Živkov izneo još optužbi na račun Gorana Kneževića

Knežević obmanjivao javnost u aferi "aflatoksin"

23. jan 2014

Ivan Živkov, bivši bliski saradnik potpredsednika Srpske napredne stranke Gorana Kneževića, optužio je danas Kneževića da, dok je bio ministar poljoprivrede, nikada nije imenovao rukovodioca poljoprivredne inspekcije, već je „obmanjivao javnost“ tokom afere o prisutnosti opasnog aflatoksina u mleku.

„Iako je bezbednost hrane u Srbiji svakodnevno dovođena u pitanje, bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević tokom čitavog svog mandata nije postavio rukovodioca poljoprivredne inspekcije. U tom periodu, Ministarstvo poljoprivrede obmanjivalo je javnost da je načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić“, naveo je Živkov na sajtu www.goranknezevic.com.

Dodao je da je Knežević po preuzimanju ministarske funkcije ukinuo Sektor poljoprivredne inspekcije i sveo tu instituciju na nivo odeljenja, a zatim je, kao posledicu ukidanja Sektora poljoprivredne inspekcije, predložio vladi razrešenje njenog dotadašnjeg rukovodioca, pomoćnika ministra Ranka Dragnića, što je vlada i usvojila.

„Knežević je dakle tokom čitavog svog mandata, godinu dana držao poljoprivrednu inspekciju bez rukovodioca, iako je u Srbiji svakodnevno bilo problema u sferi bezbednosti hrane“, napisao je Živkov.

Dodao je da je u vreme afere sa aflatoksinom Ministarstvo poljoprivrede „obmanjivalo javnost“, predstavljajući Nenada Katanića kao „načelnika poljoprivredne inspekcije“, iako je on u to vreme bio zaposlen u ministarstvu po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što znači da nije bio ni državni službenik, a kamoli načelnik Odeljenja.

Ministar Knežević je nakon afere „aflatoksin“ predložio Nenada Katanića za pomoćnika ministra u sektoru za poljoprivrednu politiku, što je vlada prihvatila, naveo je Živkov i dodao da je Knežević tokom svog mandata bez rukovodioca držao i Sektor za pravne, opšte i normativne poslove ministarstva.

Živkov je tokom ovog meseca optužio Kneževića i da je, dok je bio ministar, radio u korist Naftne industrije Srbije, zbog čega je sada zaposlen na funkciji savetnika u toj kompaniji. Optužio ga je i da je donosio odluke u korist vlasnika srpskih šećerana a na štetu konkurencije.

Goran Knežević je bio ministar poljoprivrede od jula 2012. do septembra 2013. godine, a Ivan Živkov je bio šef kabineta ministra Kneževića. Živkov je pre toga bio Kneževićev medijski savetnik i jedan od najbližih saradnika. U vreme dok je Knežević bio gradonačelnik Zrenjanina, Živkov je bio pomoćnik gradonačelnika zadužen za medije.

U vreme kada je Knežević bio u pritvoru, Živkov je uređivao portal www.goranknezevic.com, na kojem su iznošene informacije koje su išle u prilog Kneževićeve odbrane od optužbi, od kojih je na kraju oslobođen.

Knežević je u pritvoru proveo 13 meseci, zbog optužbi da je učestvovao u malverzacijama oko gradskog građevinskog zemljišta u Zrenjaninu. Iz pritvora je pušten u novembru 2009. godine, a optužbi je pravosnažno oslobođen u decembru prošle godine.

Goran Knežević je prešao u Srpsku naprednu stranku u januaru 2010. godine, a pre toga je bio visoki funkcioner Demokratske stranke.

Knežević: Živkov priča gluposti i budalaštine

GoranKnezevicFunkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević odbacio je danas kao budalaštine navode svog bivšeg saradnika Ivana Živkova da je obmanjivao javnost u aferi „aflatoksin“ i da je doveo u pitanje bezbednost hrane.

„Ivan Živkov sve što smo radili u Ministarstvu poljoprivrede stavlja u neki drugi kontekst, menja određene rečenice i koristi dokumentaciju Ministarstva. U mojim postupcima nema nikakvog krivičnog dela, nema prekršaja i nema namere, niti bilo čega drugog i to najbolje govori o njemu“, rekao je Knežević agenciji Beta.

Knežević je naveo da je Živkov čovek koji je za njega radio sedam godina i da bi ga trebalo pitati za motive njegovih optužbi.

„Ako je već sve to tako strašno i postoji neki problem, moralno bi bilo da je pre pet, šest ili sedam meseci, dok je bio u državnoj administraciji, otvorio sva ta pitanja ili da je jednom prilikom rekao ‘ne, to nije u redu’. Na većini dokumenata je njegov potpis. Mislim da to najviše govori o njemu“, rekao je Knežević.

Knežević je kao gluposti odbacio navode Ivana Živkova da kao ministar poljoprivrede nije postavio rukovodioca poljoprivredne inspekcije, iako je u Srbiji svakodnevno bilo problema sa bezbednošću hrane koja je bila ugrožena.

„Ako nije izabran rukovodilac poljoprivredne inspekcije, postoji neko ko obavlja taj posao. Prema tome, to je budalaština i ne zavisi bezbednost hrane u Srbiji od jednog čoveka. To je vrlo kompleksna stvar“, dodao je Knežević.

Istakao je da je, u vreme njegovog mandata, pripremljen komplet od sedam zakona koji je trebalo promeniti i koji su bili u funkciji bezbednosti hrane, a da je sve dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja.

„Očekujemo da ti zakoni budu u skupštinskoj proceduri“, dodao je Knežević.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga