Živkov: Prodaja kombinata – štetna i protivpravna

Oni koji su napravili sporazum sa kompanijom Al Dahra jednog dana će odgovarati, makar pred moralnim i političkim sudom

15. jan 2013

Bivši ministar poljoprivrede Srbije Goran Živkov ocenio je da je sporazum Vlade Srbije sa arapskom kompanijom „Al Dahra“ o prodaji poljoprivrednih kombinata u Srbiji „veliko pravno i moralno nasilje“.

Živkov je u tekstu na portalu Agrarije (www.agrarije.com) naveo da će oni koji su napravili sporazum sa kompanijom „Al Dahra“ iz Abu Dabija „jednog dana odgovarati, makar pred moralnim i političkim sudom“.

Uz podsećanje da nije moguće da se zemljište u Srbiji prodaje strancima, on je zapitao zašto se dozvoljava „Al Dahri“ kupovina 25.000 hektara, a to pravo uskraćuje kupcima iz Evropske unije koja je najveće tržište za firme iz Srbije. Evropske kompanije, piše Živkov, imaju tehnologiju i znanje koje bi jako dobro došlo Srbiji da unapredi preradu i proizvodnju.

„Formalno biće napravljana domaća kompaniju, ali suštinski zar nije svrha i suština sadašnjeg zakona da ne dozvoljava strancima kupovinu zemljišta“, naveo je Živkov i dodao da je sporazum sas UAE protivna Ustavu Srbije i zakonima o poljoprivrednom zemljištu, privatizaciji i restituciji.

„Pravno rešenje kojem će se pribeći je da se potpiše Međudržavni sporazum koji je iznad svakog domaćeg zakona. Međutim, dodatno pravno nasilje je što to nije ugovor sa državom nego kompanijom“, ocenio je Živkov i zamerio Vladi Srbije što je izbegla tendersku prodaju kombinata.

Bivši ministar poljoprivrede je ocenio da će u Dolovu, Starčevu i drugim selima gde su kombinati, umesto 50 do 100 porodica koje će živeti od obrade 20 do 100 hekatra zemlje, „sada postojati jedan vlasnik, jedan inžinjer, pet traktorista, tri čuvara i dva magacionera“.

Živkov je upozorio da je „Al Dahra“ u mnogim zemljama pokušavala da napravi slične aražmane, ali je jedino u Srbiji bez tendera i procedura uspela da obezbedi ovoliku količinu zemljišta pod ovim uslovima.

„Cena koja je dogovorena, nije tržišna jer nije bilo nikakvog takmičenja, ali za svakog poljoprivrednika i svakog ko se iole razume u poljoprivredno tržište, jasno je da je ta cena izuzetno niska“, ocenio je Živkov.

Po njegovoj računici, cena od 100 miliona za 80 odsto kompanije koja će imati 9.000 hektara i svu imovinu osam kombinata, prethodno očišćenih od hipoteka i dugova je niska, a još gori je dogovor o dugoročnom zakupu zemljišta za 250 evra po hektaru jer se takve parcele u Srbiji plaćaju i 700 evra po hektaru.

„Nema dileme da je Srbija pod ovakvim uslovima mogla da dovede Nestle, Unilever, Pepsiko ili bilo koju drugu kompaniju koja bi se bavila preradom i plasmanom naših proizvoda u evropske i druge supermarkete gde oni imaju pristup, a mi ne“, naveo je Živkov.

Država Srbija i kompanija „Al Dahra“ iz Ujedinjenih Arapski Emirata (UAE), trebalo bi da, po predugovoru o ulaganju u osam državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.

Predugovorom čiji je tekst objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu „Al Dahre“, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu.

Zajednička kompanija uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obratni kapital, dok Republika Srbija neće biti u obavezi da obebeđuju sredstva, niti garancije za investicije u tim kombinatima.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga