Živeti uspravno: Nedostaje tri miliona dinara

Gradonačelnik obećao pomoć, ali obećanje nije ispunio, zbog navodne bliskosti Centra sa Demokratskom strankom!?

02. dec 2013

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada saopštio je danas da pokušava da održi usluge koje pruža osobama sa invaliditetom, ali je naveo da im je za pokrivanje zaostalih troškova neophodno tri miliona dinara.

Najviše novca, 2,15 miliona dinara, nedostaje za troškove personalne asistencije i Akcionog plana pristupačnosti koji sprovodimo za potrebe Grada, naveo je Centar „Živeti uspravno“ povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

Dodali su da im je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 22. oktobra obećao da će grad obezbediti sredstva koja nedostaju toj nevladinoj organizaciji za servis personalnih asistenata, ali se to do danas nije dogodilo.

Objasnili su da ih je, nekoliko dana nakon sastanka sa gradonačelnikom, šef njegovog kabineta informisao da ne očekuju pomoć, jer su sva sredstva predviđena budžetom za socijalnu zaštitu u ovoj godini potrošena.

„U telefonskim razgovorima sa organizatorkom servisa i predsednicom u poslednjih mesec dana, on je Centar upućivao na pokrajinsku vladu, ukazao je da mu je poznata naklonjenost Centra vladajućoj stranci na pokrajinskom nivou, kao i da Centar sredstva sačeka do januara 2014.“, piše u saopštenju.

Grad: Centar Živeti uspravno dobio više sredstava nego ranije

Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu Novog Sada saopštila je danas da je nevladina organizacija za pomoć osobama sa invaliditetom Centar Živeti uspravno u ovoj godni dobo više sredstava nego 2012. godine.

Usaopštenju Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu navodi se da je Grad, uprkos tome što je budžet u 2013. manji za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, uspeo obezbediti tri miliona dinara za Centar Živeti uspravno.

Precizira se da je to 350.000 dinara više nego 2012. godine, kada je Centru opredeljeno 2,65 miliona dinara.

„Taj iznos koji je Novi Sad kao lokalna samouprava izdvojio za tu namenu, predstavlja višestruko veću količinu izdvojenog novca od onog koji je Centar dobio od pokrajinske administracije za 2013. godinu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da se time Centar Živeti uspravno „pozicionirao“ među tri organizacije koje su dobile najviše sredstava na konkursu tekuće godine, od ukupno 35 udruženja i organizacija koje su dobile sredstva za projekte unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

Gradska uprava navela je da Centar Živeti uspravno može ravnopravno da konkuriše na predstojećem konkursu i da obezbedi sredstva neophodna za funkcionisanje u 2014. godini.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga