- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Živković: Bar tri aktuelna predsednička kandidata radovala su se ubistvu Đinđića

Zoran Živković, koji je preuzeo dužnost premijera posle ubistva Zorana Đinđića, rekao je novinarima da se ove godine godišnjica ubistva Zorana Đinđića poklapa sa predsedničkim izborima i da su se „bar tri predsednička kandidata radovala“ kada je ubijen.

„Srbija na ovim izborima ima priliku da sebe izvede na pravi put. Za narednu godinu najavljeno je otkrivanje spomenika Đinđiću. Građani ne smeju da dozvole da ga otkriju oni koji su se radovali Đinđićevom ubistvu“, rekao je Živković.

On je rekao da se od 2005. malo radi na otkrivanju nalogodavaca ubistva, da zna da se u tužilaštvu na tome ne radi, a da ministar unutrašnjih poslova nije znao da mu kaže koliko ljudi radi na tome.

Živković je kazao da smatra da je u ubistvo Zorana Đinđića umešena porodica Milošević, ali da nema dokaza kojima to može da potkrepi.

Članovi vlade ubijenog premijera Zorana Đinđića danas su u dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen, odali poštu Đinđiću i položili cveće.

Poštu Đinđiću odali su Slobodan Milosavljević, Gordana Matković, Goran Pitić, Dragoslav Šumarac, Branislav Lečić i Anđelka Mihajlov.

Jovanović: Nikad se ružnije nije govorilo o DOS-u

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak položili su danas vence i upalili sveće na mestu ispred sedišta Vlade Srbije u Beogradu, gde je 12. marta 2003. ubijen premijer i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

Oni su predvodili tradicionalnu „Šetnju za Zorana“ koju LDP organizuje na dan Đinđićevog ubistva od svog sedišta u centru Beograda do Novog groblja, gde je Đinđić sahranjen.

Jovanović, nekadašnji visoki funkcioner DS-a i blizak Đinđićev saradnik, rekao je da građani u šetnji pokazuju spremnost da se bore za svoje živote „onako kako bi to radio Zoran Đinđić“, da je sa njima.

On je kazao da oni koji su u šetnji teže da zemlju izvedu „iz ludila u kojem je godinama“, istakavši da se „nikada ružnije nije govorilo o DOS-u“ koji je došao 2000. godine na vlast posle rušenja režima Slobodana Miloševića.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je da kada razmišlja o Đinđiću razmišlja da još nisu otkriveni i kažnjeni podstrekači njegovog ubistva i oni koji su omogućli takvu atmosferu.

„To je pokazatelj da nije bio hitac u čoveka već u ideju. Dok se ne suočimo sa prošlošću, budućnost neće biti drugačija“, rekao je Čanak.

Ispred zgrade vlade u Nemanjinoj učesnici „Šetnje za Zorana“ ostavili su crvene i bele ruže. Nakon polaganja cveća, građani su krenuli ka Novom groblju, gde će odati poštu Zoranu Đinđiću, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!