim“ to što piše da ne bi trebalo dozvoliti „ovo ili ono oko Kosova“, jer „sutra može da se dogodi neka nova rezolucija koja će promeniti Rezoluciju 1244“, a predstoji i promena Ustava, „koji inače ne valja“.

On „ima problem“ i sa činjenicom da u programu Saveza za Srbiju „nema Evrope“, ali ga vidi kao nacrt, osnovu za pregovore i predlog koji još može da se dorađuje, jer „nema pečat“. „Imam problem i sa zaštitom ćirilice, jer ne znam od koga se štiti“, rekao je Živković i istakao da „Srbi i latinicu imaju kao svoje pismo, što je istorijska istina i bogatstvo“.

„Ako ima mesta za borbu za očuvanje ćirilice, koja nije ugrožena, onda je pre toga pet puta moralo da bude mesta za to da se kaže da put ka vrednostima EU jeste putokaz kojim ide taj savez i tačka“, napomenuo je Živković. Na pitanje da li i sama opozicija, s obzirom na program koji nudi, ugrožava put ka Evropi, Živković je konstatovao da se Vučić „ne može pobediti u desničarenju, demagogiji, lažima i prevarama, jer on to radi odlično, najbolje na svetu“.. ovoreći o eventualnim prevremenim izborima, Živković je ocenio da su „u Srbiji prevremeni izbori redovni, a redovni su prevremeni“.

Kada Vučić kaže da ih neće biti, znači da će ih verovatno biti, a kada kaže da će ih biti, to može da znači suprotno, objasnio je on i poručio da opozicija mora uvek da bude spremna za izbore.

A da li je spremna, pitanje je na koje Živković ponovo odgovara idejom o „jednom savezu koji ima jasan ideološki, programski i akcioni put da Srbija postane normalna država“.

On je uveren da to može samo ako ostvaruje standarde EU, makar Unija bila gora nego što je sada, „jer i tada će biti bolja nego bilo šta drugo“. Živković je, osvrćući se na tvit Vjerice Radete, poručio da je to katastrofa za koju nema opravdanja i da ona više ne može da bude potpredsednica parlamenta.

„Eto mere vrednosti za Srpsku naprednu stranku (SNS), neka zajedno sa nama glasaju da se promeni Radeta“, a neka radikali u parlamentu za svog potpredsednika stave drugog, „ali ona više može da sedi tamo“, stav je Živkovića. Upitan o zaoštravanju sa Crnom Gorom posle izjave patrijarha, ali i nekih ministara u Vladi Srbije, on je primetio da je „patrijarh i sam, naknadnom pameću, rekao da je govorio malo oštrije“.

„Poređenje sa NDH je potpuno neodmereno, da ne upotrebim neku goru reč“, ali Živkovića „čudi kako to da odlični odnosi Đukanovića i Vučića nisu proizveli bolji život za Srbe u Crnoj Gori“. On je, ipak, mišljenja da je reč o „incidentu i da i Srbija i Crna Gora imaju mnogo važnije probleme, nego svoje međusobne“.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!