Živeti uspravno: Hitno rešiti situaciju

Filozofski fakultet dodelio Milici Ružičić Novković posebno priznanje za doprinos društvenoj integraciji osoba sa invaliditetom

02. dec 2014

Novosadski Centar živeti uspravno saopštio je danas da su usled nedostataka sredstava svi bankovni računi tog Centra, sem računa za donacije, blokirani. U saopštenju koje je potpisala predsednica Centra Milica Ružičić Novković navodi se da je zbog takvog stanja organizovanje usluge personalnih asistenata postalo gotovo nemoguće.

„Centar je, s ovim u vezi organizovao nekoliko javnih događaja i poziva za donatore, ali je odziv zbog trenutnih društvenih prilika i opšte nemaštine i osećanja beznađa prilično slab“, istakla je Ružičić Novković.

Ona je u saopštenju ocenila i da je, uz sve to, način na koji se pristupilo konkursu za dodelu sredstava za organizacije koje pružaju usluge socijalne zaštite Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i najavljena odluka resornog ministra da se novac namenjen uslugama socijlne zaštite preusmeri u drugi resor prilično zabrinjavajuća.

„Većina lokalnih samouprava, uključujući Novi Sad još uvek nije uskladila svoje odluke o socijalnoj zaštiti sa Pravilnikom o bližim uslovima i minimalnim standardima za pružanje usluga socijalne zaštite koji je usvojen maja prošle godine na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti usvojenog marta 2011. I Zakon i Pravilnik predviđaju procenu potreba za uslugama i u skladu sa njima, uvođenje i stalno finansiranje nedostajućih usluga za koje je nadležna lokalna samouprava. Među njima su i usluge za samostalni život“, objasnila je predsednica Centra živeti uspravno.

Ona je dodala i da za nerazvijene opštine ovu obavezu preuzima resorno Ministarstvo. Grad Novi Sad, dodala je, najavio je nacrt izmene Odluke do kraja ove godine, što bi bio ključan korak u rešavanju situacije.

„Od trenutnih korisnika, onih koji su na listi čekanja i onih za koje znamo da im je usluga potrebna, a trenutno nas ima blizu 40, tri osobe i njihove porodice su trenutno i fizički i materijalno ugrožene i ukoliko se ova situacija hitno ne reši, i Grad koji je u obavezi da obezbedi uslugu i Centar kao dosadašnji i trenutni pružalac moraće da se suoče sa posledicama“, poručila je Ružičić Novković.

Predsednica Centra živeti uspravno je ujedno i dobila posebno priznanje za doprinos društvenoj integraciji osoba sa invaliditetom , koje joj je dodelio novosadski Filozofski fakultet povodom šezdesetogodišnjice svog rada.

„Zbog toga sam u ovom trenutku počastvovana, ali ujedno zabrinutija nego ikad do sada jer sve što je do sada urađeno postaje apsurdno sve dok se ne budu u punoj meri primenjivale usvojene odredbe, bez čega ljudi na koje se one odnose nemaju nikakvu sigurnost, niti mogu da predvide dokle to može trajati“ istakla je Ružićić Novković.

Ona je ocenila da je to posebno problematično, zato što preduslovi za samostalni život, pre svega određeni vid asistencije u nekom trenutku privremeno ili trajno zatrebaju svakoj osobi, a pristupačnost je, pre svega, iz bezbednosnih razloga potrebna svima.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga